Какво се разбраха Зеленски и Меркел за "Северен поток-2"?

Германският канцлер призова за продължаване на транзита през Украйна
56
Какво се разбраха Зеленски и Меркел за "Северен поток-2"?
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че руско-германският газопровод "Северен поток-2" е опасно геополитическо оръжие на Кремъл, предаде Франс прес.

Той каза това пред журналисти след среща в Киев с германската канцлерка Ангела Меркел, която подкрепя проекта.

Още по темата
Меркел от своя страна изтъкна, че ще подкрепи бъдещи санкции, ако "Северен поток-2" се използва като оръжие, допълва Ройтерс.

Тя подчерта, че е много важно Украйна да остане транзитна страна за газа след 2024 година.

Германската канцлерка призова за споразумение за продължаване на транзита през Украйна. "Газът не бива да се използва като геополитическо оръжие", отбеляза тя след срещата със Зеленски.

Германия се отнася сериозно към опасенията на Украйна по отношение на "Северен поток-2", увери Меркел, цитирана от ТАСС.

Зеленски от своя страна поиска повече яснота по разговорите за продължаване на транзитното споразумение за газа.

Канцлерката отбеляза, че Германия ще помогне на Украйна да увеличи възобновяемата си енергетика с 1 милиард евро.

Ангела Меркел посочи, че Германия смята анексирането на Крим от Русия като незаконно.


След срещата с германската канцлерка Зеленски заяви, че настоява за осъществяване на режима за прекратяване на огъня в Донбас, за размяна на пленени и за откриване на контролно-пропускателни пунктове.

Двамата ръководители призоваха за нова среща на лидерите в нормандски формат (Германия, Русия, Украйна и Франция). (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
Да живее преди 2 години
безсмъртния комунист!
46
0
 
0
 
! Отговори
Смях преди 2 години
Много смешни сметки без кръчмар. Те и американците планираха да си правят военна база в Крим, ама не им излязоха сметките... хаха
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами именно вашите приятели - "партньорите" от зад океана" превърнаха СП 2 в геополитическо оръжие след като синът на Байдън - Хънтър Байдън де факто изкупи газопреносната мрежа на украинците. Сега им изнасят и чернозема на цена от 300 до 3600 гривни за тон според качеството.
44
0
 
3
 
! Отговори
Pin преди 2 години
Пускането на "Северен поток 2" дава възможност на газопровода през Украйна да не се превръща в геополитическо оръжие (ползвано от Украйна). За мен по-интресно е, а защо и на кого пречеше "Южен поток" през България? "Южен поток" има същата роля като "Северен-2". Защо Германия беше против "Южен поток" ?
43
2
 
3
 
! Отговори
-- преди 2 години
По *** нация от Украинци няма /те даже не са и нация/, може би българите ама те са на изчезване. СССР им остави икономика произвеждаща всичко сега ги превърнаха в агрохолдинг, ще ги редуцират до 12 милиона население и повече няма да се занимават с тях.
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо не го каза пред нея, а зад нея? Примерно...
41
1
 
2
 
! Отговори
Политокретен преди 2 години
Канцлерката се е самонавряла в много неприятна ситуация, която англичаните наричат "pig in the middle", идиом, който по нашенски е със значение - "между шамарите".
40
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама тя и Русия може да наложи санкции на германия -- какво си мисли тази бабка? Русия чака, чака и когато дойде моментът ще разпарчетоса украйна без да гръмне и една пушка.Украинците ще могат да благодарят на зеленски.
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много било важно на улеите да транзитират газ? Щото ги кефи да прибират едни такси с клатене на крака, а те друго и не могат вече. Е, на мен не ми е важно да купувам газ с добавена такса Окраинетс.
38
7
 
5
 
! Отговори
До 27 преди 2 години
Ако следиш обещанията на Путин....не залагай на тях. Руснаците знаят защо.....
37
2
 
6
 
! Отговори
Уверен преди 2 години
Човек,който се целува с Тиквата и всячески го подкрепяше 12 г.,обричайки цял един народ на бедност и лишения....е долен лъжец. Украинци не вярвайте на Меркел. Нищо чудно даже и да я назначат в УС на северен поток....Ще видим.
36
3
 
11
 
! Отговори
А бе преди 2 години
!И ние искаме евтин газ заобикалящ Украйна!Който е загрижен за украинската "демокрация" да им плаща!
35
3
 
11
 
! Отговори
Путин каза преди 2 години
Че ще пуска газ през Украйна само ако някой друг плаща транзитните такси.
34
4
 
20
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
От цялата работа е ясно едно-Германия ще купува евтин газ директно от Русия,обаче ще натиска други да купуват скъпо газ натоварен с украинските такси,при това и с несигурни доставки.Найс,а?
33
3
 
22
 
! Отговори
не може да бъде! преди 2 години
Твърдението ,че СП2 е геополитическо оръжие е мантра за прикриване на 2 неща-нечестната игра на САЩ на европейския газов пазар за да могат да пробутат техния по-скъп газ,и некадърността и алчността на украинците.Считам,че всички ще се съгласят,че идеята руснаците да бъдат задължени да запазят транзита на газ през Украйна е абсурдна -нали за това има пазарна икономика-договори, споразумения, икономически показатели!?Даже да има политическа съставка руснаците пак не са длъжни!
32
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 34 Да си с руснаците винаги е "кукиш" така че няма какво да губят. Ние го знаем от горчив собствен опит.
31
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
това е показно как големите прецакват малките страни,първо заплахи,след това обещания и най-накрая я гризнете това дръвце....и така се получи с тези скараха се с Руснаците,надявайки се,че Америка и Европа ще ги подкрепят,но се получи кукиш за тях...
30
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Меркел е пионка. Кажат и нещо и ке се вкрючва..
29
6
 
0
 
! Отговори
стига със тая победа преди 2 години
над Райха ,че ставате смешни-- на райха работата е като българската при междусъюзническата война ,Война м/у Росия и Германия на онзи етап е била неизбежна .Друг въпрос е нацистката идеология която принципно е със много дълбоки корени и много варварски извършвана на практика като брутален гиноцид. Иначе след първата световна и несправедливия мир воините са били гарантирани .но най неправилните водачи са били нацистите ,те обръщат света срещу Германия .
28
4
 
11
 
! Отговори
Прецакаха Украйна преди 2 години
Както и да го формулират --да не забравяме и Шрьодер къде припечелва ....някой май успешно е напазарувал . Друг политик трябваше да води Германия тази дама беше грешка ,а иконом постижения щяха да се случат и без нея .