12 души застреляни или стъпкани на и около летището в Кабул

Талибаните са обвинявани, че пречат на афганистанците да заминат
19 авг 2021 10:35, Елка Василева
40
12 души застреляни или стъпкани на и около летището в Кабул
Снимка: БГНЕС

Дванайсет души са загинали на и около летището на Кабул, откакто талибаните превзеха афганистанската столица в неделя, предаде Ройтерс, като се позова на представители на НАТО и на ислямисткото движение. Уплашени хора се втурнаха към аерогарата с надеждата да успеят да напуснат Афганистан.

Дванайсетте загинали са били или застреляни, или са били стъпкани до смърт при блъсканици, каза представител на талибаните. Той призова хората, струпали се на входовете на летището, да се разотидат, ако нямат необходимите документи за пътуване.

Още по темата
"Не искаме да нараним никого на летището", каза талибанският представител, пожелал да остане анонимен.

Според очевидци обстановката на самата аерогара днес е спокойна. От неделя през летището на Кабул са били евакуирани от Афганистан общо най-малко 8 000 души, каза западен източник.

Талибаните обаче са обвинявани, че възпрепятстват заминаването на афганистанците, които искат да напуснат страната. Би Би Си съобщи, че ислямисткото движение е изградило контролно-пропускателни пунктове около летището на Кабул и позволява преминаването през тях само на чужденци.

Днес е официалният национален празник на Афганистан - Денят на независимостта (от британско управление през 1919 г.). В нормални времена това ще е да повод за празнуване. Но след като талибаните установиха контрол над страната с мълниеносна офанзива, националният празник на Афганистан може да стане повод за демонстрации срещу новата власт, отбелязва агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Вчера източният афганистански град Джалалабад стана сцена на първия голям протест срещу талибаните, след като взеха властта. Демонстранти свалиха талибанското знаме и опитаха да издигнат афганистанския национален флаг на площад. Тогава бойци на ислямисткото движение започнаха да стрелят по тях, убивайки трима и ранявайки над 10 души.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно защо напоследък ни занимават с трима или петима убити на летището в Кабул, а не забелязаха 12 000 рускоезични жертви на фашисткия режим в Украйна от 2014 година насам? Нито пък им направиха впечатление изгорените живи хора в Профсъюзния дом на Одеса?
29
0
 
3
 
! Отговори
То и тук преди 2 години
Колко ли ще има стъпкани дето са се втурнали към властта
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дойдоха талибаните и всичко цъфна и завърза. От утре няма да продават мак за оръжие, жените ще ходят без чували на главите, ще има образование, ще спре кръвната мъст, отвличанията за откуп... И кой вярва на този виц?
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алооооо днесаджиите защо ми изтриете ПОЛОВИНАТА коментар и оставихте това дето ви харесва само? Да го бяхте изтрити целия поне бе, така е супер безмислено, КОМУНО ЦЕНЗОРИ! Кое е обидното в това че гей експеримента в Афганистан приключи и ДА хвала на президента Тръмп за смелостта му! Господ здраве и късмет да му даде!
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 20 Тръмп имаше право да се договори за изтеглянето на Америка от блатото Афганистан! Защото той е Американски а не Афгански или Танзанийски президент, той защити интереса на Щатите, те се биха 20 години за чужди кефове и игрички, това приключи!
25
0
 
2
 
! Отговори
Сосидж преди 2 години
По принцип би трябвало да има по- леки визови режими към другите ислямско- ориентирани държави. Ако не се лъжа пускат техните къде къде по- лесно. Саудитска Арабия, Пакистан (и другите станове), Катар, Йордания, Иран- абе все такива, които пускат мисюмани лесно. Бегат до границата и готово. Културата е същата и нямат нужда от приобщаване и и тегриране.
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 29 Никой не може да евакуира всички желаещи на избягат от Кабул, града е около 5 МИЛИОНА ДУШИ, съвсем си изветрял ако си мислиш че поне половината няма да " пожелаят" да бъдат " евакуирани" в Сащ и ЕС! Ами тези от провинцията и тях ли? Евакуацията със самолети е бавна и скъпа!
23
4
 
7
 
! Отговори
Конспиратор? преди 2 години
Това беше най-глупавото решение. Да изтеглиш войските преди да евакуираш цивилното население. Дори е толкова глупаво че чак се чудя дали наистиа е от глупост. Може и целия хаос да цели отклоняване на вниманието от нещо друго което се случва като например фарса на Пфайзър в израел.
22
4
 
3
 
! Отговори
Мъкаа... преди 2 години
24 не позна Талибаните са рожба на САЩ.Те никога не са крили,че талибаните са тяхно творение,даже се гордееха с това.П С :Запази си крило на самолет когато господарите ти почнат да бягат и от тук.
21
1
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ДА ВИ Е ЯСНО НА ВСИЧКИ!! , ЧЕ ОСНОВНАТА ЧАСТ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НА АФГАНИСТАН НЕ Е НИТО С ФАЛШИВИЯ ПУТИН НИТО С БАЙДЪН НИТО С ТАЛИБАНИТЕ ИМ!
20
3
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
КЪДЕ Е РУСКИЯ *** ДЕТО ПИШЕШЕ, ЧЕ НАСЕЛЕНИЕТО Е СЪС ТАЛИБАНИТЕ!
19
4
 
5
 
! Отговори
Вьзмутен преди 2 години
*** смазаха от бои - сащ в авганистан , бият ги като маче у дирек
18
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Афганските евроатлантици го отнасят яко. Нашите да гледат внимателно и да си правят изводите." -----> Ето, вижда се от този коментар, че комунистите харесват талибаните и подкрепят действията им.
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 19 Само трима ли са застреляли? Това си е направо демокрация.
16
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Запада е лудд. Кани афганистанците свободно да напуснат Афганистан на техните самолети, на летището ги застрелва.
15
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много е смешно как някои хора преди време защитаваха Тръмп и сега виждат как Тръмп си е нахлепал с жълто гaщите, обаче ако тия хора сега признаят, че са сгрешили за Тръмп, ще излезне, че са глyпaци. И затова продължават да го защитават, въпреки, че виждат, че е помагал на талибани и се е договарял с тях. Надяват се накрая да излезне, че истината е друга, ама това няма как да стане. И самите те стават още по-смешни. Коефициентът на интелигентност при някои хора е доста нисък.
14
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американските страхливци застреляха 12 души афганистанци.
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като се замисля, че едни от най-великите суфи учени на тази планета произхождат от земите на Афганистан... И че текстовете и поезията им се четат до ден днешен и продължават да бъдат вдъхновение за любов в цял свят. А авторите които в наши дни пишат за тях, се радват, че книгите им са бестселъри в САЩ, Европа, Русия, Япония и още много страни по света.
12
1
 
10
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 години
"Талибаните са обвинявани, че пречат на афганистанците да заминат" Талибаните не са ли афганистанци?
11
1
 
9
 
! Отговори
Божа кравичка преди 2 години
Руснаците бяха сложили ред и дисциплина в оназ пустинна и дива територия ама после САЩ я завзе че да пренася дрогата директно с военните самолети към САЩ!