Фирми губят над 200 000 лв. на ден заради цената на тока

Странно е ТЕЦ "Марица Изток 2" да не работи на пълен капацитет
5 авг 2021 17:30,
67

Цените на електроенергията на Българската независима енергийна борса са средно 258 лв. за мегаватчас за днешния ден. Разглеждайки търговията по часове, се очаква цените днес във времевия диапазон от 12 до 16 часа да скочат до 362 лв. за мегаватчас. На този етап вече има работодатели, които са изключили голяма част от мощностите си. В леярския бранш повечето предприятия разливат вече разтопен метал във форми, за да се довършат поръчки. Ковашките цехове са напълно спрели. Някои от най-големите металургични предприятия в страна също са спрели дейността си. Това заяви Румен Радев, заместник-председател на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Намаляването на мощности от порядъка на 60 мегавата до 6-7 мегавата само и само да се завършат някои дейности, това само по себе си е сприане“, коментира той.

Румен Радев разви две хипотези, като първата е в случай, че предприятията продължат работа на тези цени. Според него, ако в сряда не са били спрели голяма част от своите мощности, е щяло да бъдат с приблизително 150 мегаватчаса на загуба. По този начин продукцията реално е неконкурентоспособна. Така се акумулира алтернативна загуба.

„Някои колеги са изчислили над 200 000 лв. загуба в рамките на един ден“, обясни заместник-председателят на АИКБ. 

Още по темата
Ако обаче предприятията намалят своите мощности, ще успеят да задържат някакво разумно ниво на себестойност на продукта си. Традиционно този тип производства като металургическите имат висока сметка за ток. Намаляването на мощностите е мярка, която цели да се реализира продукта. Но това пак прави нещата сложни, заради отношенията с контрагентите, както и неустойките, които вероятно ще трябва да се платят, заради забавяне на продукта.

Румен Радев е на мнение, че ограничаването на износа на електроенергия не е реално възможна стъпка, която да се предприеме. „Могат да се направят някои много смекчени ограничения, като аргумента за тях да бъде технически затруднения за трансграничен капацитет. Не нормално при такива цени на електроенергията на пазара, компания като ТЕЦ“ Марица-Изток 2 „да не натоварва на максимум своите производствени капацитети. Това е по простата причина, че всичко, което те биха произвели, ще успеят да реализират с много добра печалба“, заяви той.

В актуалното ценово решение КЕВР, която отчита адекватно и цените на квотите за въглероден оксид - 51 евро за тон, при тези параметри остойностяването на ТЕЦ Марица-Изток 2 се равнява за 222 лв. за мегаватчас.

Повече по темата гледайте в Bloomberg TV Bulgaria
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз изгубих 100 милиарда. Искам си ги от държавата ама може и една трета.
50
0
 
1
 
! Отговори
Fool преди 2 години
Една доста *** идея да дам. Гърция ток няма, а има нужда, това на запад му се вика "повишение в търсенето". А защо вместо на БГ пазара да не си продаваме евтиния ток от Козлодуй, а на Гърция да продаваме този от Марица изток 2? Те като нямат избор и искат 1ГВ/ч внос ще си купуват и хоро ще играят... Знам, че съм доста ограничен, ама някак тъпата ми идея може да има приложение :)
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А "Музеят на Глупостта" с неработещите реактори в Белене кога ще е готов?
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев защо вдигна тока?
47
2
 
6
 
! Отговори
Бокооооо преди 2 години
Нали имахме излишъци на ток за 35 години напред и нямаше какво да го правим бе Бокоооо !!! Ама енергетиката не е като книга на Карл Май бе докторе на науките! Там се чете много и се мисли 50 години напред във времето!
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ковашките цехове са напълно спрели. Някои от най-големите металургични предприятия в страна също са спрели дейността си."Това е защото невидимата ръка на пазара ги е хванала за гушата
45
2
 
4
 
! Отговори
Марин преди 2 години
Докъде стигнахте с изчегъртването?
44
3
 
7
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Няма да подскачате, енергията е в ръцете на социалистите. Мерките са взети вие само ще плащате
43
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 45 Придържай се към фактите. Строежът на АЕЦ Белене е почнат още 1981ва. Много преди демокрацията. Ако са искали, да щели да го завършат.
42
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-далаверско е да продаваш въглеродни квоти. Не ти трябва ни ТЕЦ, ни АЕЦ. Еврейска работа.
41
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 46 И сега изнасяме ток. Единия блок на АЕЦ Козлодуй работи за Гърция. Ама си плащат дългосрочно и постоянно. Не искат за час напред.
40
2
 
1
 
! Отговори
Бизнесмен преди 2 години
Не ми пука, ще компенсирам загубите като орежа от парите на нискоквалифицираните работници. Те и без това винаги всичко знаят и разбират, така че сигурно ще знаят и как да се оправят
39
0
 
6
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Фирмите губят ама Енергото пичели нищо не се губи в природата само минава от един джоб в друг :)))
38
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Помните ли как царя затвори няколко блока, преди това изнасяхме ток, щото ние помним.
37
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въобще нямаме нужда от Белене. А можеше още 2004-та да е почнал строежа, 2008-*** да е завършен и 2018-та да се е избила и сега пенсиите да бяха по 1500 средно. Хахах. Ама още слушайте акълиите демократи!
36
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 33 Истината Така е като управляват пожарникарските миризлливи партенки
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Промяната !!!!
34
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо ТЕЦ Марица Изток 2 не работи с пълен капацитет. Тя дава най-евтиният ток. Доведоха българската енергетика до катастрофа, а сега ще доведат до катастрофа и индустрията
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бизнесмените да се наредят и да духат на перките си. Ще произведат ток. Кафява енергия, да греят пред слънчевите си панели. На работа, бизнесмени......................... БеляНЕ
32
1
 
1
 
! Отговори
Да, да, ама не преди 2 години
До А беНе е грешка! Нарочно го пиша Маклейн! Харесва ми Брус Уилис още от времето като имаше коса в детективския сериал! А за умирането на икономиката си прав!