"Нова мода" при телефонните измамници: Заплашват, че ще загубим парите си в банка

Някои стигат до сплашване на жертвите
Обновена: 20 авг 2021 09:35 | 20 авг 2021 07:46, Нели Христова
36
"Нова мода" при телефонните измамници: Заплашват, че ще загубим парите си в банка
Снимка: Pixabay

Телефонните измамници са измислили нов трик за измама на лековерни хора в пандемията, предупреждават експерти.

Освен стандартните лъжливи истории за пострадал роднина и пари, необходими за спешната му операция, вече са измислени и десетки други сценарии за кражбите, включително и сплашване на жертвите.

Най-новият "писък на модата" при измамниците е историята, че средствата, които повечето хора държат в банка, са заплашени от посегателство и задължително сега и веднага трябва да бъдат преведени на друга, "резервна сметка". Ако потенциалната жертва се усъмни и откаже, бива заплашена, че ще изгуби парите си. Ако пък човек заяви, че ще се свърже с банката си, измамниците прибавят елемент на сплашване на жертвите с наказателно преследване.

Така жертвата е помолена да даде свой имейл адрес, на който по-късно получава фалшиви писма от банката и копия от личните карти на служителите на банката. Писмата не съдържат никакви телефонни номера и фишинг линкове, а само просто посочват подробности за „резервната“ сметка, по която уж всички средства ще бъдат в безопасност до приключване на „процедурата за актуализиране на личния акаунт“.

Експертите съветват задължително да се обърне внимание на опитите за сплашване с наказателно производство - така престъпниците се опитват да си гарантират, че жертвата няма да потърси контакт с банката си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
15-Уууу е прав! Миналата година закривах сметки в сег ДСК, която след като купи Експресбанк променяла условията и едната сметка(забравена от 2017-2020) бяха я изсмукали до минус. Наложи се да платя за мога да я закрия. Вече вземат за теглене, за внасяне, само за разговор още не искат нищо. Някъде 5 месеца успях да нямам сметка, но сега е много трудно, затова правят каквото си искат. В офисите държат 20гр, а това трябва да се плаща. И как? Увеличават прихода и готово.
25
3
 
3
 
! Отговори
Samo minavam преди 2 години
Да Ви кажа ли рецептата, пичове, как да не звънят повече. Много е проста.
24
0
 
6
 
! Отговори
MALE преди 2 години
Четете си договорите с банките, бъдете добре запознати с правата и задълженията си и тези няма да просперират... Няма нищо ново в тази схема - практикува се от години както чрез телефонно обаждане, така и чрез имейли. Банка не би ви искала личните данни по тези 2 канала, а ако го прави, то сменете банката. Аз лично много обичам да се габаркам с такива обаждания - пускам им музика, давам им невъзможни имена, давам имейлите на други скамери и спамери, говоря им на други езици... Забава
23
0
 
6
 
! Отговори
Руско-украинска преди 2 години
схема, в която участват както "центрове" на територията на Украйна, така и много руски "мулета", и даже пандизчии, колкото ще да им конфискуват незаконно внесените смартфони. В двете държави вече пострадаха стотици хиляди ***.или. При такива бурни успехи защо да не опитват и тук - отдавна сме доказали, че сме предимно хапльовци, ще ожънат богата финансова реколта.
22
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
20+21: начини има много, но никой не се занимава. само тук ги хващат и нищо, дадат им там 1г и това е. А че са завлекли десетки хора със спестяванията им не е важно. Онзи излиза и е осигурен до живот с откраднатото. Това е положението в БГ. На запад е различно, там има наказание а тук се лъжем че се наказваме.Ако ме направят президент за ч ден аз ще направя трудови колонии и затвори. Само до 1 година ще съм изчистил всичко. Има начин, желание няма
21
0
 
8
 
! Отговори
Ъ? преди 2 години
И от кои по-точно измамници да се пазим. Получих съобщение от банката, че след изтичане на срока на депозита, ще се трансформира в разплащателна сметка/със съответната месечна такса/.Другият вариант бил да ги сложа в инвестиционни фондове с голяма доходност/зависи от степента на риска/.Но риск винаги има.Имам добра финансова култура,образование и доп.квалификация"Стопанско управление" и знам дотолкова,че големи финансови акули затъват,а какво остава за мен.Събирал си пари за голяма покупка и изв
20
2
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Аз паи в банка нямам. Пари - тоже.
19
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Телефонните измамници се учат от Киро Факиро !
18
2
 
4
 
! Отговори
ццц преди 2 години
ко речи, ко? ко ша загубим?
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 21 - ПОДКРЕПЕМЕ!!! Но като допълнение да се разреши, когато ги хванем да имаме достъп до 6 точки (2 ключици, 2 лакетни стави и 2 коленни "чашки"). А... те обикновенно са с многодетни семейства - и там може да се въздейства! Тъпо, но другите мерки са безполезни!!!
16
0
 
12
 
! Отговори
Жуждрамуняк преди 2 години
"измама на лековерни хора в пандемията" - това хора, които са лековерни само по време на пандемия ли?! ех...Между другото, кой се връзва на подобни "измамички" още?! Като изключим бабите и дядовците (тях ги разбирам)... Последно ми се обадиха и им пях песен, докато не ми затвориха... Тровете ги тия ;) Стига с това лековерие
15
1
 
16
 
! Отговори
Ххахахахаха преди 2 години
Имам 16 лева в банката, ще ми сплашат дедовия. Още след превода на заплатата всичко заминава за сметки, храна и гас.
14
0
 
20
 
! Отговори
Чорел Impex преди 2 години
Крайно време е телефонните измами да бъдат квалифицирани в НК като тероризъм и да бъдат предвидени адекватни наказания.
13
1
 
18
 
! Отговори
Хохавел Комерс преди 2 години
Вятовските са плъзнали навсякъде. За 1 вятовски заловен, награда. А за заловения конфискация на всичко движимо и недвижимо на него и цялата рода. Само крути мерки с тази измeт, иначе оправия няма.
12
4
 
0
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ЧУВАМ ГЛАСОВЕ!
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен 123 преди 2 години
Паите,, паите,,, те са важни....
10
2
 
26
 
! Отговори
Ууууу преди 2 години
А бихте ли ми обяснили каква е разликата между измамниците, които ви лъжат, че ще загубите парите си, и банките, които ви при казват само сладки приказки и накрая пак губите парите си, или поне част от тях. Справка:банка ДСК.
9
1
 
22
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ДЕПОЗИТИ ДО 100 ХИЛЯДИ ЕВРО БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ВЪВ КАКВА ВАЛУТА И НА 1 ЛИЦЕ СА ЗАЩИТЕНИ ОТ ЦЕНТРАЛНАТА БАНКА ДОКАТО Е В СИЛА ВАЛУТНИЯ БОРД! ВСИЧКИ ДЕПОЗИТИ ДО 100 ХИЛЯДИ ЕВРО НА 1 ЛИЦЕ ОТ КТБ БЯХА ИЗПЛАТЕНИ НА 100%! ИЗВОДА Е АКО ИМАТЕ ПОВЕЧЕ ОТ 100 ХИЛЯДИ ЕВРО ГИ ДРЪЖТЕ В РАЗЛИЧНИ БАНКИ, ЗАЩОТО ЗАЩИТАТА Е ДО 100 ХИЛЯДИ ЕВРО ОБЩО В ДЕПОЗИТИ НА 1 ЛИЦЕ В ЕДНА БАНКА!
8
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
че то няма разлика дали ще са измамници, или са от бсп - и в двата случая оставаш без пари!
7
6
 
28
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Аз паи не държа, само кюлчета и евраци по 500 събирам