Русия: Ясно предупредихме британския миноносец, че ще използваме оръжие

Кораба „Дифендър“ не отговорил на сигналите
23 юни 2021 18:35, Нели Христова
207
Русия: Ясно предупредихме британския миноносец, че ще използваме оръжие
Снимка: БГНЕС

Екипажът на британския миноносец „Дифендър“ е бил предупреден за възможността да бъдат използвани оръжия, ако продължи незаконно да престоява в териториалните води на Русия, но тези сигнали са останали без отговор, заяви Министерството на отбраната на Руската федерация, цитирано от РИА Новости.

Още по темата

По-рано Черноморският флот, заедно с авиацията, спряха нарушаването на границата при нос Фиолент в Черно море. За целта са произвели предупредителни изстрели и са хвърлили бомби по хода на разрушителя, който е бил навлязъл в руски териториални води на три километра. След това той е напуснал руската акватория. Руското министерство на отбраната извика британския военен аташе „за разговор“.

"Екипажът на британския миноносец не реагира на ясни предупредителни сигнали в съответствие с морското право и следователно руският патрулен кораб беше принуден да извърши предупредителна стрелба. За допълнително предупреждение руският самолет Су-24М извърши предупредителна бомбардировка по хода на британския миноносец,“ поясниха от Министерство на отбраната.

Руското военно ведомство разглежда опасните действия на кораба „Дифендър“ в Черно море като „грубо нарушение на Конвенцията на ООН по морско право от 1982 г.“

"Руското военно ведомство призова британската страна да проведе задълбочено разследване на действията на екипажа на разрушителя „Дифендър“, за да предотврати подобни инциденти в бъдеще", се казва в изявление на Министерството на отбраната.

В същото време британското министерство на отбраната твърди, че корабът на техните ВМС е извършил мирно преминаване през териториалните води на Украйна и никой не е стрелял по него. Според британското министерство Русия е провела "учения със стрелба" в Черно море.

Началникът на Генералния щаб на руската армия Валери Герасимов заяви на московската конференция по международна сигурност, че корабите на НАТО редовно организират провокации в Черно и Балтийско море. Той подчерта, че това може да доведе до инциденти и не помага за намаляване на напрежението във военната област.

Конвенцията от Монтрьо, подписана през 1936 г., ограничава престоя в Черно море на военни кораби от нечерноморски държави за период от три седмици. Документът също така предвижда, че до девет такива кораба с общ тонаж не повече от 30 хиляди тона могат да бъдат едновременно във водната зона.

Москва квалифицира действията на британския миноносец в Черно море като груба провокация; британският посланик ще бъде извикан в МВнР на Русия, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

"Определяме това като груба британска провокация, която противоречи на международното право и руското законодателство. Бих искала също така да информирам, че британският посланик ще бъде извикан във външното министерство на страната ни", каза тя на брифинг в сряда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мислехме, че Дядо Джон е тръгна да освобождава Крим от Русия.
82
2
 
8
 
! Отговори
Сплескан натовец преди 2 години
убий натовски терорист и окупатор спаси живот!
81
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е Крим на Украйна...................................... Днес Великобритания призна Крим за руска територия. Срам за НАТО и Великобритания.
80
5
 
3
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Сплескан натовец 98 - успокой малко топката бе пенсионер! Ще ти се пръсне сърчицето от Радини "вълнения". Ходи им дай ти малко "тукати". Аман от форумни "тукатаджии".
79
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 100 "97, а защо теб не те изселим" Щото аз нямам намерение да "дезертирам", като другаря, а пък това да е в посока Русия е немислимо, не съм толкова зле :)))))) Въпреки че в Русия съм бил много пъти по работа (за съжаление), винаги съм гледал да се разкарам оттам час по-скоро, да не би случайно да прихвана нещо от заразите, които върлуват там: в буквален и преносен смисъл. :))))
78
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 95/96 Вярвам ти. Когато един русофил се сблъска с реалността и започват да се включват разни защитни бушони: ефектите от тях се изразяват най-вече в "неразбиране". :)))
77
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
97, а защо теб не те изселим
76
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 69:"Току що гледах интервю по ББС с капитана на английския кораб сър Чарлс Ричардсън. Англичаните са имали готовност да остъклят целия полуостров Крим на секундата ако дори и за миг са почувствали опасност за живота на екипажа или кораба."За кой кораб и кой капитан става въпрос? Защото капитан на Дифендер е командер Винсент Оуен.
75
3
 
9
 
! Отговори
Сплескан натовец преди 2 години
само тукати и мощни патриотични български шутове за натовската еничарска краварска окупационна проказа!
74
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До айде де "Даже ще дизертирам в Русия." Ми айде де, що не "дезертираш" още сега? Или отлагаш гадното за ако се наложи в краен случай? :)))
73
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 87/90 Ако не знаеш не си и наполовина толкова умен колкото тук се дървиш, тъй че, у лево ... :)))))
72
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако банкянският тьпак не беше дрънкал за платноходки, досега проблемът с Просията щеше да бъде приключен. Борисов игра като подло га на Путин и саботира НАТО
71
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 77/82 Тия приказки за неграмотници в Клуба на Пенсионера. Там може да има още някой останало с "класическо" комунистическо самосъзнание. :))))
70
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дифендърските гейове са правят на кой ми напълни гащите.
69
0
 
8
 
! Отговори
Нато на тор! преди 2 години
трепи натовеца без милост това са скотове и животни не хора ,само за тор !
68
0
 
6
 
! Отговори
айде де преди 2 години
Почвайте война смо.тани ингилизи. Нещо ми е скучно, и да не забравите да я предавате на живо поCNN. Ще се запася с пуканки да гледам шоуто. И пръста си няма да мрръдна да воювам за НАТО. Даже ще дизертирам в Русия. Хайде, давайте. Като сте казали А, подкарайте до Я. Но не ви изнася, не...годници страхливи. Само пускате фойерверки.
67
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 80/84 "Верно ли ? И кои са те ?" Подркрепяната от Русия Армения за Нагорни Карабах е най-пресния пример. :)))))
66
0
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
така и така сте дошли да се заяждате с русия ами вземете да намерите чернатакутия на сваления бълг самолет
65
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 72 "Крим е руски окончателно и безвъзвратно." Много дръжави така са казвали за много територии. :))))
64
2
 
6
 
! Отговори
Сплескан натовец преди 2 години
на натовски америкаски предател се пръска черапа от упор с усмивка на уста и чувство за добре изпълнен патриотичен дълг!и се връля на *** :)Американския окуаптор на тор!