Българин, опитващ се да избяга от Афганистан: Обстановката беше меко казано критична

Краси Панчев е в бежански лагер заедно със 7 наши сънародници
18 авг 2021 21:05, Нели Христова
51
Българин, опитващ се да избяга от Афганистан: Обстановката беше меко казано критична
Снимка: БГНЕС

Краси Панчев е един от нашите сънародници, които се опитват да се евакуират от размирната страна. Още четирима български граждани очакват да бъдат изведени от Кабул.

Той от 4 години работи в дипломатическото представителство на Европейския съюз в Кабул. Последната му задача - да евакуира целия персонал на мисията. Прави го, а през нощта в неделя се качва на американски военен самолет и напуска афганистанската столица.

„Обстановката беше меко казано критична. Чакахме цяла нощ, понеже имаше няколко нападения - и ракетни, и по земя. Трябваше да се освобождава пистата. Въобще беше катастрофа, пълна катастрофа“, споделя Панчев преди bTV.

Американският самолет каца в Доха и от понеделник досега Панчев не може да си тръгне оттам. Настанен е в бежански лагер. С него са още 7 българи, както и стотици граждани на други държави.

„В момент, в който талибаните нахлуват и целият град е в паника. Улиците са пълни с хора, всеки се опитва да бяга. Скачат един върху друг. Като някаква вълна е. Всеки иска да мине пред другия. Става нещо страшно навсякъде“, казва Краси Панчев.

Българското посолство в Афганистан не работи от 2018 г., а българите, които искат да напуснат, ще бъдат евакуирани със самолети на други държави.

„Ние нямаме сили и средства и разчитаме на съюзници и партньори. Кацането на летище Кабул не става лесно“, обясни Георги Панайотов, министър на отбраната.

„Последно мога да ви кажа, че са 5 души. 4 души, които се намират в американска база. Има и един човек, който помага за евакуацията и още не желае да бъде евакуиран“, заяви вътрешният министър Светлан Стоев.

Министерството на външните работи съобщи, че за последните дни Афганистан са успели да напуснат общо 13 българи. А Краси Панчев може да се прибере с редовен полет от Катар до София. Стига да може да излезе от бежанския лагер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
5
 
! Отговори
xaxsas преди 2 години
До 41 - А немците и французите, които си евакуриха жителите с дирижабъл ли пътуваха, че не следя новините изкъсо?
31
0
 
3
 
! Отговори
xaxsas преди 2 години
До 41 - Е да, прав си, те американците и тоя нашият делегат сигурно са летели с есенните щъркели.
30
1
 
3
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Най много да му резнат тиквата талибаните :)))
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Байдън заряза 20 хиляди американци на милостта на талибаните,вие за един се притеснявате!
28
4
 
1
 
! Отговори
Хмм до 40 преди 2 години
Тука не става въпрос за пари.... тука става въпрос дали въобще е възможно да кацне или излети нещо... самолет, хеликоптер, дрон или птица. Нашият Спартан няма да може защото най-вероятно самолетите които кацат в момента там имат противоракетна система.... нещо което спартан 100% няма тъй като е от спартански времена
27
5
 
2
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
Самолетните билети на четиримата българи струват колкото заплатата на един политик, но държавата няма средства. Нормално. Тях за хората тук не им пука, ще си мръднат пръста за някой който не е гласувал за тяхната партия. Евтинджос костюмари са всичките. Нас кучета ни яли, но те видиш ли, богопомазаните, всяка седмица уголемяват кройката на костюмите. Мишоци, нищо повече.
26
10
 
10
 
! Отговори
Румен Владимиров преди 2 години
"Българското посолство в Афганистан не работи от 2018 г."................ Още едно доказателство че единствения далновиден политик от промените насам се нарича Бойко Методиев Борисов! Още през 2018 г. е предвидил, че положението на НАТО в Афганистан е неспасяемо! Ако вместо него министър председател беше Фигуранта, днес нямаше да евакуираме 12 човека, а 112!
25
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия талибани са абсолютно повредени психически и ментално същества. Убийци и психопати, създадени и спонсорирани от САЩ. Последният път, когато бяха на власт, унищожиха статуи на Буда, високи 55 метра. Изгориха библиотека с 55 000 древни книги. Чудя се дали тази варварщина е кръвта на всички афганистанци. Но тези талибани трябва да бъдат изтрити от лицето на земята, за да се даде шанс на обикновените хора там, да пробват да живеят нормално.
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А Ко правиш при индианците бре гад
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бягай, Краси, бягай!!! Това не е място за нормални, интелигентни, образовани хора, особено не мюсюлмани.
22
1
 
4
 
! Отговори
Константинос преди 2 години
Доктор по технически науки и full stack web developer в момента!Но моето образование и месторабота нямат значение, в случая говорим за Афганистан!Познавам хора, които работиха в Афганистан, военни! Отидоха за пари! Някои се побъркаха! Полудяха! Там не е за всеки! Като цяло не е за нормални хора! В този ред на мисли не мисля, че този човек не е знаел къде отива! Но е отишъл заради парите! И сега проси пари!Най-искрено му желая здраве, както и късмет, нека се махне по-бързо оттам!
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашият го третират като кандидат бежанец. Смях.
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Константинос.А ти знаеш ли какво е правил там? Или раздаваш оценки и акъл? А имаш ли качества да раздаваш оценки?С какво образование и квалификация си?
19
1
 
18
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Това, което исках да кажа е, че българите нямаме работа в Афганистан, освен ако не сме поканени от местна организация или легитимно правителство.Перверзните игри на ЕС и САЩ не се броят!
18
1
 
15
 
! Отговори
Константинос преди 2 години
Нямал средства в Афганистан?!Ем за какво работиш там, за европейските ценности ли?!Ей, всеки иска пари от тоя клет български народ!
17
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пари печелят, не са майка Тереза.
16
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дедовия ми търсят в Афганистан...След като работи за Европейския съюз, той да го спасява!
15
2
 
13
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Точно това имах в предвид. Щом се е хванал на това хоро - няма какво да се драматизира. Преди време американския посланик го екзекутирана в Либия, щото им разправя ше разни неща за свободата и демокрацията..А тия хора, които врят и кипят по разни горещи точки на планетата са жертва на собствената си простотия или лакомия..
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До (-_-). Ми не те е питал да му кажеш какво да прави!
13
3
 
2
 
! Отговори
До (-_-) преди 2 години
пише ясно какво работи. не е обезателно човек да се реализира както Вас в България, или типичните нискоквалифицирани позиции в чужбина.