Нов скок на газа от септември, може да е с повече от 17%

Какво показват данните от европейските борси?
56
Нов скок на газа от септември, може да е с повече от 17%
Снимка: БГНЕС

Поредно поскъпване на природния газ ще има от септември, като то може да е малко повече от предвижданите сега 17%.

Последните изчисления на "Булгаргаз" и енергийния регулатор са правени с данни отпреди две седмици, а през този период борсовите цени на синьото гориво продължават да се увеличават.

Цените на европейските газови пазари продължават да се повишават и то значително, като достигат рекордни нива за последните години, казва изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов.

А данните показват, че в рамките на едногодишен период цените на синьото гориво на европейските борси са скочили десет пъти. Причината - по-голямото търсене вследствие на възстановяването на икономиките, особено тази на Китай, накъдето се насочват по-големите количества не само тръбен, но и втечнен газ, достигал преди това до Европа.

Към това добавяме и изпразнените хранилища заради продължилата по-дълго зима на Стария континент, за да стигнем до цени на европейските газови пазари за доставка през септември - 44 евро на мегаватчас.

А всичко това оказва влияние и върху цените у нас, които се очаква през септември да бъдат малко по-високи от 17%.

"Въпреки тези рекордно високи цени на газа на европейските газови пазари "Булгаргаз" успява да предлага на българския потребител цени, значително по-ниски. Прогнозната цена на "Булгаргаз" за септември месец се очаква да е близо или над 20% по-ниска от осреднените цени на европейските газови хъбове за доставка през месец септември", казва Павлов, цитиран от БНР.

А в бъдеще все пак може да има възможност за някакво поевтиняване на газа, стана ясно от думите на председателя на енергийния регулатор Иван Иванов:

"Суровият петрол е важна компонента преди всичко за цената на природния газ, който ни се доставя от Азербайджан, но в една степен, може и по-малка, но все пак значима за природния газ, който ни се доставя от "Газпромекспорт". 

За цената на петрола имаше един значително съществен спад и очакваното пускане в действие на "Северен поток 2" се твърди, че това ще доведе до намаляване на цената на природния газ на европейските газови хъбове" - казва председателят на енергийния регулатор Иван Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: природен газБулгаргаз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борисов не бутнат, просто в мометна най-нагло е подменен вота на всички избиратели от България, това няма как да остане ненакзано, въпрос на време е само.
4
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първите 1-2 сметки за парно и ще се излиза на жълтите павета с камъни и дръве.
3
7
 
8
 
! Отговори
Търпим садизма Ви преди 2 години
Измъчения български народ търпи с последни сили,но идва Видов ден! Тогава скъпи управляващи ще щурмувате оградата на аеропорт София така както в момента някой като Вас щурмуват аеропорт Кабул...
2
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жан ще бъде надминат, защото новите на Радев ще ни докарат вътрешна криза на фона на международна такава, направо 2 в 1.
1
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой трябва да поеме политическата отговорност.