Скандал в Токио: Спринтьорка от Беларус иска убежище в Европа

Кристина Тимановска отказва да напусне Япония, страхува се от затвор
Обновена: 2 авг 2021 10:07 | 2 авг 2021 09:43, Анисия Иванова
48
Скандал в Токио: Спринтьорка от Беларус иска убежище в Европа
Снимка: БГНЕС

Международният олимпийски комитет (МОК) и организаторите на игрите в Токио са разговаряли с беларуската спринтьорка Кристина Тимановская, която заяви, че е в безопасност под закрилата на местните власти, каза говорителят на МОК Марк Адамс.

Тимановская пусна видео в социалните мрежи в неделя, в което се твърди, че властите на Беларус "насила" се опитват да я накарат да се върне в родината си. Тя помоли МОК да се намеси. Националният олимпийски комитет на Беларус заяви, че треньорският щаб на белоруския отбор по лека атлетика е решил да изпрати спешно спринтьорката у дома поради нейното влошено емоционално и психологическо състояние, съобщи БГНЕС..

Тя нарича това лъжа. Председател на Беларуския олимпийски комитет е Виктор Лукашенко, син на дългогодишния лидер Александър Лукашенко, който след изборите миналия август и последвалото брутално полицейско насилие срещу протестиращите не е признаван от ЕС и Запада за президент.

Тимановская твърди, че Беларуският олимпийски комитет е решил да я изпрати у дома, защото се е оплакала в Instagram, че неочаквано е било планирано да бяга в щафетата 4х400 м. в четвъртък, след като някои членове на отбора на Беларус са отпаднали от състезанието заради недостатъчен брой допинг тестове.

Чешките власти предлагат на спортистката виза за влизане в републиката, където тя може да потърси международна закрила, съобщи чешкият външен министър.

"Ситуацията около белоруската спринтьорка Кристина Тимановская е скандална", каза той. "Чехия е готова да помогне. След разговор между [чешкия премиер] Бабиш и [вътрешния министър] Гамачек, ние й предлагаме виза за да влезе на нашата територия и да може да потърси международна закрила. Чешкото посолство в Токио също е готово да й помогне", се казва в съобщението.

Тимановская, ако й бъде предоставено убежище в Чехия, може да пристигне в републиката с правителствения специален самолет, който ще върне националния олимпийски отбор от Токио, съобщи в неделя интернет изданието Seznam, цитирайки председателя на Националната спортна агенция на Чехия Филип Нойсер.

Представители на опозиционния Беларуски фонд за солидарност в спорта съобщиха, че Тимановская е принудително изведена от Токио във връзка с критиките й към действията на треньорския щаб на белоруските спортисти. Тимановская заяви пред Еврорадио намерението си да кандидатства за политическо убежище в Европа.

Според "Ройтерс" случаят е част от недоволството в Беларус срещу Лукашенко, срещу чието авторитарно управление от 1994 г. насам се обявиха и атлети. Някои бяха вкарани в затвора, други изгубиха държавната си работа или бяха изхвърлени от националните отбори. Тимановска участва в едно от бяганията на 100 метра в петък, трябваше да участва в серия на 200 м в понеделник и в 4х400 метра в четвъртък.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 34 "Еееех и сега вече сме много умни." "Сега"? Ти може сега да научаваш за такива случаи, но аз съм живял по времето на Комунизма в България и Студената война: бягството от комунистическите диктатури при излизане на спортисти зад граница на Запад беше нещо обичайно. Иначе комунистическите режими бяха опасали хубавите си общества с телени мрежи и стреляха по всеки, който искаше да избяга от тяхната представа за "рай".
42
2
 
2
 
! Отговори
Един от Юг преди 2 години
До Анонимен 46А бе, друго си е да лижеш цял живот з_а_дниците на тези които са на власт!
41
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В рамките на секунди правиш някаква глупост за пари или защото искаш да емигрираш, живееш цял живот в срам и унижение, клеймосан като родоотстъпник и предател.
40
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айдееее.. сега пък ще четем пасквили за тая един месец. Не става ясно кое я заплашва в Беларус, какво е станало и с какво една спринтьорка заплашва "кръвожадната диктатура" в Беларус ? Няколко милиона беларусци пък не са тръгнали да търсят убежище в Чехия... Сега от ЕК ще хрантути с нашите пари още една грантаджийка ?
39
6
 
3
 
! Отговори
ПЕНКО преди 2 години
ХАУ ТРУДНО ЦРУ НАМЕРИ "ПРЕДАТЕЛ" В ОЛИМПИЙЦИТЕ НА БЕЛАРУС !?!?!?!? А , ДАЛИ НЕ Е РЕКЕТИРАНА ОТ "МОСАДО-ЦРУ " ЗА ДА СЕ ПРЕДАДЕ !!??!!?? УБИВАЙТЕ АГЕНТИТЕ НА ЦРУ И МОСАД -НЕ ГИ РАЗПИТВАЙТЕ !!!!!!!!!!!!!!!!
38
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да правят като на Запад - ако си популярен ковид-скептичен лекар просто се самоубиваш без причина. Или пък журналист, разследвал военни престъпления.
37
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ивет да й намери някой италианец.
36
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
беларус не се поддадоха на пландемията и заради това ги обявиха за тирания, никой не го беше грижа за беларус до преди 2 години (там имат изцяло безплатно здравеопазване и образование)
35
3
 
6
 
! Отговори
не може да бъде! преди 2 години
Случаят с тази бегачка показва до какво състояние е докаран спортът.Считам,че вече няма никакъв спорт,а за чист спорт изобщо няма смисъл да говорим-можем да говорим само за политически мотивирани решения и победи на фармацевтични фирми !?:Може тази бегачка да е права да откаже да бяга дисциплина,за която не се е подготвяла -но от това не бива да се прави политически въпрос!?А и мнението на федерацията има значение-все пак в тази атлетка са вложени много пари и време за подготовка!?
34
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да й дадат виза за България ,после тя ще моли да я върнат в Беларус.
33
2
 
7
 
! Отговори
Що не иде в Полша? преди 2 години
Сигурно в Беларус смятат, че съгражданката им е отвлечена. Въпрос на интерпретация. Впрочем, беларуският олимпийски комитет има всички основания да блокира участието на Тимановская (вероятно, дамата е полякиня) за други държави за следващите 4 години, в частност, в следващите две зимни и една лятна олимпиада. Преди 33 години Турция плати един милион тогавашни щатски долара, за да получи съгласието на България Наим Сюлеиманоглу да се състезава за Турция на Олимписките игри в Сеул през 1988 г.
32
6
 
7
 
! Отговори
Селяндур с джип преди 2 години
Директна виза за порно индустрията. ***, ясни сте кото бял ден.
31
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еееех, а родните русофили обясняваха колко прекрасна страна е Беларус.
30
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като в Северна Корея, сега очаквам треньора да ходи в лагер. Явно добре си живеят в Беларус, та спортистите им веднага щом надушат свобода и гледат да избягат.
29
3
 
10
 
! Отговори
дядо Йоцо гледа, преди 2 години
Дано не дойде в България ,щото мн.ще се разочарова !
28
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А това е глупост на глупостите. Затвор - дивотии.като нямаш пари да избягаш в чужбина да се правиш на репресиран - хайде стига глупости.Световно неизвестна атлетка.
27
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не й прихванат самолета на връщане.
26
18
 
9
 
! Отговори
Бъдещето преди 2 години
Скоро и всички българи ще искат политическо убежище някъде в Европа. Очертаващата се перспектива за руска губерния е силно токсична!
25
14
 
23
 
! Отговори
Убаво беше,а преди 2 години
Всички тия дет блеят колко хубаво било по времето на соца -да си спомнят как държавата ни бе обградена с телена мрежа, та никой да не бяга от хубавото! И сега където има соц-хората бягат-кой с лодки от Куба, кой как може от С.Корея, а някой използват и спорта,за да се измъкнат! Що никой не избяга в Куба, С.Корея, Беларус бе,а?
24
14
 
13
 
! Отговори
Ларавел преди 2 години
Хахага това момиче показа среден пръст на *** в Беларус. Горките са безпомощни и дрискат мрамор от яд. Толкова по въпроса колко е силен режима на Локумшенко. Никой не взима този клоун на сериозно