Боеве в Афганистан, талибаните са превзели над половината страна

Голяма част от населението е в остра хуманитарна криза
1 авг 2021 12:50, Анисия Иванова
73
Боеве в Афганистан, талибаните са превзели над половината страна
Снимка: БГНЕС

За сражения около три ключови града в Южен и Западен Афганистан между талибаните и афганистанските правителствени сили, съобщават информационните агенции.

Талибаните са превзели повече от половината от Афганистан, има риск от връщането им на власт

По данни на Би Би Си талибаните са навлезли в части от Херат, Кандахар и Лашкар Гах. Те вече имат сериозни успехи в селските райони на Афганистан след обявяване на почти пълното изтегляне на чуждестранното военно присъствие до септември, съобщава БНР.

Би Би Си отбелязва, че съдбата на Херат, Кандахар и Лашкар Гах може да бъде съдбоносна на фона на опасенията от хуманитарна криза и това колко дълго афганистанските сили ще издържат.

„Много хора напуснаха домовете си и бягат  от град Херат. Загрижени сме, това създава паника сред всички ни“, коментира местен жител.

Половината от населението живее в условията на остра хуманитарна криза, предупредиха от ООН преди дни.

Предполага се, че вече фундаменталистите са превзели почти половината от афганистанската територия, както и ключови гранични пунктове с Иран и Пакистан.

Специалният пратеник на Европейския съюз за Афганистан Томас Никласон прогнозира пред Би Би Си, че  войната ще става все по-ожесточена.  

Никласон изказа и опасения, че талибаните възнамеряват да възстановят техния Ислямски емират, съществувал вече в Афганистан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
22 Набор 70 те години все още не сме толкова стари, аз съм 72 И бях старшина школник в казармата уволних се мл.лейтенант, година и половина служба хубави времена беха, а днешните млади са пълна трагедия
18
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Справила се е тя афганската здравна система.Виж възрастовата структура и ще се убедиш че там възрастните са минимален процент.Младо общество. И то изначално минало естествен подбор чрез примитивните условия за живот.Оцелели най-жилавите.А и като се разболееш няма кой да търсиш та и да влезеш в статистики.Кой оцелее е късметлия, това е то принципа там.
17
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До нн В афганистанския език има 40 думи които са си български. Имат един специален ген. Говорете с някой българин който е бил там и ще ви каже какво е отношението им към нас. Навсякъде където има бългаски ген, традиции или сме били там за да ги учим на държавност и общество, англосаксонската пасмина вилнее - Дагестан, Чечня, Египет, Афганистан, Корея и много други места.
16
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А аз в казармата бях с Драгиново. Не че няма по-добри снайпери от него или по-съвършена оптика, но е страхотен.От 150 метра удрях кибритена кутия.Ей, много щуротии имаше в казармата, и от година време поне половината минаха в безмислени работи и кесехме за да се поддържа бройка "хора под пагон", обаче имаше и полезни неща.Сега ако тия се захванат с износ на революция и младите не знаят от къде се хваща оръжието?Втора серия "На бой отиват само старците".78 набор съм, да.....
15
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Онзи ден пеЦков беше леко пребледнял от новината за превземането от ИД на Кандахар и явно гневен заяви, напускането на САЩ било " преждевременно" и " създавало зони на несигурност" в Азия...хахах айде у лево бе гей, щатски войници да *** и милиарди $ да се трошат за " сигурността" на рашка...Има и още една новина от САЩ до края на годината изтеглят войската и от Ирак хахахах Америка приключи с безкрайните войни на чужди държавици!
14
1
 
15
 
! Отговори
нн преди 2 години
На времето англичаните са яли бой от афганистанците, и то много як. Руснаците и те не успяха, а и американците и те си отиват с подвита опашка. Явно там нещата не са никак прости.
13
0
 
8
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 години
До Нане ха-ха представям си талибани с медицински маски, седнали да ги евтанизират доброволно.
12
2
 
19
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 години
Ами тя страната си тяхна, да си я завземат. Въпроса е: какво ще прави САЩ без един от основните си прихооди - износа на хероин? 42% от хероина в света се произвежда в Афганистан. Преди да ги "освободят" американците, процента беше 12-14%.
11
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така изглеждт двайсет победоносни години на краварите у Афганистано. Хахахах.
10
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 2"Народът" за когото говориш, не е целият народ, а е само онези дето освен да гледат овце и кози, докато се напиват между молитвите, други не ги и тересува, защото ги боли главата, като мислят.
9
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България има нужда от ред и дисциплина, за да се оправи икономиката и държавата! Стига алкохолизъм и чалгясване цяла нощ.
8
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щатите няма да водят вече чужди войни, 30+ години пазеха Ц. Азия от талибаните, сега путин да се оправя с таджикистан, муджахидинистан и русистан хахах Политиката на Тръмп за пореден път е вярна! Успех на талибаните и да направят голееееееем халифат!
7
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американците изгубиха и тая война. Виетнам 2.
6
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-добре талибите, отколкото структурата на САЩ и ЦРУ ИД!
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
там септември няма вълни, там са ги ангажирали с други неща като война, страх и т.н., на всякъде се играе различен цирк от световната програма
4
2
 
15
 
! Отговори
До 1 преди 2 години
Сдаде багажа и избяга. Тръгнаха, като аслани и избегаха кат...
3
15
 
8
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
И у нас те така - червените талибани...
2
0
 
21
 
! Отговори
НАТУ генералче преди 2 години
Амчии ние победихме в Афганистан и вече си тръгнахме .... туй сига са някакви нови боеве ... ама ние нали си тръгнахме вече ... що да са връщаме .
1
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Талибаните се ползват с подкрепата на народа.Натовските окупатори ще бъдат изгонени, а предателите ***. Това е повече от ясно.Да добавя, че при талибаните опиумното производство беше нула, а при натовците стигаше нови и нови върхове.