Енергийна криза заплашва Европа

Причината ще е недостиг на количества природен газ
18 сеп 2021 08:58, Елка Василева
118
 Енергийна криза заплашва Европа
Снимка: архив, БГНЕС

Европа може да изпадне в енергийна криза заради недостиг на количества природен газ, предупреди в интервю за БНР енергийният експерт от базирания в Брюксел мозъчен тръст "Брюгел" Симоне Таляпиетра.

По думите му съвсем правилно е правителствата в различни европейски държави да вземат мерки, за да смекчат удара върху домакинствата.

"САЩ изпратиха съобщение преди няколко дни, с което предупреждават за възможна енергийна криза в Европа. Трябва да се надяваме на топла зима, защото при по-ниски температури ще изпитаме трудности с количествата газ предвид нивото на доставките. Може да бъдем изправени пред недостиг на количествата, заради което правителствата трябва да подготвят планове за реакции, които включват и основните индустриални потребители на газ", каза Таляпиетра.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Миньорите от Кузнецкия басейн приветстват решението на съда в Дюселдорф да не разрешава пускането на газрта по Северен поток 2, който е завършен и готов за експлоатация. И не само те, миньорите от цяла Русия проветстват съдиите от Дюселдорф. Всички въглища вече пътуват на запад и то на двойни цени. Бизнеса на запад се нуждае от електроенергия, не може да чака 2050 години да произвежда от вятърни перки и соларни панели.
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
от тия мозъчни тръстове ни боли глава, само проблеми създават.
46
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Германия прокламира вятърна и соларна енергия, но купува евтин ток и от атомните централи на Франция, а вие ду файте, Германия си уреди зделките и с СП , там участие(дял) имат и немци и немските леви и социалистите, това се нарича достойни политици, които защитават интересите на народа и страната си, а не бойковистите,които мачкаха жестоко българското население ,бизнес и превърнаха страната в концлагер с еднолична диктатура,тирания,колосален грабеж, а В.Вълков вади от тестето карти нови кукли
45
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Газпром обяви, че ще гарантира точното изпълнение на договорите за доставка на газ в страните от ЕС и отказа да доставя допълнителни количества.
44
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия предложи дългосрочем договор 170$ цена за газта. ЕС се тръшкаха, реваха, плакаха пред судилищата - нас ни ограбват! Искаме цени които да се определят на пазарен принцип от спотовия пазар. Добре, ето ви сега цени от 1000$.
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На 27 август Газпром спря да продава на спотовите пазари газ за 2022г. Предлаганата газ вече е само за 2023. Газпром ще изпълни договорите за заявените количества, но няма да увеличава доставките.
42
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойковистите сториха много злини на страната, провалиха всички български изгодни проекти и размазаха населението в страната от терор - буквално
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен - Какъв Южен поток? Северен поток е готов и може да пусне газта. Но Еврокомисията не разрешава. Ще се греем на вятърни перки и соларни панерли, а Газпром може да прави рекордни продажби дори да продава два пъти по малко заради високите цени на газта
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цената на дървата за огрев започва да се покачва.
39
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Реализирайте Южен поток и Белене, ненормалници, ако искате България да има евтина енергия и да продава енергия, да има по-евтини стоки, евтин транспорт, евтино отопление,евтини енергоизточници за бизнеса и страната! Защо загърбихте българските интереси, че дори и европейските интереси,като спряхте ЮП и Белене?
38
1
 
4
 
! Отговори
Кузнецки бассейн преди 2 години
Киловатчас електроенергия може да се получи чрез изгаряне на въглища, или на газ. Взимаме калкулатор и смятаме кое колко е, отчитаме глобите за отделяне на CO2 емисии. Калкулатора съобщава, че въглищата са по изгодни. На вратичките на шкафчетата в съблекалните на миньорите от Кузбасс вече са закачени портети на Урсула с комисарите от Еврокомисията и членовете на германската енергийна агенция - 10% повишаване на производството на въглища за последната година. Почти цялата продукция отива на запад, и сюрприз, сюрприз - на двойна цена.
37
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поради недостига на природен газ, увеличеното търсене се разпространи и върху мpъcните въглища. Европейците изведнъж забравиха за мисията си да спасят света от замърсяване с традиционни въглеводороди и започнаха да омитат всички въглища от пазара, за да ги изгорят в електроцентралите. Цените на въглищата също достигнаха рекордно високо ниво: на 29 юни фючърсният договор за доставка на въглища в центъра в Ротердам достигна 113,5 долара за тон.
36
0
 
10
 
! Отговори
Пиленца преди 2 години
С какво ще се греете зимата? Със соларни панели и вятърни перки у полето? Нима! С приказките на комисарите от Европейската комисия, които взимат заплати по половин милион евро платени от вашите данъци!
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Азия се възстановява от кризата и се развива, Европа затъва в блатото. Азия се нуждае от енергия за развитието си, всички танкери с втечнена LPG газ пътуват за Азия, ако Европейската комисия не иска руска газ, ще трябва да плати за газта цени както в Азия, които са много по високи.
34
0
 
7
 
! Отговори
Соларен панел преди 2 години
Ще се греете летото като има слънце и като има ветер у полето да дyxa перките. Иначе зимата и вечер като няма слънце няма да се греете - требе да спасиме планетата от СО2 емисиите, требе да сме въглеродно неутрални, така са решили от Европейската комисия.
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зимата е близо.
32
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За първото полугодие на 2021 Газпром е релизирал оборот от 9.7 милиарда долара. Благодарение на ЕС който се отказа от фиксирани цени на газа 127$ по дългосрочен договор. Днес газта струва на европейските свободни пазари 808$, в високите цени на газта Газпром успя да компенсира всички загуби поради забавянето на Северен поток 2. Русия е благодарна най-вече на Полша която възпрепятстваше сделката за фиксирана цена.
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
10 изтребителя Миг-31 изпълняват постоянно бойно дежурство въоръжени с хиперзвуков ракетен комплекс "Кинжал" който може да унищожи всеки американски самолетоносач на разстояние до 3 хил километра. Самолетоносачът, чиято цена може да достигне до $30 милиарда и сам по себе си представлява военна мощ сравнима с малка държава, но в същото време системата му за противовъздушна отбрана е безсилна срещу "Кинжал". Всяка страна разполагаща с ракетни ситеми подобни на "Кинжал" може да унищожи който и да е самолетоносач на САЩ.
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия завърши Северен поток 2 и газопрповодът е готов за експлоатация. Газта ще може да потече не по рано от май 2022 година заради забавяне от Европейската комисия. Междувременно цените на газта експлодираха и минайа 800$, очаква се зимата да стигнат 1000$. Газпром никога не е правил толкова големи печалби от продажби е ЕС в рамките на няколко месеца и това позволи да започне строителството на два нови газо-преработвателни завода които бяха планирани за в близките години.
29
7
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Още преди 7 години евроармията трябваше да е в Донбас. Сега нещата щяха да са коренно различни. Казано е - който предпочете безчестието пред войната, получава и безчестие, и война.