Три пъти повече сигнали за домашното насилие в пандемията

В Софийска районна прокуратура са заведени 700 преписки за 6 месеца
21
Три пъти повече сигнали за домашното насилие в пандемията
Снимка: Pixabay

Три пъти повече досъдебни производства за домашно насилие са наблюдавани и решени от прокурорите в Софийска районна прокуратура (СРП) през първите шест месеца на 2021 г. в сравнение със същия период през 2019 г. Данните показват, че през последните 2 години, които бяха белязани от епидемията от коронавируса, има сериозен ръст на сигналите за престъпления, свързани с домашно насилие, съобщават от прокуратурата.

За периода от 1.01.2021 г. до 30.06.2021 г. в Софийска районна прокуратура са заведени 700 преписки за домашно насилие, от тях са образувани 127 досъдебни производства. От 1 януари до края на юни 2020 г. за домашно насилие за заведени 564 преписки, а от тях са образувани 116 досъдебни производства. За същия период през 2019 г. има 344 преписки и 40 досъдебни производства за домашно насилие.

За първите шест месеца на 2021 г. от образуваните 127 досъдебни производства –118 са решени, а петима души са осъдени ефективно и вече излежават присъдите си в затвор. За същия период решените досъдебни производства през 2020 г. са 76, а за 2019 г. са 15. Видно от отчетите за първото шестмесечие за 2021 г., 2020 г. и 2019 г. работата в условия на пандемия не е попречила на ефективността прокурорите в СРП.

За първите шест месеца на 2021 г. са получени 80 сигнала, касаещи закани за убийство в условията на домашно насилие, от които са образувани 34 досъдебни производства, а 48 са решени. За същия период на 2020 г. за закана за убийство в условията на домашно насилие са образувани 80 досъдебни производства, 48 са решени.

През първите шест месеца в годините, белязани от пандемия - 2020 и 2021 г., в Софийска районна прокуратура са образувани и много преписки за нарушени заповеди за домашно насилие – през 2021 г. са 41, 34 от тях са решени, а през 2020 г. са образувани 58, от които 33 са решени.

Сред осъдените през 2021 г. по обвинение на СРП за домашно насилие е И.Ж., който за това престъпление трябва да изтърпи наказание от три години затвор при първоначален строг режим. В началото на 2020 г., обвиняемият изтърпявал наказание „лишаване от свобода“, в размер на общо 16 години за извършено престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 6, пр. 2 и пр. 3 и т. 11 във вр. чл. 115 от НК (убийство, извършено по особено жесток начин) и „лишаване от свобода“ в размер на 1 година за извършено престъпление по чл. 326, ал. 1 от НК (неверни повиквания за помощ).

На 4.02.2020 г., след като бил предсрочно освободен от затвора, обвиняемият И.Ж. заживял в гр. София, ж.к. „Красно село“ заедно със съпругата си Ц.Ж., двете им деца и родителите на обвиняемия. Непосредствено след като се нанесъл в семейното жилище, обвиняемият И.Ж. започнал да упражнява психическо и физическо насилие спрямо своята съпруга. Той често я обиждал, непрестанно ѝ искал различни парични суми.

В средата на февруари 2020 г., обвиняемият И.Ж. отново обиждал Ц.Ж., тя направила опит да излезе от жилището, за да преустановени налагания ѝ вербален и психически тормоз, но обвиняемият посегнал към дамската й чанта, скъсал дръжките й, а след това й ударил шамар.

На 6.07.2020 г., около 8 ч, Ц.Ж. се прибрала в дома си в гр. София, ж.к. „Красно Село“, след което между нея и И.Ж. възникнал поредния конфликт. Обвиняемият обвинил своята съпруга, че си има любовник, а след това започнал да я заплашва с думите „Ще те убия!“. След отправените закани, хванал съпругата си за косата, навел главата ѝ назад и я порязал с нож в областта на шията. Вследствие на порязването Ц.Ж. получила лека телесна повреда.

На 19.08.2020 г., около 12,40 ч, Ц.Ж. била на работното си място в гр. София в УМБАЛ „А.“, където се срещнала с подсъдимия. Помежду им отново възникнал спор, а след това обвиняемият ударил Ц.Ж. с юмрук в главата.
В хода на разследването са разпитани свидетели, правени са множество експертизи, които доказали вината на И.Ж.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Ей така става... преди 2 години
Еми така е, рядкост е вече нормално, истинско и здраво семейство. 85% от двойките са заедно заради децата, няма комуникация, няма чувства... Всеки си гледа собствения интерес и при една такава ситуация - истината излиза на бял свят
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимна преди 2 години
Еми нормално, като комплексара и простака нямат толкоз акъл да си намерят нормална жена с която да съжителстват, те си намират такива като тях - прости и нагли и почват взаимно да се бият. Нито простака мисли че жена му е нечия дъщеря, сестра, нито жената мисли че мъжът до нея има също родители,млатят се като чували и толкоз.Като един от коментарите - парите и взел, дома е на него, тя да внимавала, иначе-вън.. ужас. Иначе всеки мрънкя и търси къде е любовта,вайкат се-семейства нямало вече..еми..
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е нормално, като са на едно място толкова дълго време да има дразги. Ама пък нали жените обичат мачовците, по така грубияни, луди, лоши, твърди, все такива искат, пък после като ги бият, реват. *** Ги Разбери ???? Те, това искат, а после реват .... ????
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво удоволствие изпитваш, когато си набил някой, който не ти е в категорията? А когато риташ падналия? Това си е садизъм. Даже не ми се коментира. Айде.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 9 - Така е! Аз затова бия само други мъже! Понякога и децата им бия, ако вземата да се дърпат и да не плащат "защитата", ама .. както и да е. Айде!
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Иванов - Тай е, бате! На мойта сам и варзал всичките пари у една банкова сметка, де ней МОЙ ГИ БАРНА, а апартамента е на моя фирма, и уж сме под наем. Знай, че ако сгафиииии ... маалииииии! Ше умре от глад на учлитцата.
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комплексарите бият слабите. Това не са мъже.
5
6
 
1
 
! Отговори
Иванов преди 2 години
По мои наблюдения интелигентните мъже рядко бият жените си. Бият предимно простаците. Има си начини, една жена да бъде контролирана. Боят определено не е цивилизован такъв. Разбира се, нямам предвид един два не много силни шамара годишно за респект.
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като имат сили да реват значи не са бити достатъчно
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оспокой се христо иванов моме . вече ще бия жената вън като преди пандемията
2
1
 
3
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 години
не че нещо...ама 90 процента от тези преписки са *** изпълнения, които за щяло и нещяло звънят на 112 и прокуратурата отичта дейност...осъдителните присъди са рядкост, но държавните разходи по тези "дела" огромни!!!
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЦИНИКМи тай ми!