Какъв е замисълът на САЩ, за да се изтеглят сега от Афганистан?

България не я устройва сценарий, при който Турция е дестабилизирана
16 авг 2021 11:22, Елка Василева
46
Какъв е замисълът на САЩ, за да се изтеглят сега от Афганистан?
Снимка: архив, БГНЕС

Талибаните в Афганистан завзеха столицата Кабул. Стотици хиляди афганистанци от западните провинции на страната премиха границата с Иран и тръгнаха към Турция. Миграционният натиск по турско-иранската граница доведе до политическо напрежение в Анкара. Властите в Турция все по-трудно удържат мигрантския поток, който се насочва към Европа. Темата коментираха пред БНТ журналистите Мохамед Халаф и Георги Милков.

"Талибаните не се чувстват уязвими, напротив, те са силни. Както се казва и се знае, правителството управлява Афганистан през деня, а през нощта талибаните. Има по-голям план за изненадващото изтегляне на американците", каза журналистът Мохамед Халаф.

Още по темата

Халаф заяви още, че американците искат да дестабилизират целия регион. "Те искат да хвърлят Китай, Русия, Иран и другите страни като Афганистан, които стоят зад талибаните като финансиране и въоръжаване, в една ситуация, която е много опасна и представлява заплаха за националната сигурност на тези държави", смята той.

Журналистът Георги Милков изрази мнение, че могат да се посочат много грешки в американската политика. "Това, че започнаха преговори с талибаните, ги легитимира. Това, което американците правят, не е без умисъл, те не би трябвало да са толкова глупави, за да не знаят какво ще се случи и че всъщност талибаните ще вземат цялата власт и няма да следват никакви споразумения. Този замисъл прилича на това да поставиш Иран и Русия в неприятно положение. Талибаните в момента са в територии, в които никога не са били, превзеха всички провинции, Западът и Северът на Афганистан никога не са били талибански територии, те са в момента в ръцете на талибаните", каза Георги Милков.

"Сценарий, при който Турция да е дестабилизирана, нас не ни устройва, тя е нужният буфер, който ни спасява в тази ситуация. ЕС може да предоговори с Турция какво се случва в тази ситуация. Не трябва да си правим илюзията, че този мигрантски натиск може да ни пропусне", смята още Милков. Той допълни, че натискът ще се засилва и ние трябва да сме наясно с последствията.

"Иран пусна два коридора към Турция, но турците си взеха поука от това и предприеха строги мерки за спиране на тези потоци. Ердоган няма да позволи това", каза още Халиф.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Целта на изтеглянето е да избягат оттам и да насочат парите на военния бюджет срещу Китай и Русия. Те го казаха.
35
1
 
5
 
! Отговори
Не сънувай преди 2 години
До Сюлейман пашаТурция наистина е голяма държава,но чак такава,че да има нужната тежест пред света.Други са тези дърпат конците на световната политика.Така,че Сюлейманчо малко се поогледай,попрочети,па тогава пак заповядай да ни облъчваш колко велика била Турция!А само да вметна,дали сегашния сценарий в Афганистан дали не е умишлено направен от американците с цел дестабилизация и на Турция,че нещо започна да се зъби на Америка!?
34
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 29 Точно защото докато света е минавал през ренесанс и е откривал света османците са били яко закотвени в средновековието и са пречели на развитието на народите в империята. Затова се е и разпаднала. Затова и балканите са сравнително зле днес.
33
13
 
6
 
! Отговори
Фатих преди 2 години
До Руснак; Точно обротното, ако руснаците не бяха се опитали да въдворят безбожието в Афганистан и техният уродлив крак ако не беше стъпил по тези свети земи сега Афганистан щеше да си намери мястото в демократичното световно общество. Убийствата и червеният терор на руснаците породи талибаните подкрепяни от американците и всичко излезе от контрол.Всичко това е "благодарение" на червения или бял терор-независимо, това е благодарение на интервенцията на чуждите сили в развитието на едно общество
32
7
 
2
 
! Отговори
Турчин преди 2 години
До Анонимен; Я *** и се почеши на тоягата на овчаря. Сега точно ще видите, какво може да стане ако Турция се дестабилизара. Защото този път Турция 4Няма да се меси в избора на бежанците да изберат къде искат да живеят. Те имат това право. Защото САЩ и Западните империалисти наред с евреите носят отговорността за разрушаването и ограбването на техните държави и земи. Сега виновните за тези разрушения трябва да плащат. А България и Гърция да видят какво би се случило ако Турция се срине.Да видят
31
9
 
4
 
! Отговори
do 29 преди 2 години
Ако Османската империя е най-смотаната империя в историята,какво можем да кажем за страните които са били под тяхно влияние 500 години?Сам се закопаваш мало.мнико,призанаваш че твоят народ е по *** от османците,щом са позволили да ги управляават "смотаните"
30
0
 
1
 
! Отговори
Деменцията на Джо преди 2 години
вече "замисъл" ли е ПолКор да се нарича?!
29
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
българите са най-простата нация на тоя планета и коментарите го доказват
28
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 26 Така е, защото османците никога не са могли сами да построят нещо. Винаги е трябвало да крадат направеното от другите. Дори една джамия не могат да си построят ами ребрандват големи църкви само. Как за толкова векове не успяха да направят една значителна постройка? Най-смотаната империя в историята. После се чудят защо никой на балканите не ги харесва
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Planyt e pyklen za ES i Aziq mnogo qsno.
26
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма един смислен геополитически коментар.Жалко....много жалко.
25
6
 
14
 
! Отговори
Стелианис Петракис преди 2 години
СУЛЕМАНЕ, ЗАЩО ВАШИЯТ БАШБАКАН ЕРДЖОГАН -- РЕКЛАМИРА ГРЪЦКОТО ЕГЕЙСКО МОРЕ И ГРЪЦКИТЕ КУРОРТИ ТАМ ...СЪС ГРЪЦКА МУЗИКА , СЪС ГРЪЦКАТА ИСТОРИЯ И МИНАЛО , И С ГРЪЦКАТА ВЕЛИКА АРХИТЕКТУРА ОСТАНАЛА В ИЗТОЧНА ГЪРЦИЯ (АНАТОЛИЯ)....ЗАЩО В '''ТУРЦИЯ'''' ВСИЧКО Е ГРЪЦКО, И НЯМА НИЩО ТУРСКО.?? ТОВА Е СТРАШНИЯ ВЪПРОС ЗА ТУРЗИТЕ.
24
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали знаете на кой да благодирите за миграционната криза и сега и преди. На големите ни приятели, който работят против нас и цяла Европа.
23
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 23 а на какъв език да пише на турски или на английски?
22
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Сюлейман пашаЗащо пишеш на български под български новинарски сайт тогава. Беж към турско, където на воля можеш да продаваш джапанки на измирската чаршия, да биеш жената по три пъти на ден и да й изневеряваш с активите на местния пастир, по рунтавите ти анадолски мустаци тече гъст шербет.
21
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АНОНИМЕН 15 "СЛЕД ПРОВАЛА НА РУСНАЦИТЕ,ДОЙДЕ И ПРОВАЛА НА АМЕРИКАНЦИТЕ,ЕДИН СВОДОЛЮБИВ НАРОД ДОКАЗА,ЧЕ НЕ ЖЕЛАЕ ДА БЪДЕ ПОРОБЕН" Наивник. Американците можеха да останат колкото си искат без проблеми. В статията пише защо се изтеглиха.
20
1
 
10
 
! Отговори
Любопитен преди 2 години
До АнонименСамо не разбирам,защо руснаците трябва да пращат някой тук за да спират някакви набези.Всички ги плюят и са радостни,че няма руска окупация,никой не ги иска тук,имаме си 2 амр.бази и "верни" съюзници от НАТО.Та за какво да пращат войска не разбирам?
19
21
 
3
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 2 години
Ааа,пак опряхте до Турция ,май!! Турция е силна дьржава-реши ли нещо-го прави!И Никой не може да му повлияе да си смени решението!Това ,,суперсили муперсили ,русии,америки са в миналото.И едните и другите не ги брьснем за слива.Ама и турците си имат граница на тьрпението.Льжете,мажете,само и само да не плащате,за дето ви пазим зад...те.Тоя пьт номера няма да мине-от 10 г.хрантутим почти 4 милиона безделници и ни подхвьрляте трохи.Тоя пьт наистина ще се наложи да ви ,,изнудваме!
18
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия има ядрени бомби , който имат още десетина държави. Но Русия война не може вече да води , освен да хакне тук там някоя държава.
17
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 17. Глупости. Русия не може да си опази границата с Китай ще влиза в България и Гърция. Това е фантазмагория. А и най малкия опит за агресия ще яде бой та ще загуби и Крим..