Проф. Чуков: Ще ни окажат натиск да приемем бежанци

От Турция зависи дали вълната ще мине през България
17 авг 2021 10:10, Ния Христова
49

С всеки изминал ден бежанската вълна става все по-голяма заради извънредната обстановка в Афганистан. 

"В момента има достатъчно косвени признаци, че националната сигурност на България може да бъде застрашена. Ако Турция реши, тези проблеми могат да се задълбочат за изключително отрицателно време, ако пусне част от бежанския поток към България. Засега го пренасочва към Гърция", каза експертът по национална сигурност проф. Боян Чуков в студиото на Bulgaria ON AIR.
 
Той е категоричен, че ще бъде оказан външен натиск по отношение на това България да приеме бежанци. Още повече след като Северна Македония, Албания и Косово заявиха, че биха приели бежанци.
 
"Част от тези хора ще бъдат поети от големите страни членки на НАТО, които обслужваха техния контингент. Сред тях са преводачи и обслужващ персонал, който е бил с тях повече от 20 години. Американците обаче вече заявиха, че няма да приемат преводачи, защото ги обвиниха в манипулиране на превода към местното население", уточни проф. Чуков. 
 
Той изтъкна и това, че е много важно България да подсигури границата си с Турция. 
 
"До тук имахме шанс затова, че Турция пусна огромната част от бежанците към Гърция. Турция никога не е искала да смесва българските мюсюлмани с идващите бежанци. По отношение на Балканите Турция има стратегически планове за бъдещето, които следва. Трябва да се притесняваме също, ако Косово, Северна Македония и Албания приемат бежанци, тогава ще трябва да се обърне внимание на границите на запад", уточни експертът по национална сигурност.
 
И подчерта, че е изключително важно пристигащите у нас бежанци да бъдат добре проучени. 
 
"Западни експерти твърдят, че една трета от човешкия поток по някакъв начин е ангажирана от някаква радикална организация или специална служба на чужда държава", подчерта проф. Чуков.
 
Експертът сподели, че не е изненадан от развоя на събитията в Афганистан, тъй като Съединените щати само са сменили тактиката си, но стратегията им е останала същата. 
 
"Все още не е ясно талибаните накъде ще тръгнат. Докато те не се установят окончателно в Кабул и не бъдат легитимирани като власт не е ясно какво ще стане. Във всички случай ще бъдем страшно изненадани от това, което ще се случи. Има нещо като напомня случилото се в Сирия. Около 250 бойни хеликоптера и самолети и над 1000 бронирани машини са оставени там. С това въоръжение могат да се оборудват около 150 000 човека. Талибаните бяха 60 000 човека, срещу тях стоеше 300 000 души армия на Афганистан, която се предаде без битка. Това изглежда като предварителна договорка", заяви проф. Чуков. 
 
Според него битката за средна Азия между САЩ Русия тепърва предстои.
 
"Започва битката на средна Азия. Затова и руснаци, и китайци са страшно нервни. Всички се притесняват, че след като се установи новата власт в Кабул, заразата на ислямските радикали ще плъзне на север. Русия ще използва своите въоръжени сили, в случай че талибаните прекрачат границата на север.", прогнозира експертът. 
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До проф. Чуков: ти разбираш ли какви глупости говориш? -- "Турция никога не е искала да смесва българските мюсюлмани с идващите бежанци. По отношение на Балканите Турция има стратегически планове за бъдещето, които следва." Плановете на турция ги знаем много добре и трябва да си работим по нашите планове за бъдещето, защото те са различни. Професорчето работи за плановете на турция. Това е предател, и при това го водят "експерт" по националната ни сигурност.
36
2
 
4
 
! Отговори
д-р Иванов преди 2 години
Българският ген е жилав. По скоро българите ще претопят афганите , ако имат силата да живеят между българи. След като над 500 години българската жила не е пресъхнала не се надявайте на чудеса.
35
1
 
4
 
! Отговори
Ali преди 2 години
До Левски Родината име еднаква.
34
5
 
7
 
! Отговори
Левски преди 2 години
Двеста хиляди афганистанци са достатъчни за облагородяването на дивите българи.
33
0
 
2
 
! Отговори
До преди 2 години
Коментар 34,пратете ги в Банкя,в жилището на Боко,там ги приема на негова издръжка,там е хотел, евро кюлче гол пищак, ама не стреляяя.
32
0
 
4
 
! Отговори
и по света преди 2 години
Например : Русия ги предоставя / бежанците от Иран и Афганистан / , на границата на Литва , демек износ импорт , за ЕС .
31
0
 
10
 
! Отговори
Фактите ! преди 2 години
За сведение , имаме вече бежанци в центъра на столицата София , на ул. Пиротска , и без натиск от вън !Как са дошли до центъра на СТОЛИЦАТА , никой нищо не е видял ,... такава ни е дРъжаватЪ !
30
2
 
9
 
! Отговори
Гювеч преди 2 години
Този гювеч го забърка Боко, като ходи преди изборите в Турция,да прави мръсни работи на български народ.аз да не съм добре и на тях да им е зле.този не трябва да помирисва държава,а пръст.работи против народа си.
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До #30 Ще се сещам за крадецът тиквун , всеки път , когато видя затворник, защо и той не е там? В БГ няма да има никога осъден бивш премиер, защото всички са на веригата. Затова и сме последни по начин на живот в Европа.
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Канада, тоя вашият младок, яко ви е затегнал каиша, няма мърдане, и после ми разправяй, че живееш демократично. Разбра ли сега политическият замисъл на него- предсрочни избори, и до когато има преднина, пак него да изберат. И там сте под диктатура, ама не го усещате още.
27
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Казвах ви че ще се сетите за Борисов. Той се справяше с мигрантите, както и с други неща. Като пандемия, връзки в ЕС и т.н. Новите мераклии досега нищо не показват, като пате в калчища са. Нонсенс!
26
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Време е клиниките за трансплантация на органи да заработят и да се правят пари.
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До канада...има един с деветнадесет имота! знаеш ли колко много може да събере там?
24
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ами като ви окажат натиск, просто приемате бежанци, убеждавате ги, че в държавите които са оказали натиска се живее много по добре и ги пускате към тях на принципа на свободната воля!!!
23
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Професорче, я кажи как ще ги проучване тези афгани, че нещо ми е трудно да се досетя? Ще им искаме си-ви ли, или ще правим запитване до тяхното посолство? И ти си една мижитурка на държавна хранилка, ами що ядеш народни пари?
22
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нито талибани искаме, нито прехваленото ЕС! Хайде всяка жаба в гола си, без притискане!
21
0
 
5
 
! Отговори
канада преди 2 години
Много интересно къде ще ги натъпчете тези "бежанци" в българската територия ? В кърджалито ? Или в равното софийско поле ? Или във филибето ?
20
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До Христо Христов - и като дойдат тук, както възторжено ги каниш, най-напред теб ще опънат денонощно и ще ти се спука гьонът да им слугуваш на мъже, жени, десетките им дечурлига и ще спреш, когато ти се отели волът! А ако имаш млади и хубави дъщери, моментално ще бъдат прибрани от богатите и на тях ще им се спука гьонът от друго!
19
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като чуя някой да ми реве в коментарите по такива сайтове, че "едно време преди 89-та, през комунизма" било "добре" и било "много яко", започвам да си правя същата аналогия както все едно в Афганистан някви хора да казват "Ама то едно време по времето на талибаните когато ни управляваха, бяхме много добре, имаше ред!". Същото е! И в България е пълно с български олицетворения на талибани, религията им християнска, идеалите им и манталитета им обаче същият като на истинските афгански талибани.
18
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До #18, Ей,*** герберски, какво потупване ще получи Радев, като оня плъх Бацето е подписал отдавна, че трябва да построи лагери за бежанци, и да приеме такива. Нали наглецът Валери, построи ограда, опсаа, имитация на ограда, и откраднаха с тиквата милиони Евросъюза даде 95 милиона евро за построяване на лагери и ограда,къде са парите , като няма нито ограда, нито лагери?