Принцеса Латифа е сред следените с "Пегас"

В списъка с номерата са и номерата на принцеса Хая
22 юли 2021 18:19, Нели Христова
8
Принцеса Латифа е сред следените с "Пегас"
Снимка: БГНЕС

Телефонните номера, използвани от две принцеси в Дубай, са били открити като част от разследване на хакерския шпионски софтуер, известен като Пегас.

Принцеса Латифа е дъщеря на владетеля на Дубай, а принцеса Хая Бинт ал-Хусейн е бившата му съпруга.

В средата на февруари BBC Panorama излъчи таен видеоклип от принцеса Латифа, в който тя каза, че е държана като заложник и се страхува за живота си. Притеснена за живота си, и принцеса Хая избяга от Дубай, но успешно, през 2019 година.

ОАЕ отрича твърденията и на двете жени.

Техните номера са били открити сред около 50 000 телефонни номера на хора, за които се смята, че представляват интерес за клиенти на базираната в Израел фирма NSO Group.

Списъкът беше разпространен до големите информационни агенции.

Откриването на телефонните номера на принцесите в списъка, както и тези на някои техни познати, породи въпроси дали те биха могли да бъдат възможната цел на държавен клиент на групата.

Правозащитната организация Amnesty International публикува изявление, в което се твърди, че находката включва NSO Group "в списъка с нарушения на човешките права", нанесени над двете жени.

Тя призовава органите за регулация да спрат "непроверената индустрия за наблюдение".

NSO отрича всякакви нарушения, пишат от BBC.

В изявление на компанията се казва, че софтуерът е предназначен за използване срещу престъпници и терористи и е достъпен само за военни, правоприлагащи и разузнавателни агенции с добра история за правата на човека.

Първоначалното разследване от базираната в Париж неправителствена организация "Забранени истории" и Amnesty International - е "пълно с погрешни предположения и непотвърдени теории", казва израелската група.

Още по темата

Докладите са част от поредица новинарски статии, които предполагат, че хакерският софтуер е бил насочен към хиляди видни хора.

Висш израелски служител потвърждава пред BBC, че израелското правителство е създало екип, който да проучи информация за софтуера "Пегас".

Принцеса Латифа заяви пред BBC тази година, че е била отвлечена и затворена след опит за бягство от Дубай.

Тя каза, че след като е избягала от ОАЕ и се е качила на лодка, с която да прекоси Индийския океан през 2018 г., е била свалена от яхтата и върната обратно в Дубай, където казва, че е затворена във вила, превърната в затвор.

Историята предизвика международен протест. След като ООН поиска доказателство, че Латифа е жива, кралското семейство на Дубай заяви, че за нея "се грижат у дома".

Принцеса Латифа не е виждана и не е чувана от месеци. Снимки, за които се твърди, че показват публично принцесата, която дори пътува до Испания, се появиха в профила на нейна позната в Instagram през последните месеци.

Междувременно принцеса Хая обвини бившия си съпруг в отвличане, изтезания и кампания за сплашване. Съдът на Обединеното кралство публикува обвиненията в поредица от решения миналата година.

Според документите бракът й се разпада, след като тя се усъмнила в случилото се с принцеса Латифа, както и с друго от децата на лидера на Дубай - Шейха Шамса.

Тя избяга във Великобритания през април 2019 г. с двете си деца. Миналата година пред съда тя каза, че прикритите заплахи от шейх Мохамед са я оставили ужасена за собствената й безопасност, както и опасенията, че децата й могат да бъдат отвлечени и принудително върнати в Дубай.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Принцеса Бойка Борисова Ердоганова е била подслушвана от Ердоган дали му изневерява.
6
0
 
4
 
! Отговори
Случаен преди 2 години
А номерата на следените с Гугъл знаят ли се ?
5
0
 
3
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Тая работа ми прилича на вътрешноеврейски конфликт с цел отстраняване от пазара.Не една и две са израелските фирми произвеждащи такива неща,а шпионажът е сериозен пазар.Иначе подслушването си е направо масово явление...
4
1
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
И защо този ферман на *** трябва да Ни интересува?
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
отвратителна гюбеклийка достойна за партията на Славуца Чалгата
2
0
 
10
 
! Отговори
11 преди 2 години
Аве кво *** занимавате с някви селянки от Дубай лий, Мумбай лий.
1
1
 
8
 
! Отговори
Асан преди 2 години
А принцеса Латиква у нас ? :))