Как наводненията в Германия се отразиха на рейтинга на политиците?

Допитване показа: Канцлерът Ангела Меркел се е държала добре
Обновена: 25 юли 2021 18:05 | 25 юли 2021 18:03, Веселина Йорданова
24
Как наводненията в Германия се отразиха на рейтинга на политиците?
Снимка: БГНЕС

Повече от половината германци се отнасят критично към десноцентристкия кандидат за федерален канцлер в Германия Армин Лашет след бедствените наводнения този месец в Западна Германия, отнели живота на поне 179 души, показват резултати от допитване на социологическия институт ИНЗА, направено за в. "Билд ам зонтаг", предаде ДПА.

Цели 57 на сто от анкетираните се отнасят отрицателно към действията на Лашет на фона на катастрофалните наводнения. Само 23 процента възприемат поведението му положително.

Лашет си навлече критики, след като беше заснет да си разменя шеги с познати, докато пред него президентът Франк-Валтер Щайнмайер говореше за наводненията в ефира на германска телевизия.

Днес Лашет се извини за това, че се е смял по време на посещение в опустошено от стихията градче през изминалата седмица. "Беше глупаво, не трябваше да се случва и съжалявам", каза Лашет за телевизия Цет Де Еф, цитиран от Ройтерс. "Съжалявам, не мога да кажа нищо повече", добави политикът.

Според участвалите в допитването на ИНЗА, канцлерката Ангела Меркел се е държала добре, само 25 на сто й дават негативна оценка.

Кандидатката на "зелените" Аналена Бербок също има лоши резултати - 46 процента се отнасят отрицателно към поведението й и само 22 на сто го одобряват.

Олаф Шолц - кандидатът на социалдемократите за канцлерския пост, който сега е финансов министър, е одобряван от 39 на сто, при 29 на сто неодобрение.

Дnес Лашет се обяви срещу задължителното ваксиниране и ограниченията за неваксинирани хора, предаде ДПА.
"Не вярвам в задължително ваксиниране и в непрякото оказване на натиск върху хората да се ваксинират", каза Лашет за Цет Де Еф. "Сега приоритетът трябва да е да убедим колкото се може повече граждани да се ваксинират срещу Covid-19", смята християндемократът.

Той изтъкна, че принципът, че човек трябва да е ваксиниран, тестван или да се е възстановил, за да може да върши определени неща, е правилен.

Лашет реагира на изявление на Хелге Браун - началник на кабинета на канцлерката и първи помощник на Ангела Меркел. Той каза за в. "Билд ам зонтаг", че хората, които предстои да бъдат ваксинирани, може да установят, че не им се разрешава да влизат в барове и други заведения, ако Германия бъде ударена от силна четвърта вълна на коронавируса през следващите месеци. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: Германиянаводнения
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари