Проф. Чуков: Ще ни окажат натиск да приемем бежанци

От Турция зависи дали вълната ще мине през България
17 авг 2021 10:10, Ния Христова
49

С всеки изминал ден бежанската вълна става все по-голяма заради извънредната обстановка в Афганистан. 

"В момента има достатъчно косвени признаци, че националната сигурност на България може да бъде застрашена. Ако Турция реши, тези проблеми могат да се задълбочат за изключително отрицателно време, ако пусне част от бежанския поток към България. Засега го пренасочва към Гърция", каза експертът по национална сигурност проф. Боян Чуков в студиото на Bulgaria ON AIR.
 
Той е категоричен, че ще бъде оказан външен натиск по отношение на това България да приеме бежанци. Още повече след като Северна Македония, Албания и Косово заявиха, че биха приели бежанци.
 
"Част от тези хора ще бъдат поети от големите страни членки на НАТО, които обслужваха техния контингент. Сред тях са преводачи и обслужващ персонал, който е бил с тях повече от 20 години. Американците обаче вече заявиха, че няма да приемат преводачи, защото ги обвиниха в манипулиране на превода към местното население", уточни проф. Чуков. 
 
Той изтъкна и това, че е много важно България да подсигури границата си с Турция. 
 
"До тук имахме шанс затова, че Турция пусна огромната част от бежанците към Гърция. Турция никога не е искала да смесва българските мюсюлмани с идващите бежанци. По отношение на Балканите Турция има стратегически планове за бъдещето, които следва. Трябва да се притесняваме също, ако Косово, Северна Македония и Албания приемат бежанци, тогава ще трябва да се обърне внимание на границите на запад", уточни експертът по национална сигурност.
 
И подчерта, че е изключително важно пристигащите у нас бежанци да бъдат добре проучени. 
 
"Западни експерти твърдят, че една трета от човешкия поток по някакъв начин е ангажирана от някаква радикална организация или специална служба на чужда държава", подчерта проф. Чуков.
 
Експертът сподели, че не е изненадан от развоя на събитията в Афганистан, тъй като Съединените щати само са сменили тактиката си, но стратегията им е останала същата. 
 
"Все още не е ясно талибаните накъде ще тръгнат. Докато те не се установят окончателно в Кабул и не бъдат легитимирани като власт не е ясно какво ще стане. Във всички случай ще бъдем страшно изненадани от това, което ще се случи. Има нещо като напомня случилото се в Сирия. Около 250 бойни хеликоптера и самолети и над 1000 бронирани машини са оставени там. С това въоръжение могат да се оборудват около 150 000 човека. Талибаните бяха 60 000 човека, срещу тях стоеше 300 000 души армия на Афганистан, която се предаде без битка. Това изглежда като предварителна договорка", заяви проф. Чуков. 
 
Според него битката за средна Азия между САЩ Русия тепърва предстои.
 
"Започва битката на средна Азия. Затова и руснаци, и китайци са страшно нервни. Всички се притесняват, че след като се установи новата власт в Кабул, заразата на ислямските радикали ще плъзне на север. Русия ще използва своите въоръжени сили, в случай че талибаните прекрачат границата на север.", прогнозира експертът. 
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
14
 
4
 
! Отговори
Атилкесе Маджар преди 2 години
Афганите само наши първи братовчеди.Кръвта айран не става:))
16
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България е АТЛАНТИЧКА и трябва да помага на САЩ като приеме 1 милион афгани. Радев ще получи потупване по рамото, а кой знае може и той да се събуди богаташ като забегналия афгански президент.
15
5
 
18
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Прос та ***, дето скачаше 89-та по площадите и искаше демокрация ! Ето ви я, няма да се оплаквате !
14
0
 
22
 
! Отговори
"Бежанците" преди 2 години
да бягат в обратна посока към Арабските емирства...Тук не им е мястото...
13
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че какъв "експерт" пък е този. Най-обикновен "арабист" някакъв си, преподаващ в Русенския университет.
12
3
 
10
 
! Отговори
Родолюбец преди 2 години
Идва Видовден за либерално-зелените -за любителите на всякакви извратени ,емигранти цъ-р-ни,друговерци-мюсюлмани ,крадци и т.н.Ду-*** да им е яко!
11
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тръмп беше този който каза, че ще изтегля американските войници от Афганистан. Той се договаряше с талибаните.Сега всички ние след него му сърбаме попарата.
10
1
 
9
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Не благодаря! Вземи си ги у вас :) От къде на къде ще приемаме ,който иска да влиза. Хайде пускайте ги при изперкел в германистан. Закривай ессср.
9
21
 
2
 
! Отговори
да бъдем хора преди 2 години
президента Радев трябва да прояви евро атлантическа солидарност и да приеме до 50 хиляди от тези бягащи от смъртта хора. Нека покаже че е алтернатива на Борисов който не приемаше мигрантите
8
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На тоя пък все Америка му виновна. Погледни по-широко бе Чуков!
7
11
 
2
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Един чук зад врата :)))
6
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Огън да ги гори !
5
2
 
28
 
! Отговори
Т.Шак преди 2 години
По същия начин, по който ни карат да се ваксинираме, ще ни натискат да приемаме и бежанци - уж по желание, обаче ако не го направите, ще ви спрем тия пари по тая програма, ония пари по оная програма и т.н.
4
23
 
6
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 2 години
Другарю Чуков, нима се опитвате да кажете, че чужда държава може да нарежда на женерал Румен Грипенов Решетников (да се свети името Му, да пребъде царството Му) какво да прави??? Това са долни внушения и инсинуации!!! Кой ви плати, другарю Чуков???
3
4
 
25
 
! Отговори
Размисли и Старсти преди 2 години
Ето ви сега НАТО и ЕС.........ааааа и ДЕМОКРАЦИЯ!
2
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
политиците ни като нямат топки като Орбан ще го поемаме дружно целият народ.
1
4
 
20
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Ами просто няма да се подадем на натискът!