Талибаните забраниха протестите в Афганистан

За трети пореден ден демонстранти излязоха на улиците
9 сеп 2021 07:46, Елка Василева
28
Талибаните забраниха протестите в Афганистан
Снимка: БГНЕС

Талибаните забраниха провеждането на протести "за известно време", предаде ДПА. Това стана само няколко часа след като за трети пореден ден демонстранти излязоха на улиците в редица градове на страната, за да протестират срещу тяхното управление.

Министерството на вътрешните работи на Ислямско емирство Афганистан обяви, че протестиращите са "нарушили обществения ред и са предизвикали безпокойство...затова никой не трябва да опитва да организира протест за известно време при никакви обстоятелства".
В бъдеще целта, лозунгите, мястото и времето на протестна демонстрация трябва да бъдат съобщени на министерството на сигурността и на това на правосъдието най-малко 24 часа преди провеждането й, се посочва в първото изявление на министерството на вътрешните работи на Ислямско емирство Афганистан.

По-рано в сряда група афганистанки тръгнаха на протестно шествие от доминирания от хазарите район в западен Кабул, за да протестират срещу състава на новото правителство, показват видеозаписи, публикувани в социалните медии. Записите показват как протестиращите скандират "Кабинет без жени е провал", докато преминават по улиците на града. Други скандират "Работа, образование, свобода".

Талибаните обявиха състава на своето правителство във вторник, като в него няма жени. Не са включени и представители на етническата група на хазарите, която е третата по големина в страната и бе преследвана при предишното управление на талибаните в края на 90-те.

В Кабул вчера бяха организирани протести за трети пореден ден. Някои демонстрации бяха насочени срещу предполагаема намеса на Пакистан в Афганистан, други призоваваха за повече права за жените и критикуваха насилственото превземане от талибаните на провинция Панджшер в понеделник.

Основните местни медии спряха да отразяват уличните протести, след като талибаните за кратко задържаха група журналисти, отразяващи демонстрация в Кабул във вторник срещу намесата на Пакистан в Афганистан. Талибански бойци са нанесли побой на най-малко двама афганистански журналисти от популярен вестник в Кабул заради отразяването на протестите. Общо петима журналисти от вестника бяха задържани за кратко, посочва ДПА, цитирана от БТА.

"Двама колеги от "Етилаатроз" са със следи от въжета и камшици. Ние ги заведохме в офиса омаломощени и в състояние на апатия", написа в Туитър Заки Дариаби, издател на разследващия онлайн и печатен вестник "Етилаатроз".

Снимки и видеозаписи, споделени от него, показват как двама от журналистите едва ходят и говорят след освобождаването им. Друга снимка показва сериозно наранен гръб.

Междувременно чуждестранният журналист Набих Булос, който пише за "Лос Анджелис таймс", съобщи в Туитър, че талибаните са блъскали него и фотографа му и са опитали да накарат фоторепортера да изтрие свои снимки от протеста. "Като чуждестранни журналисти, ние не се озовахме в талибанския участък. Местните журналисти са изправени пред друг вид опасност вътре", написа Булос няколко часа по-късно.

Друг видеозапис, пуснат след протеста в сряда сутринта, показва как талибански боец бие жена с камшик, а протестиращите продължават да скандират "Свобода, свобода".

Талибаните потушиха насилствено протестите в няколко други афганистански градове във вторник, включително в Херат, Газни и Файзабад в провинция Бадахшан.

Най-малко двама демонстранти са загинали, а седем други са били ранени в западната провинция Херат, след като талибаните открили огън, за да разпръснат демонстрантите, съобщи за ДПА местен жител.

Бивш служител на местните власти потвърди за известен брой задържани демонстранти в Газни.

Говорителят на талибаните Сухаил Шахин заяви в сряда пред група репортери в УотсАп, че хората, които възнамеряват да организират мирни демонстрации, могат да направят това, след като получат разрешение от властите. Шахин твърди, че протестиращите използват обиден език срещу лидерите на талибаните, за да "разпалват стълкновения".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Талибан ,това звучи гордо! Султана: аз затова забраждам жена ми!
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Западноевропейски и американски правила за управление на света: 1. В Русия трябва да управлява опозицията и загубилият изборите чуждестранен агент на Запада..............2. В Афганистан трябва да има всеки ден протести и да не носят маски...........3.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те и германците напоследък все забраняват протести. Явно талибаните взимат пример от Европа. После кой бил терорист.
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много удобно! "Правителство" от неандерталци останали някъде в 7 век пр. Хр., които за да си прокарват мракобесните и изпълнени с насилие закони (под прякора вяра на мира), са се погрижили никой да не им опонира.. Знаят, че това което искат да наложат няма да се хареса, и затова се подсигуряват да стане задължително на тяхната.Ето това дами и господа, става когато религията вземе превес над науката. Ограничения и репресии в името на няколко листа хартия.
15
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано дойдат повече афганистанци и африканци и у нас, за да оправим икономиката и държавата, ние сме прекалено изнежени за съжаление.
14
3
 
7
 
! Отговори
аз преди 2 години
До Доктор Сън - бегай да спиш, явно не си си доспал. Протестите са част от демокрацията, ако не ти харесва бегай в Северна Корея - там протести няма!
13
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Загрижената световна общественост тръгнала да държи сметка на талибаните колко жени имало в правителството. Скоро ще искат да има и некой църен, а защо не и някой жендър.Интересно е да се осведомим дали за останалите арабски държави, начело със Саудитска Арабия важат същите изисквания, за да бъдат признати за легитимни!?
12
9
 
6
 
! Отговори
Доктор Сън преди 2 години
Така трябва да стане и у нас, толерастията трябва да спре
11
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук режимът за провеждане на протести е точно такъв от години! Трябва да ги уведомиш предварително за мястото, часа и целта на протеста. И да чакаш дали ще ти дадат разрешение. Значи сега сме много възмутени, че талибаните отнемат правата на хората и въвеждат нещо, което тук е норма от години? Какво да се прави - демокрация...
10
4
 
4
 
! Отговори
аз преди 2 години
Демокрация, донесена на крилете на плешивия орел - резултатите
9
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жените излезли на протест срещу дулата на калашниците, а мъжете се крият като мишки. Тия са почти като българите.
8
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Талибаните това са сащ
7
0
 
4
 
! Отговори
до 7 преди 2 години
Нещо са ти криви мерките за демокрация, много уродливо се изказваш.
6
5
 
6
 
! Отговори
КовидМаниак преди 2 години
Браво, следват новите демократични ценности и подобно на ЕС забраняват протестите, скоро дори може да въведат и принудителна ваксинация и Ковид сертификат, бравус!
5
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На ви демокрация сега...скоро ще искат и разрешаване на еднополовите бракове...
4
11
 
8
 
! Отговори
Радьова хунта преди 2 години
Радьовата хунта и тук ще ги забрани. Ако някой се престраши -> разстрел на площада.
3
4
 
10
 
! Отговори
ФХ преди 2 години
Браво на тези жени! Дано не се предадат и да има още много такива! Това наистина е голяма смелост.
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една страна се краде с пот и кръв и унищожаване на старата власт, тя не се основава на добра воля и икономически принципи. А законите са отражение на окупатора над окупираните. Така е било при Аспарух, така е било при Хитлер, така е и тук.
1
3
 
13
 
! Отговори
Дамаджан Чашков преди 2 години
Скоро и у нас.