Руски учени: Чиповете стават част от нас до 50 години

През следващите пет години ще видим пробиви, смята експерт
Обновена: 22 юни 2021 15:29 | 22 юни 2021 15:29, Петя Славова
55
Руски учени: Чиповете стават част от нас до 50 години
Снимка: БГНЕС

Чиповете вече се използват в медицината, през следващите 5-10 години ще стане обичайно да се подобрява зрението чрез чипове, големи пробиви се очакват на хоризонта до 50 години. Това заяви професор Михаил Лебедев пред РИА Новости, цитиран от БГНЕС.

По-рано "Комерсант" съобщи, че Русия разработва програмата "Мозък, здраве, интелект, иновации на 2021-2029 г.", в рамките на която се планира имплантиране на чипове в човешкия мозък. Документът е разработен от Руската академия на науките съвместно с Московския държавен университет и се твърди, че е одобрен от президента Владимир Путин. По-късно обаче президентският прессекретар Дмитрий Песков отбеляза, че не знае нищо за такава програма. В същото време в материала се говори за намерението да се разработят интерфейси човек-машина и редица медицински чипове.

"Възможни са подобни идеи за управление с помощта на импланти в мозъка или разширяване на функциите на мозъка. Всичко това ще стане реалност с течение на времето... Не мога да кажа, че това ще стане реалност през следващите 10 години, но през следващите 50 години ще наблюдаваме ярки демонстрации", каза Лебедев.

Той отбеляза, че стотици хиляди хора вече получават медицински инвазивни импланти.

"Дълбока мозъчна стимулация се прави за хора с болестта на Паркинсон - това също е инвазивна система. Инвазивни импланти се правят за гръбначния мозък, например, за потискане на хроничната болка. Популярна тенденция е възстановяването на зрението с помощта импланти, които ще бъдат поставяни в зрителната кора. В медицината това вече не е въпрос на бъдеще, а въпрос на настояще", каза Лебедев.

Той отбеляза, че управление на техниката с помощта на чип също може да бъде ефективно, но засега поражда много въпроси.

"Например, има контрол на квадрокоптер с помощта на чип, но всъщност това е неинвазивен интерфейс, който работи относително бавно", каза Лебедев.

Той също така поясни, че има публикации, които говорят за способността на човек да контролира генетиката с помощта на чип.

Професорът отбеляза, че истинските пробиви ще дойдат, когато учените, използвайки инвазивни интерфейси, ще могат да взаимодействат фино с невронните мрежи на мозъка.

"През следващите пет години ще видим пробиви. Ще разработим системи за изкуствено зрение", обясни Лебедев.


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако Русия не вземат мерки с техни чипове, САЩ или Китай ще завладеят целия свят чрез чиповете.
7
7
 
18
 
! Отговори
ТОВА НЕ Е НОВИНА преди 2 месеца
ТО ВЕЧЕ ИМА ЧИПОВЕ И СЕ РЕКЛАМИРАТ ОТ СУТРИН ДО ВЕЧЕР ПО КАЗИОННИТЕ МЕДИИ БТВ, НОВА, БГ ОН АЕР И ДР. ЧИПОВЕТЕ С ИМЕНА - ПФАЙЗЕР, АСТРА ТРОМБЕКА, МОДЕРНА, СПУТНИК, СИНОВАК И ДР. ПРОИЗВЕДЕНИ НАБЪРЗО И БЕЗКОНТРОЛНО.
6
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сега съм на 33,значи след 50 години ще съм на 83,по всяка вероятност поне от тази простотия ще се спася!!
5
9
 
16
 
! Отговори
pepe преди 2 месеца
Поредната руска хибридка!!!!
4
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
с ваксините ни ги вкараха тия чипове и ся кат сложа магнит и залепва, кат отида до радиото и се смущава честотата,а понякога се губи обхвата на тилифонъ
3
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Айде на ваксинките, не останаха, много помагат срещу кихавица.
2
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ти да видиш! А само преди година на тия дето го казваха ги наричаха перковци и шизофреници.
1
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русия и чипове - Магаре и космос...