Едуард Сноудън за скандала с "Пегас": Трябва да спрем това

Разследване твърди, че е използван израелски софтуер за подслушване на хиляди хора
20 юли 2021 07:17, Ния Христова
39
Едуард Сноудън за скандала с "Пегас": Трябва да спрем това
Снимка: БГНЕС
Бившият служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън, който в момента се окрива в Русия, се застъпи да бъде въведена забрана на продажбата на търговски шпионски приложения. Неговото интервю за „The Guardian“, посветено на скандала около израелската програма „Пегас“, беше публикувано на уебсайта на вестника, предаде БГНЕС.
 
"Трябва да спрем това. Вече не е възможно да сме неактивни. Ако не се направи нищо за спиране на продажбата на такива технологии, тогава броят на обектите за наблюдение значително ще надхвърли 50 хиляди. Те ще се превърнат в 50 милиона и това ще стане много по-бързо, отколкото всеки от нас очаква", каза Сноудън, като посочва, че NSO Group, разработила „Пегас“, е само една от многото компании, продаващи подобен софтуер.
 
Според него, разработването и съществуването на ефективен и евтин шпионски софтуер отваря вратата за широко разпространени злоупотреби, дори такива програми да са достъпни само за правоприлагащите органи и специалните служби. Сноудън е на мнение, че търговски продукти от този вид не трябва изобщо да съществуват, тъй като те не са инструменти за сигурност, а "вектори на инфекция" на електронни устройства, позволяващи да се използват смартфони срещу техните собственици.
Още по темата
 
"Има такива области, такива индустрии, от които няма защита и затова се опитваме да ограничим разпространението на такива технологии. Не позволяваме ядрените оръжия да се превърнат в търговски продукт", каза той. 
 
Сноудън смята още, че е нужен мораториум върху продажбата на шпионски софтуер, който трябва да бъде подкрепен от правителствата на повечето страни в света.
 
Програма „Пегас“
 
Френската неправителствена организация "Забранени истории" и 17 медии по света в неделя публикуваха разследване, в което се твърди, че редица страни са могли да шпионират поне 50 000 души по света, като използват търговски троянски кон за мобилни телефони „Пегас“. 
 
Държави и правителствени агенции със специално разрешение от израелските власти, което трябва да бъде издадено отделно за всеки отделен случай, имат право да изхолзват това приложение.
 
„NSO Group“ заяви, че приложението е създадено и се използва за борба с престъпността и тероризма и нарече клевета данните от разследването и изтъкна още, че с негова помощ държавните агенции събират данни за журналисти, политици и защитници на правата на човека. По-късно разработчиците на приложението признаха, че е възможна злоупотреба от някои от клиентите на „NSO Group“.
 
Историята на Сноудън
 
През 2013 г. бившият служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън публично разкри секретна информация за методите на електронно наблюдение от американските и британските специални служби, както и за факта, че те предават лични данни на своите граждани един на друг. Сноудън също така аргументира, че специалните служби на тези страни участват в незаконно подслушване на преговори между лидери на чужди държави. 
 
За да избяга от преследването на американските власти, той изпраща молби за убежище до властите на редица страни, включително Русия.
 
На 1 август 2014 г. той получи първото разрешение за пребиваване в Русия и в момента има право на безсрочен престой на руска територия. У дома Сноудън е обвинен в нарушаване на два члена от закона за шпионажа. По всяка от тези точки го грозят до 10 години затвор. Служители на американската администрация многократно са заявявали, че смятат Сноудън за предател и няма да му простят, тъй като той сериозно е увредил интересите на националната сигурност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
6
 
1
 
! Отговори
стар радист преди 2 години
Това,че има програми за подслушване е добре.Пабло Ескобар са го търсели 3 години и не са успели,Само 3 минути е говорел по мобилен телефон и са го локализирали.Ако тези програми се използват срещу престъпниците ефектът би бил супер.Даже и само наркотрафика да удариш-хиляди ще спасиш.Това,че Сноудън е проговорил за тези системи не е добре.Последва 11 септември,други атентати навсякъде по света.А можеше да се предотвратят.
27
2
 
1
 
! Отговори
стар радист преди 2 години
И тоя лъготи руснаците като за световното.Каква е тази тайна служба в която някой знае повече отколкото му е позволено.Служил съм в обикновено свързочно поделение като войник.И там всеки си носеше само неговите документи и си ги пазеше.Даже и началниците не знаеха всичко за това което работехме.Това за което се смях от сърце беше как американците през 80-те създали суперкомпюттър който дешифрирал всички записани с подслушване радиограми!Ей това е голям смях,ама няма да кажа защо!
26
0
 
1
 
! Отговори
Бай Дън до Сноудън преди 2 години
по-вероятно е Камилас да довърши мандата, отколкото да изтриете Пегас-а от телефоните на Си, Влад и Ххасан ...
25
0
 
1
 
! Отговори
Херо преди 2 години
тоя че ми каже на мене он
24
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ами - Не, "ами", не е това.
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До добромир - За теб? Никога.
22
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоз не разбрали, че ще остане в азиатската клоака до края на живота си?
21
0
 
9
 
! Отговори
добромир преди 2 години
До Анонимен не окрива и обежище-пише се с у-крива,у-бежище.постарайте се малко,моля!
20
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сноудън е руски шпионин и предател, който ще завърши заслужено в затвора.
19
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябват санкции срещу Израел и САЩ. Подслушват свободата на медиите и нарушават човешките права. Нашите доларатлантици мълчат срещу нарушаването на човешките права.
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 10Не се крие, а има политическо обежище там. И дава интервюта онлайн от поне 5 години, дето събират десетина милиона глесания за часове.
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 3 - Ем то има бе,ама... Не купувате.
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 17Кибиги от бъдещето ще убиват майки на не родени революционни лидери? Ем. .. Ок.
15
1
 
9
 
! Отговори
Samo minavam преди 2 години
Щом осветиха Пегас, вече е в действие Буцефал. Осъзнавате ли пичове, колко е пророчески сценария, на Терминатор 1
14
1
 
12
 
! Отговори
ами преди 2 години
Всички ползваме смартфони с андроид или иос. При компютрите има малко по-голямо разнообразие, но процесорите са само от две американски фирми - интел и амд. От 10-15 години в процесорите има и втори вътрешен процесор, който си има собствена операционна система и има достъп до всички ресурси на компютъра. Така че няма никъде защита. Засега само мислите ни са защитени... засега!
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Окрива... !? Какъв професионализъм и грамотност... Всеки ден отиват все по-надолу към дъното...
12
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едуард Сноудън разкри, че пиндьостански и наглобритански специални служби участват в незаконно подслушване на преговори между лидери на чужди държави. Пиндостан започна преследването му по целия свят, а Путин, запитан от журналисти кога ще екстрадира Сноудън заяви, че Русия не е държава, която предава борците за човешки права.
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на Сноудън и за предишните му действия и за тоната позиция. Предател е само за либерстичните, щатски ***! Иначе статията е дъно!
10
12
 
3
 
! Отговори
1984 преди 2 години
Как ще се спре това според предателя Сноудън? Всеки има компютър в джоба си, хиляди пъти по-мощен от тези летяли в Космоса. Със страхотни масиви от микрофони и камери (и предна и задна, чакам и странични в скоро време). С гласови команди, с прецизна навигация,бърз нет и какво ли още не. Да, но всичко това се управлява от изключително сложен софтуер. В пъти по-обемен от windows xp примерно. С хиляди външни приложения че вече вирусите/троянците и т.н. за настолни компютри са за динозаврите.
9
1
 
12
 
! Отговори
1984 преди 2 години
Късно е либе за китка. Зарибихте хората по умните телефони и соц.мрежи. Елементарна психология - постваш глупост и се радваш, колко много лайка си събрал. Толкова ти е радостно,че през 5 минути проверяваш за нови и нови. Същевременно лайкаш на познати и непознати, че да ти връщат. Едно време беше простичко - телефон с шайба и нека да му активират камерата , микрофона, gps-а отдалечено и да ти гледат съобщенията в месинджъра