Ендокринолог развенчава митове за водата

Как се изчислява изпитото количество през деня?
28
Ендокринолог развенчава митове за водата
Снимка: Pixabay

Един от най-популярните митове относно консумацията на вода е, че когато се изчислява количеството, се има предвид само изпитата чиста вода. Това, обаче, не отговаря на истината, смята ендокринологът Уляна Румянцева.

Според нея трябва да се гледа цялото количество течност, което се поема през деня, включително чай, кафе, сок и бульонът в супата. В сметките не бива да се включват алкохолът и подсладените газирани напитки, каза тя пред агенция „Прайм“.

Мит е и информацията, че трябва да се изпиват по два литра вода в денонощие. Румянцева обясни, че количеството трябва да се изчислява според индивидуалните показатели.

Възрастен мъж със средна физическа активност трябва да изпива около 35 милилитра вода на килограм тегло, докато при жените това количество е 25-30 милилитра. Да хора с наднормено тегло количеството вода се изчислява според идеалното тегло в зависимост от ръста и пола.

Ендокринологът отхвърли като заблуда твърдението, че консумацията на вода помага за отслабването. Съществува опасност в такива ситуации човек да обърка усещането за глад с това за жажда и вместо да пие вода, да започне да яде и да трупа килограми./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: вода
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
11
 
! Отговори
До 23: преди 2 години
Забрави да добавиш редовния аргумент на пиянките - че са имали дядо, който доживял до 101 години, който редовно пиел и пушел, а тяхната леля спортувала редовно, не се докосвала до алкохол и умряла от рак на 30 години.
22
0
 
5
 
! Отговори
хахаха преди 2 години
А тия със зелените смутита и протеинови шейкове вода не пият ли, че все са с киселини в стомаха и пак са шишкави. Да изчисляват количеството на изпита вода и да следят от тенъците на от деляната течност стриктно. Това е спасението.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Саше пак изтъпя с тази статия.Вредно било да се пие вода...
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Заглавието подвежда, в жегите без бира?????!??!!?!??!?!?!!?!?!?? Айде без сектанство, моля.
19
1
 
11
 
! Отговори
Заглавието подвежда преди 2 години
Ако прочетете статията, ще разберете, че специалиста потвърждава необходимостта от пиене на много вода през деня. Естествено, един активен човек, който тича 15км на ден през жегите ще се нуждае от повече вода отколкото старец стоящ на сянка. Аз бих допълнил, че е необходимо да следите цвета на урината си - това е един от най-добрите индикатори дали тялото ви е обезводнено. Пиенето на алкохол, дори бира в жегите е самоубийство.
18
0
 
4
 
! Отговори
водна лилия преди 2 години
Дядовците с проблемна простата или с проблемни бъбреци трябва да пият повече вода, за да ходят по-рядко до тоалетна, ако и да флиртуват.
17
3
 
1
 
! Отговори
Руски лекар? преди 2 години
Пропускам
16
5
 
6
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Извинете Илия Вълков е името му.Вижте в нета, уникален бг избягал в Турция, заради комунистите. Там в затвора го спасява някой си Браун ЦРУ и той заминава в Австралия. Кръсти проекта си газта Браун на името на офицера. Вижте газта Браун и се гордейте, че сте българи!
15
6
 
2
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Според Библията водата е окръжавала цялата земя над небето, заради това на земята е било навсякъде 23 до 24с без бури. И всичко е процъфтявало дори раните на хората са оздравявали от само себе си. Тъй нареченият парников период. И водата е пазела от слънчевите лъчи. Пустините са били зеленина навсякъде. По времето на Ной водата се излива на Земята и са станали катаклизмите като сега водата покрива 70% от земната повърхност. Водата още гори!!! Вижте Илия Вълканов дето изобретил
14
2
 
10
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Това, което има във водата е и кислород, който спомага за кръвта като я обогатява не сгъстява и съответно захранване и мозъка с кислород.По естествен начин. Когато сте на планина на по високо има повече азот и по малко кислород и се измаряте много по бързо от нормалното,затова се пие повече вода и там за повече кислород от вътре.
13
6
 
18
 
! Отговори
хрищенския поп преди 2 години
До Анонимен 1"...Под човек да се чете мъже, жени, други полове и т.н...." - в грешка си чедо. Бира пият САМО мъжете и жените. Другите полове за които правилно спомена пият други работи: зелени смутита, детокс смути, протеинови шейкове, окси детокс таблетки, шейк от водорасли със перли и всякаква друга гадост. Ама бира пият само истинските мъже и жени. Защото на другите това не им понася. И много правилно.
12
1
 
28
 
! Отговори
инкасатор преди 2 години
Един от най-популярните митове за водата е, че въпреки че не става за пиене, тече жълта, кафява или хлорирана, спират я по няколко пъти в месеца за по цял ден, поврежда пералните и миялните машини, пак трябва да се плаща по 3 лева кубка, за да могат от ВиК да вземат тлъсти заплати и да имат какво да консумират.
11
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблемът на всички други напитки е, че реално НЕ заместват водата!
10
0
 
7
 
! Отговори
До 7 преди 2 години
Как ще смятат?!? Това е висша математика! Непосилно е за всеки днешен умнокрасив и компетентен журналист! :-)
9
6
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
- Да, де, ама то тогава трябва човек да живее в клозета...
8
5
 
13
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Водата има свойството да помни.Водата в нейната структура прилича на красива снежинка. Ако се карате и пиете от водата между вас, тя става като отрова. Ако планирате ужасии и пиете от водата там, ще пиете отрова.Нейната структура се деформира при говоренето на псувни рукатни обиди. И обратно е живот,където има любов, разбирателство, грижи, доброта.Вижте тестовете с водата и ориза на японски учени.Само няма отговор откъде е дошла?
7
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Авторчето на статийката да беше си направил труда пресметнеш колко са 35 млл. при тегло от 80-90кг тогава щеше да видиш, че няма никаква разлика от приетите за нормално 2 литра даже са малко.
6
7
 
18
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Бира 1 каса у жегата :)))
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жената е казала 100 кила мъж, 3,5 литра на ден. Вероятно не повече от 20% пият толкова, всички други малко течности приемат.
4
2
 
20
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Пълни глупости!!!Пийте повече вода,освен кафета и сокове.Тая трябва да се върне в 5-6 клас.