Русия: Ясно предупредихме британския миноносец, че ще използваме оръжие

Кораба „Дифендър“ не отговорил на сигналите
23 юни 2021 18:35, Нели Христова
207
Русия: Ясно предупредихме британския миноносец, че ще използваме оръжие
Снимка: БГНЕС

Екипажът на британския миноносец „Дифендър“ е бил предупреден за възможността да бъдат използвани оръжия, ако продължи незаконно да престоява в териториалните води на Русия, но тези сигнали са останали без отговор, заяви Министерството на отбраната на Руската федерация, цитирано от РИА Новости.

Още по темата

По-рано Черноморският флот, заедно с авиацията, спряха нарушаването на границата при нос Фиолент в Черно море. За целта са произвели предупредителни изстрели и са хвърлили бомби по хода на разрушителя, който е бил навлязъл в руски териториални води на три километра. След това той е напуснал руската акватория. Руското министерство на отбраната извика британския военен аташе „за разговор“.

"Екипажът на британския миноносец не реагира на ясни предупредителни сигнали в съответствие с морското право и следователно руският патрулен кораб беше принуден да извърши предупредителна стрелба. За допълнително предупреждение руският самолет Су-24М извърши предупредителна бомбардировка по хода на британския миноносец,“ поясниха от Министерство на отбраната.

Руското военно ведомство разглежда опасните действия на кораба „Дифендър“ в Черно море като „грубо нарушение на Конвенцията на ООН по морско право от 1982 г.“

"Руското военно ведомство призова британската страна да проведе задълбочено разследване на действията на екипажа на разрушителя „Дифендър“, за да предотврати подобни инциденти в бъдеще", се казва в изявление на Министерството на отбраната.

В същото време британското министерство на отбраната твърди, че корабът на техните ВМС е извършил мирно преминаване през териториалните води на Украйна и никой не е стрелял по него. Според британското министерство Русия е провела "учения със стрелба" в Черно море.

Началникът на Генералния щаб на руската армия Валери Герасимов заяви на московската конференция по международна сигурност, че корабите на НАТО редовно организират провокации в Черно и Балтийско море. Той подчерта, че това може да доведе до инциденти и не помага за намаляване на напрежението във военната област.

Конвенцията от Монтрьо, подписана през 1936 г., ограничава престоя в Черно море на военни кораби от нечерноморски държави за период от три седмици. Документът също така предвижда, че до девет такива кораба с общ тонаж не повече от 30 хиляди тона могат да бъдат едновременно във водната зона.

Москва квалифицира действията на британския миноносец в Черно море като груба провокация; британският посланик ще бъде извикан в МВнР на Русия, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

"Определяме това като груба британска провокация, която противоречи на международното право и руското законодателство. Бих искала също така да информирам, че британският посланик ще бъде извикан във външното министерство на страната ни", каза тя на брифинг в сряда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 165/167 И това не си в позиция да прецениш. ЯВно много ти се иска да кажеш, но няма силичка, затова тролиш тук нон стоп
142
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин ако можеше да се погледне отстрани щеше да се гътне от ужас. Навсякъде о-сират пейзажа и накрая нямали нищо общо. По всички международни закони там са териториалните води на Украйна.
141
0
 
3
 
! Отговори
до 165 преди 2 години
да характеризираш хора по външни белези е признак на елементарност и посредственост. Голям малък, дебел тънък хужав грозен това са външни черти, в главата е важно какво имаш, ти явно имаш липса и комплекси някакви
140
7
 
5
 
! Отговори
Щерев преди 2 години
а другите от добрите от НАТО ще стоят със скръстени ръце и ще гледат..ха.ха Хубавото на цялата работа ще има руски вдовици които ние българите ще утешаваме по нашите курорти..ха.ха Нека се бият руски солдати за *** и да си знаят че ние ще *** жените им
139
0
 
2
 
! Отговори
до 165 преди 2 години
голяма безмислица написа
138
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ескадрени миноносци е имало само в съветския флот. Имаме и ние за кратко един подарен от СССР. В момента в Русия се смятат за отживелица и се строят сравнително големи фрегати. Американци и британци залагат все още на Разрушители останалите членки на нато са заложили на фрегати и фрегати УРО
137
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 164 Тук не е диктатурата на бога ти Джуджи, а и да беше, ти нямаше да си в позиция да нареждаш. Дори и на диктаторите не им вършат работа такива като теб.
136
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
като е излишен си трай в кочинката и не философствай
135
1
 
2
 
! Отговори
Да бе! преди 2 години
След битката при Армагедон Украйна ще Курилските острови на Япония.
134
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 157/160 Мдаааа, разговора с руските слуги е напълно излишен.
133
2
 
6
 
! Отговори
до 159 преди 2 години
ти май си пропуснал че Черно море е поделено между турция и Русия, другото са разни 24 милни крайбрежни зони.
132
2
 
2
 
! Отговори
до 157 преди 2 години
така е, това е геноцид към собственото население, за което Украина претендира че са нейни поданици, кримчани.
131
10
 
8
 
! Отговори
Крим не е руски преди 2 години
че какво правят руските терористи в натовско море..
130
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 157 Така е, трябва да поемат разходите даже не само на Крим, ами и на Москва, за да е благоразположена Москва към Украинците в Крим.
129
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
чудно тогава защо Украина измъчва окупираното си население в Крим с опити да ги остави без електричество и спиране на водата към Крим от Днепър. Май е по скоро наказателна акция че избраха Русия.
128
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 150/154 "бреййй много знаеш'" Научих го по нормалните канали: официални международни документи, дипломатически канали и така нататък. Още научих, че в рефенрендума въобще не е имало опция Крим да остане със статута си до този момент. Смятай за какъв "референдум" е ставало дума! Също така научих, че, че данните за боря на гласувалите е невъзможно да съответстват на реалното гласуване. Изобщо, това, че вие сте неграмотни, не означава, че света е в неведение за руските диктаторски методи!
127
0
 
4
 
! Отговори
до 152 преди 2 години
статията е българска а в българския военноморски флот няма миноносци, освен във военната история. Току що и БНТ1 го казаха британския Развишител.Като си лаик мълчи, *** сухопътен.
126
1
 
8
 
! Отговори
до 153 преди 2 години
щяха да му търсят черната кутия при нашия МиГ29
125
1
 
5
 
! Отговори
до 150 преди 2 години
бреййй много знаеш, това от укр телеграфна агенция ли го научи
124
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво ли щеше да се случи, ако Дифендър беше отговорил...