Смъртоносният вирус Нипа взима все повече жертви

Вирусът е един от най-опасните в света
41
Смъртоносният вирус Нипа взима все повече жертви
Снимка: Pixabay

Смъртоносният вирус Нипа взима все повече жертви в Индия, като само за последните 24 часа са регистрирани 11 нови случая на заразата.

Световната здравна организация определя вируса като един от най-опасните в света, за него няма лечение или ваксина, и смъртността му варира от 40 до 75%.

Вирусът е зооноза, разпространява се от заразени прилепи и мишки. Обикновено се предава на хора, които са яли плодове, заразени със слюнка от заразеното животно.

Преди седмица властите в щата Керала съобщиха за смъртта на 12-годишно момче, заразено с вируса, а здравните власти започнаха проверка на 251 лица, имали контакт с момчето.

Към момента в болници са настанени 38 души с вируса, 11 от които са развили симптоми.

За да се предотврати разпространението на болестта, индийското министерство на здравеопазването препоръча засилване на епидемиологичното наблюдение и провеждане на по-интензивно проследяване на контакти на пациенти. Засилени мерки за сигурност са въведени по-специално в район Кожикоде, където е намерено болното момче, и в три съседни области.

Заболяването е установено за първи път през 1999 г. в Малайзия в свинеферма в селцето Бару Сунгай Нипа. Заболяването започва през октомври 1998 г. и продължава до април 1999 г. Първоначално се е смята, че възникналото огнище е на японски енцефалит. Правителството предприема спешни мерки за борба с комарите (вектор на японския енцефалит) и ограмотяване на населението. Въпреки това обаче случаите на заболяването не намаляват. Прави впечатление, че случаите на заболели хора са сред тези, които отглеждат свине и са имали директен контакт с тях. Процентът на случаите на енцефалит е много по-висок отколкото при японски енцефалит. През 1999 г. e изолиран причинителят – нов вид вирус, който много наподобява на също открития по това време вирус, причиняващ заболяването Хендра. Скоро след това двата вируса биват отделени в нов род Хенипавирус.

Огнището в Малайзия нанася сериозни икономически щети на свиневъдството в страната. В страната се отглеждат около 2,4 млн. свине. Около 1,1 млн. от тях биват унищожени с цел ликвидиране на заболяването. Заболяват 257 души, предимно фермери, от които 105 умират. По-късно умират и двама души в Индонезия, работили в заразени ферми. В Сингапур заболяват 11 работници работещи в кланица, в която са клани свине от Малайзия. Един от тях умира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: вирусИндияНипа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
ХАХА преди 2 години
До АнонименКой ти каза, че няма вируси и че там не боледуват? Афганистан има над 150000 заразени досега от Ковид... научете се тоя интернет да го ползвате бе, стига само фейс и лъжливи статии.
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как пък в Афганистан няма никакви вируси. Талибаните как се опазват.
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Опалете добре екарисажите! Вирусите ни нападат отвсякъде.
25
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И с кви симптоми е този вирус ама пишете е така за хонорара бездарни ***
24
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Страни с лоша хигиена, стават все по-опасни за разпространението на разни странни болести за света. Може би СЗО трябва да вземе мерки, защото видяхме какво се случва с целия свят!
23
5
 
7
 
! Отговори
А преди 2 години
вирусът ПИПА, кога ще го открият.... Тези не се ли виждат, че стават банални и от ден на ден все по-смешни! Направо са за подигравка.......Въобще някой вярва ли им??
22
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно фармацевтиката я е закъсала
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ем съсипаха я тая държава!
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това даже ще бие и Еболата от Африка за редуциране
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде ново двайсе.
18
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я нека маите най-добре да кажат, кога идва края на света че да не се чудим повече?
17
1
 
24
 
! Отговори
Айде да се плашиме! преди 2 години
Ама това плашене ли е? Като ше е гapга, рошава да е! То не е само този Нипа вирус смъртоносен. Те са цяло семейство вируси, негов братовчед е опасния Хендра вирус, от същото семейство, който поразява както хора така и коне. В Австралия е имало няколко такива епидемии като при конете смъртността е 75% а при хората е 60%. Не си го измислям това, пише го в Уикипедия, само човек да е настроен на апокалиптична вълна ще намери още! Само защо не са налагали локдаун като сега не разбирам?
16
0
 
33
 
! Отговори
математик преди 2 години
сега имаме 80% *** отизъм, скоро се очаква да достигне 100%
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: номер 12 Да, така е, те са като талибаните тези ваксаджийчета! Без молитва не може! Аллах и Корона е едно и също. Всъщност, талибаните са загрижени за своите жени, затова не ги пускат да излизат от къщи, вие какво си мислите? Това не е нарушение на човешките права, това е от любов към жените! Те мислят за тяхното добро, ако тръгнат да ходят на работа ще се изпозаразят, разболеят, ще ги сложат в интензивното с тръба в гърлото и ще умрат! А в къщи си е най-добре!
14
13
 
12
 
! Отговори
Теолог преди 2 години
Чета коментарите и си викам "Ей Боже, защо точно в България си остаил да обитават най-тъпите демонични духовни същества? Кажи на господаря им да дойде и да си прибере вересиите"
13
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога ще започне дезинфекцията със самолети и ударно миене на улиците? Защо не е разписано в новите противоепидемични мерки? Кога ще изкъртите пейките от парковете?
12
2
 
48
 
! Отговори
KRE10ни преди 2 години
Нов смъртоносен вирус, наречен кух журналист силно разпространяващ се в електронните медии...
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Взема бе, Александре, ВЗЕМА. Ти взЕл ли си или си взИл?
10
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това ли е вирусът за който спомена Бил Гей? Или беше друг планиран след 2 години, който още не са пуснали?
9
4
 
44
 
! Отговори
Gregory House, MD преди 2 години
Еееех... а къде изчезнаха добрите стари вируси като Зика, Денге, Ебола? Вирусът Ебола например причинява от 25% до 90% смъртност! Еееех, едно време какви вируси имаше... не като сега, слаба ракия!