Русия: Ясно предупредихме британския миноносец, че ще използваме оръжие

Кораба „Дифендър“ не отговорил на сигналите
23 юни 2021 18:35, Нели Христова
207
Русия: Ясно предупредихме британския миноносец, че ще използваме оръжие
Снимка: БГНЕС

Екипажът на британския миноносец „Дифендър“ е бил предупреден за възможността да бъдат използвани оръжия, ако продължи незаконно да престоява в териториалните води на Русия, но тези сигнали са останали без отговор, заяви Министерството на отбраната на Руската федерация, цитирано от РИА Новости.

Още по темата

По-рано Черноморският флот, заедно с авиацията, спряха нарушаването на границата при нос Фиолент в Черно море. За целта са произвели предупредителни изстрели и са хвърлили бомби по хода на разрушителя, който е бил навлязъл в руски териториални води на три километра. След това той е напуснал руската акватория. Руското министерство на отбраната извика британския военен аташе „за разговор“.

"Екипажът на британския миноносец не реагира на ясни предупредителни сигнали в съответствие с морското право и следователно руският патрулен кораб беше принуден да извърши предупредителна стрелба. За допълнително предупреждение руският самолет Су-24М извърши предупредителна бомбардировка по хода на британския миноносец,“ поясниха от Министерство на отбраната.

Руското военно ведомство разглежда опасните действия на кораба „Дифендър“ в Черно море като „грубо нарушение на Конвенцията на ООН по морско право от 1982 г.“

"Руското военно ведомство призова британската страна да проведе задълбочено разследване на действията на екипажа на разрушителя „Дифендър“, за да предотврати подобни инциденти в бъдеще", се казва в изявление на Министерството на отбраната.

В същото време британското министерство на отбраната твърди, че корабът на техните ВМС е извършил мирно преминаване през териториалните води на Украйна и никой не е стрелял по него. Според британското министерство Русия е провела "учения със стрелба" в Черно море.

Началникът на Генералния щаб на руската армия Валери Герасимов заяви на московската конференция по международна сигурност, че корабите на НАТО редовно организират провокации в Черно и Балтийско море. Той подчерта, че това може да доведе до инциденти и не помага за намаляване на напрежението във военната област.

Конвенцията от Монтрьо, подписана през 1936 г., ограничава престоя в Черно море на военни кораби от нечерноморски държави за период от три седмици. Документът също така предвижда, че до девет такива кораба с общ тонаж не повече от 30 хиляди тона могат да бъдат едновременно във водната зона.

Москва квалифицира действията на британския миноносец в Черно море като груба провокация; британският посланик ще бъде извикан в МВнР на Русия, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

"Определяме това като груба британска провокация, която противоречи на международното право и руското законодателство. Бих искала също така да информирам, че британският посланик ще бъде извикан във външното министерство на страната ни", каза тя на брифинг в сряда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И Нато и Русия само дразнят Бойко и ще им излезе скъпо. Ясно нашия баш юнак изрично заяви, че в Черно море иска да вижда само платноходки. Сега ще има ответен български удар и ще се разхвърчат и англичани и руснаци.
62
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 71 ".Най-много да ти се оцъкли мозъка. Защо така здраво си фантазирате бе хора ?" И аз постоянно се питам това за русофилите, и единствения отговор, който си давам, е, че на тоя свят се чувстват беззащитни, ако го няма "големия" Дядо Иван, олицетворен от малкия Жужи.
61
11
 
4
 
! Отговори
НАТО е непобедим преди 2 години
След победата над Русия и връщането на Крим на законния и собственик започва масово изселване на русофилски кремълски *** към Сибир
60
2
 
10
 
! Отговори
Сплескан натовец преди 2 години
НАТО и ФАЩ вън от черно море и БЪлгария в чували!
59
13
 
3
 
! Отговори
ДО НОМЕР 57 преди 2 години
Крим е толкова руски колкото Австрия е германска. Примири се.
58
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Български Патриот "Току що гледах интервю по ББС с капитана на английския кораб сър Чарлс Ричардсън. Англичаните са имали готовност да остъклят целия полуостров Крим на секундата ако дори и за миг са почувствали опасност за живота на екипажа или кораба. Браво на този рицар, това е един достоен потомък на адмирал Нелсън". Само във фантазиите на русофилите джендърасти британските военни просто нехайно са се шляли докато руснаците уж ги "заплашвали".
57
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 60Да остъклят имаш предвид от малките парченца на които щеше да се разпръсне корабът му ли? Щяха да облепят Крим в арт инсталация. Ясно. Честен човек.
56
11
 
2
 
! Отговори
Рашка говнашка преди 2 години
Крим става английски за от-малко от 24 часа.
55
4
 
3
 
! Отговори
Дядо Иван преди 2 години
Русия винаги е била Европейска футболна сила.
54
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 57 "Хе хе, ама колкото и да повтаряте, че Крим не е руски и е присвоен от рашъните, той си остава руски." И нагорни Карабах беше "арменски" има няма 30 години, но сега пак е азерски. Малко търпение. В тия неща няколко десетилетия са нищо. :))))))
53
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Друг е въпроса че руснаците си присвоиха украинско морско пространство, след като завладяха Крим. Тъй като никой не им признава завоеванието, британците са си мислели, че преминават през украински териториални води.
52
18
 
2
 
! Отговори
Български Патриот преди 2 години
Току що гледах интервю по ББС с капитана на английския кораб сър Чарлс Ричардсън. Англичаните са имали готовност да остъклят целия полуостров Крим на секундата ако дори и за миг са почувствали опасност за живота на екипажа или кораба. Браво на този рицар, това е един достоен потомък на адмирал Нелсън.
51
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако американците продължават да се репчат, скоро и Аляска може да стане руска, каквато всъщност е.
50
6
 
2
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Анонимен 50 - само като се погледне как си написал "бОнтуват" нататък няма смисъл да се обсъжда умствения ти багаж. Не, Крим не е руски. А "бОнтуването" на руска/белоруска територия е доста противопоказно за "бОнтуващите" се. Лукашенко го онагледи. В случая под руска разбирам завладяната от руснаците украинска територия.
49
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хе хе, ама колкото и да повтаряте, че Крим не е руски и е присвоен от рашъните, той си остава руски. Не ви изнася, ама е в пределите на Русия и нищо няма да го помести от там, въпреки канския вой на запада. Хленч и сополи се точат, ама Крим си остава руски, а има и мост, който го свързва с Русия. Какъв безсилен западен гняв.
48
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво търсят ингилизите в Черно море. Дедовия?
47
4
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Как се представиха нашите православни Руски братя на Европейското по футбол?Победиха ли всички?
46
6
 
6
 
! Отговори
бъдещето на Русия преди 2 години
Санкции, санкции и пак санкции. И тракане на празни тенджери от Москва до Владивосток
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Британците искат да се изпарят за Марс.
44
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 50 "Крим е руски или греша?" Грешиш. Това, че го повтаряте по 50 пъти на ден като част от хибридната война на Кремъл, не го прави истина. :))))