Преброяване в РСМ - колко души ще регистрира и колко са с наш паспорт?

Статистиката: Близо 300 хил. са в Германия с български паспорт
42
Преброяване в РСМ - колко души ще регистрира и колко са с наш паспорт?
Снимка: БГНЕС

Директорът на Държавния статистически институт на Република Северна Македония Апостол Симевски заяви, че не е планирано ново отлагане на преброяването през септемврии и то ще се проведе в предвидения период, съобщи специално за БТА агенция МИА.

Разбира се, подчерта той, ще се следи епидемиологичната ситуация и преброяването ще бъде проведено съгласно предвидените протоколи и мерки за защита. Допълнително, добави Симевски, преброителите ще бъдат ваксинирани през август, преди да започне преброяването. Нормално е, че всичко ще зависи от епидемиологичната ситуация, не се очаква някакъв по-значим пик в държавата, както бе през април и март тази година. Това, което със сигурност ще направим, е, че ще проведем преброяването и ще се държим сякаш сме в най-големия пик, спазвайки всички мерки. Затова гражданите от тази гледна точка трябва да бъдат спокойни.

През септември времето е все още хубаво и където има възможност, преброяването ще се осъществи и на открито. Очакваме, че и по-голяма част от гражданите ще бъдат ваксинирани. Информирани сме от министерството на здравеопазването, че се пазят резерви за преброителите и те през август ще бъдат ваксинирани, заяви Симевски на брифинг тази сутрин.

Попитан дали са реални очакванията, че преброяването ще регистрира не повече от 1,6 милиона жители в държавата, директорът на ДСИ заяви, че се стрхува, че те може да се осъществят и че предизвиква загриженост това, че голям брой хора се изселват.

Показателите, които получаваме със статистически проучвания по отношение на раждаемостта, показват, че имаме продължаващ спад на раждаемостта в страната, докато расте раждаемостта в чужбина. Всичко това показва, че значителна част от нашето население е изселено от държавата.

Оттук е и моят страх, че броят на населението е по-малък. Данните, които разглеждах, са стряскащи. Данни от Германския статистичски институт показват, че в края на 2020 година в Германия имаме 128 хиляди македонски граждани, които живеят там с разрешение за пребиваване. Това е огромна цифра. Не знаем какъв е броят наши лица, които са с произход от Македония, а имат германско гражданство, тъй като германците не позволяват двойно гражданство, но също така нямаме данни колко наши граждани са отишли там с български паспорт, тъй като ги смятат за български граждани, а тази цифра е близо 300 000 души. Само тази цифра ще ви накара да се замислите. Къде са останалите европейски страни, презокеанските страни. От това, което сега получаваме от самопреброяването в чужбина, вярвайте ми, няма точка на земото кълбо, където да нямаме наши граждани, казва Симевски.

Говорейки за хонорара на преброителите, директорът на ДСИ заяви, че нивото на хонорарите е съвсем солидно и зависи от това колко работа ще свършат преброителите. Нашите предвиждания са тези хонорари да се движат от 20 000 денара до 30 000 денара, което е съвсем солидно за по-малко от един месец работа, заяви Симевски. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: преброяванеРСМ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези там дето са взели български паспорти да се определят официално какви са и ско са македонци да им се птнеме бълг гражданство стига сме ги дундуркали
27
0
 
12
 
! Отговори
северен дисниленд преди 2 години
Фалшива държава, с фалшива история но за сметка на това с много комплкесирано и злобено племе.Кой говори в 21 век за фашизъм? Тази държава я чака само едно:а именно крах.
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко ще изфалшифицират. 70 години им се нагледахме на лъжите.
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Пребройл съм ви ! Това си е наше право. Може да им викаме и макета ако са ни приятели.
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Албанци и турци са на чужда територия и не са желани както Англия депортира българи а САЩ слага визи.
23
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И като си ходил в Македония на Матка с какво ти пречиха Албанците ,Турците и другите изброени? Те са хора като теб и с нищо не ги превъзхождаш,както и те теб.Разликата е в това,че те са Албанци ,а ти друга етност.Не би трябвало да ти пречи ,че някой е от различна етносът.В Македония не е проблем да си различен.
22
3
 
8
 
! Отговори
Пребройл съм ви ! преди 2 години
Най много македонци има във България , тука обаче им викаме българи .
21
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз имам двойно гражданство и съм ***.Каво ще направиш? Единствено може да си пишеш тук и нищо повече.За смях сте комплексарчета.Преди да пише или говори,първо се мисли.Ако ти си роден в България и живееш в друга държава,в която ти е необходимо тяхно гражданство за да се издигнеш в работата си.Какво ще направиш,ще се откажеш от Българското гражданство ли?
20
0
 
9
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Преди малко години ходих на езерото Матка близо до Скопие...Яко албанци, косовари и босненски ***... Тяхната уж още македонска полиция беше вдигнала ръце от тях и връв не моеше им каже...Тия си праеха, що си искат... джамии палати навсякъде...
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименЗло и добро са относителни психопонятия.
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Меркел е загрижена за Македония, а Австро унгария даде паспорт на македониста Груювски. България лавира, за да угоди на НАТО и призна македонска държава но сега не призна истторията преди 1945 г. но пък призна след 1945 г. Пълна каша стана.
17
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да се премахне двойното гражданство! Не е логично. Прилича ми на трансджендърство. Тези триста хиляди да решат, българин или македонец. Избирай!
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно въпросче до Симевски, понеже е убеден, че северномакедонците са навсякъде, сигур са милиарди вече: В Занзибар или Сомалия също ли има северномакедонци?
15
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Северна Македония е антична държава с хилядолетна история, люлка на цивилизацията.
14
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според мен психиатърката е по-скоро права.Иначе каква е логиката за това зло в хората?
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименВсеки има право на мнение както и психитарката , но не значи че е права.
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То в България и Македония има ли все още хора?
11
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е зло,но е по-лошо,а именно комплекси.Преди няколко дни един психиатър много добре го обясни.Понеже не може да се освободите от комплексите ,търсите оправдание в другите и изливате злоба и недоверие и отричате всичко и го изкарвате като погрешно.За съжаление според нея,това е масово явление и е под форма като епидемия.Причини за комплексите са много,но най-вече е липсата на самочувствие и липсата на развитие.
10
1
 
10
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Изкъпан македонец=на чист Бугарин...*** они се не къпят...Страх ги от водата... Край вардаро...))
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва България и Македония да се обединят за да се спре двойното броене на хора и паспорти. И двете намаляват и само надуват числата пред ЕС.