Талибаните обявиха амнистия, искат жените да участват в управлението

Те не трябвало да са жертви, а да се включат съгласно шериата
17 авг 2021 12:05, Елка Василева
89
Талибаните обявиха амнистия, искат жените да участват в управлението
Снимка: архив, БГНЕС

Талибански представител обяви "обща амнистия" за всички държавни служители в Афганистан и призова жените да се включат в тяхното управление, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Още по темата

Енамула Самангани, член на културната комисия на Ислямското емирство, каза това по държавната телевизия, която вече е под контрола на екстремистите. "Ислямското емирство не иска жените да бъдат жертви. Те трябва да участват в управленските структури, съгласно ислямския закон - шериата", заяви той и добави: "Структурата на правителството все още не е напълно ясна, но ако се основаваме на опита, трябва да има изцяло ислямско ръководство и всички страни трябва да се присъединят към него".

Самангани обаче не разкри повече подробности, намеквайки, че хората вече познават ислямския закон и талибаните очакват от тях да го следват. "Нашите хора са мюсюлмани и ние не сме тук, за да ги обръщаме към исляма", каза той.

Днес на международното летище в Кабул е спокойно след вчерашния хаотичен ден, в който стотици афганистанци, бягащи от талибаните, блокираха пистата и попречиха на американски военен самолет да излети, а най-малко седем души изгубиха живота си. Тълпите изпълниха летището вчера, докато талибаните установяваха контрол над столицата с население 5 милиона души.

След светкавичен напредък в цялата страна на талибаните им отне само малко повече от седмица да свалят подкрепяното от Запада афганистанско правителство. Нямаше съобщения за ексцесии и сблъсъци, но много от жителите на града си останаха по домовете, изплашени, след като талибаните превзеха затворите, освободиха затворниците и разграбиха оръжейни складове.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
3
 
2
 
! Отговори
Каракольо преди 2 години
Нищо против талибаните, искат ред и хората им се доверяват. Ако не беше така там щеше да има война в момента, а те мирно и тихо се возят на блъскащи се колички. Нашите *** като имат много права до къде я докараха?
64
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Намерете снимки на хората в Афганистан отпреди СССР да нахлуе в страната им и САЩ да въоръжат и обучават ислямисти - нормално общество. Книгите на Халед Хосейни са покъртителни. Талибаните заслужават да ги отделят в някоя камениста планина и да ги оставят да живеят само с кози. Ама козите да са с бурки.
63
6
 
13
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Талибаните демократи,включват жените в управлението, а някои наши българя искат да стават талибани,заради омразата към жените.Голям смях)))Искат да са по големи турци от турците..Това е изненада наистина.
62
1
 
6
 
! Отговори
До до 58 преди 2 години
Значи опиумът и канабисА да ги не броиме за стока викаш?Така де, к'во са неколко хиляди тона за страна, държащата над 4/5 от годишното производство на едното и над 60% от площите с всичкия мак по света. Предполага се, да са много напред с правенето на макови кифли...
61
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доналд Тръмп липсва все повече.
60
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Импийчмънт и съд за този докато все още нещо е останало от САЩ !
59
5
 
12
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
И ТАЛИБАНИТЕ ИЗЛЕЗНАХА ХОРА САМО НАШИТЕ ПРАКОМУНИСТИ И СЕГАШНИТЕ КОМУНИСТИ НЕ СА,
58
4
 
14
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 години
Пичове, вкарате ли жените в политиката, ще мине време и жените ша почнат ви командорат, а Ордата ша е само от пичоци... Ще мине още време и ще излезе вашият Бойко и ще ви каже за мъжете-министри: "Те, моите министри, сичките са жени, такава е днес, модата";))))
57
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лявото мекотело Джо пише най-срамните страници от историята на САЩ! Позор! ! !
56
1
 
19
 
! Отговори
Ужас преди 2 години
Лъжите на СиЕнЕн.В момента 10 хиляди американци са зарязани в ада на Кабул от Джо Байдън и неговата администрация на милостта на талибаните!
55
5
 
19
 
! Отговори
До Анонимен 43 преди 2 години
Не, талибан движението не е забранено в Русия. ИГИЛ са забранени. Бъркаш ги двете а те са различни организации. Талибаните са си ок с Русия затова им пазят посолството. Руснаците и талибаните даже имаха общ враг - афганските муджахидини, които се биеха за свободата на Афганистан. Това са много различни клонове на исляма.
54
2
 
15
 
! Отговори
Онзи преди 2 години
Тези, н. ечистоплътни брадати терористи, само като ги видиш и ти става ясно, какво ще стане с Афганистан... Те си тълкуват корана и шериата, както им е удобно. Горките хорица...
53
13
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Агресорът беше отблъснат и обълнат в бягство на летището в Кабул. Талибаните победиха САЩ за малко повече от седмица - без аналог в историята. Никой друг не е нанасял такъв срам на Щатите. Което потвърждава твърдението, че американците не стават за войници и трябва да се насочат към прaйдовете където наистина си ги бива. САЩ нямат спечелена война от ВСВ насам, а и самата ВСВ беше спечелена от руснаците.
52
1
 
24
 
! Отговори
Нане преди 2 години
СЗО наложи ли новите мерки на талибаните...Глеам ги едни таквиз без маски, и никва дистанция....))
51
9
 
10
 
! Отговори
до 58 преди 2 години
Огромна държава от която освен калашници и газ друго не е излязло.
50
3
 
25
 
! Отговори
Атаман Сирко преди 2 години
Няма афганистански народ, сбирщина племена при които десетина хиляди могат да завладеят десетки милиони, потомствени роби както всички мюмюни.
49
4
 
0
 
! Отговори
до 38 преди 2 години
Ние с теб май не живеем на една планета :)
48
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Талибаните носят ред и законност. Наказват корупция,кражба,наркомания,убийства и разврат. Бягайте грешници,радвай се народе!
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как се казва емира, как изглежда?
46
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 47Що аз да ходя там бе нежен ? Нали ти твърдиш, че Русия и Китай ще изградят там райй... отиди на тоя талибански рай ? Нали имаш визия .. що те е страх? Циркаджия форумен