Словакия одобри сертификатът да се ползва за достъп до услуги

Законовите мерки бяха посрещнати с гневни протести
Обновена: 25 юли 2021 18:45 | 25 юли 2021 18:43, Веселина Йорданова
62
Словакия одобри сертификатът да се ползва за достъп до услуги
Снимка: БГНЕС

Европейският дигитален сертификат за ваксинация срещу коронавирус в бъдеще ще може да се използва като документ за достъп до магазините и компаниите за услуги в Словакия. Законова основа за това учреди днес парламентът в Братислава, съобщи ДПА.

Сертификатът предоставя информация за пълна ваксинация или за негативен тест и ще се използва единствено ако друга вълна от коронавирусни инфекции доведе до възстановяване на ограниченията в обществения живот и икономическата дейност.

Законовите мерки бяха посрещнати с гневни протести. В петък полицията използва сълзотворен газ, за да попречи на стотици активисти против ваксинирането да щурмуват сградата на парламента. Един полицай беше ранен.
Бившият премиер Петер Пелегрини също разкритикува закона, като предупреди, че той може да раздели хората на две класи.

Министърът на здравеопазването Владимир Ленгварски отвърна на критиките като изтъкна, че ваксинираните хора представляват само "минимален риск".

Над 1,9 милиона души са изцяло ваксинирани в Словакия, чието население е близо 5,5 милиона.
Министерството на финансите планира да организира през август лотария като средство да бъдат привлечени колебаещите се да се ваксинират. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: Словакиякоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някакви обесняваха, че няма да има чипове и всичко е конспирарация. Този сертификат не е чип, но пак има същата роля. Във Великобритания вече по-телефоните могат да ги осведомят, че са били до заразен и да се карантинират за 10 дни. Без тез пропуски също няма да можеш да влизаш в повечето обекти, няма да имаш право на труд и т.н.
27
2
 
33
 
! Отговори
Павето преди 2 години
Не са законови мерки, защото не са законни. Освен това, нека да не се споменава теста, от ФДА съобщиха, че не върши работа. Това се прави, защото скоро, навсякъде ще се влиза само с чипа от инжекцията. Бъркаха на лудите до мозъка с някакви клечки и сега казаха, че не върши работа. Още една година и ще кажат така и за "ваксините"
26
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ковиднацитата в Словакия са се разбеснели. Да не забравяме, че те дадоха на Хитлер евреите си и ромите си безедна пушка ***.
25
1
 
17
 
! Отговори
Мона преди 2 години
до 1, инквизицията е прилагала много ефективни безкръвни методи на мъчения докато сам не си "признаеш" всички грехове, също са разчитали и на доносници и най-вече са преследвали хора с пари и имоти, защото всичко е било конфискувано в полза на краля 2/3 и инквизицията 1/3. жертвите са били изгаряни на клада живи пред публика. дори са провеждали разследвания срещу вече починали "грешници" и накрая са изгаряли костите им и конфискували наследнически имоти. единствената прилика за сега е подписа.
24
2
 
19
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
НЯМА ДА МОЖЕМ ДА СИ СМЕНИМ ДОКУМЕНТИТЕ , И ТАКА СИСТЕМАТА ТЕ ОТХВЪРЛЯ. И КОГАТО СИ ИДЕМ НИЕ ОТВРАТЕНИТЕ ЩЕ ОСТАНАТ НА ТАЗИ ЗЕМЯ ОТВРАТИТЕЛНИТЕ.
23
0
 
5
 
! Отговори
НАП преди 2 години
Ще пуска специален ПИК за ваксинирани с 10% отстъпка от всички дължими данъци.
22
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали ще ни дадат сертификат да дишаме неваксинираните е спорно, но скоро бих казал не.
21
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Между другото голямите вериги във всички свери няма да ускат без ваксина, ще трябва да разчитаме на кварталните магазинчета, ресторантчета.
20
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А в НАП ще пускате ли неваксинирани негодници? Данъци ще искате ли от третото качество хора, които не искат експериментални препарати на чужди компании с не са известни със своята честност?
19
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щама е един и се казва диктатура.
18
2
 
26
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
ЕДИН ДЕН НЯМА ДА МОЖЕМ ДА СИ ПЛАТИМ ДАНЪКА БЕЗ СЕРТИФИКАТ.
17
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой бизнеси могат да предпочетат само неваксинирани или всички. Тези диктатори проблем ли имат с това?
16
11
 
8
 
! Отговори
Ако си мислите, че преди 2 години
Ваксинирането или неваксинирането ще ни направи безсмъртни, дълбоко се лъжете. Всички ще умрем. При еднакви други условия ваксинираните малко - а може би и много - по-късно.
15
1
 
41
 
! Отговори
Ник преди 2 години
не е никаква тайна вече... в испания са много послушни, над 50% са набодени дваж, а имат много случаи и сега здравната им есесовка се изтапанчи по медиите да им каже, че трябват поне 84-90% набодени, вкл. деца и пеленачета, а единственото спасение е 100% от популацията /човешки биопланктон/, а защо не и скоро да се готвят и домашните любимци / поне 20 милиона отгоре.
14
2
 
15
 
! Отговори
Ред Уайн преди 2 години
Не разчитам на ваксината, а на отлежало бордо.
13
1
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато всичко прикллючи, Северна Корея ще изглежда като либерална демокрацияа.
12
2
 
53
 
! Отговори
ИЗДАВАМ ТАЙНАТА преди 2 години
Планът беше - уплашеното стадо да тича и слакти да се бута да се набоде на всяка цена - и като стигнат 70-75%, да кажат" малко е, трябва поне 90% да се набодат" - и тогава вече да ползват всякаква принуда на малцината останали - и като почнат да *** купища от странични ефекти на експерименталните препарати, от усложнения при среща с вируса и тн - да могат да кажат "това е нов вариант на ковид, много е страшен, от него е толкова зле". Ама като са само 20-30-40% наръганите... Много ще си проличи.
11
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За тези индивиди е нормално да те задължат да се инжектираш с нещо иначе нямаш право и хляб да си купиш, но да лишиш педофили до достъп до деца е по-лошо.
10
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без коментар и тези имат претенции да са демократична държава.
9
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПреболедуванетоВ един момент ще стравняваме, колко неваксинирани са починали и колко "ваксинирани". Затова е целия зор всички да бъдат инжектирани.