Енергийна криза заплашва Европа

Причината ще е недостиг на количества природен газ
18 сеп 2021 08:58, Елка Василева
118
 Енергийна криза заплашва Европа
Снимка: архив, БГНЕС

Европа може да изпадне в енергийна криза заради недостиг на количества природен газ, предупреди в интервю за БНР енергийният експерт от базирания в Брюксел мозъчен тръст "Брюгел" Симоне Таляпиетра.

По думите му съвсем правилно е правителствата в различни европейски държави да вземат мерки, за да смекчат удара върху домакинствата.

"САЩ изпратиха съобщение преди няколко дни, с което предупреждават за възможна енергийна криза в Европа. Трябва да се надяваме на топла зима, защото при по-ниски температури ще изпитаме трудности с количествата газ предвид нивото на доставките. Може да бъдем изправени пред недостиг на количествата, заради което правителствата трябва да подготвят планове за реакции, които включват и основните индустриални потребители на газ", каза Таляпиетра.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европейската комисия и комисарите с по половин милион евро годишни заплати си мислеха, че навсякъде има много евтини енергийни ресурси, в краен случай руски газ от тръбата може да бъде заменен с втечнен газ - и да продължи да се изгражда свой собствен пазар на купувача, който всъщност диктува правилата, маршрутите и цените за доставки на газ. Цената на газта мина 800 евро, зимата се очакват сметки за ток и парно по 1000-2000 лева. Какво правим в съюз с такива комисари?!?
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спотовите цени в газовите хъбове в континентална Европа растат скокообразно. Във Великобритания още по-силно. Фючърсите за утре на холандския хъб ТТФ на 15 септември достигнаха 77,295 евро/МВт, което съответства на 942 долара за 1000 кубични метра.
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Северни,южни,турски ,азербайджански и какви ли не потоци .И накрая газ няма.
25
6
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Криза може и да има, но все пак Европа не е Русия. В половин Европа зима НЯМА.
24
7
 
1
 
! Отговори
хитреци преди 2 години
Голям шум се вдига за разрешение на готовия "Северен паток" вечна братска дружба между хитлер и сталин.
23
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С тия зелени зделки е така и по зле ще става като спрат двигателите с, вътрешно горене
22
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да благодарим на Америка за това. Направиха и невъзможното да няма южен поток, санкции на северен поток, а сега толерастите ревнаха че няма газ. Ти го плюеш то си мисли че роса го роси.
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цената на газът достигна за кратко 1000 щ.д. онзи ден, сега е около 800 .... Европа е богата, ще плаща...
20
2
 
15
 
! Отговори
Мнение преди 2 години
Европа направи всичко възможно, даже и невъзможното, да ограничи руския газ. Щото бил политически. А сега пък нямало газ... даже и неполитически, американски. А от САЩ идва само предупреждение, че ще има криза. Къде е логиката?
19
8
 
4
 
! Отговори
НЯМА КРЗА В ЕВРОПА.. преди 2 години
ЛЪЖАТ ВИ !!!! ИМА КРИЗА САМО В БЪЛГАРИЯ , ПОРАДИ ВМЕШАТЕЛСТВОТО НА ТАКИВА КИФЛИ , КАТО М.МАНОЛОВА И СмРАДЕВ , В ЕНЕРГЕТИКАТА И УВОЛНЕНИЯ НА СПЕЦИАЛИСТИ ОТ НЕК!
18
4
 
11
 
! Отговори
До 23 Истината преди 2 години
Знаеш ли колко държави ,и колко газ употребяват в Европа ? Защо руснаците построиха северен поток 2 и ЕС още недава разрешение да се пълни с газ по политически съображения. Затова ще има много кризи защото политиката стои над бизнеса.
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ ще предъпреждава като се изпокараха със Русия ... Ако Европа има толкова нужда Русия винаги ще пуска кранчето
16
5
 
18
 
! Отговори
Истината преди 2 години
България - единствената държава в света, която има готова площадка Белене + купени и налични реактори ама ток няма :))) Било неизгодно.....сега по изгодно ли стана
15
9
 
4
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Северен + Южен поток + руското трасе през Украйна и пак криза ?!? Е защо ЕС даде СТОТИЦИ МИЛИАРДИ за тези проекти?
14
1
 
16
 
! Отговори
Еедоган преди 2 години
Само аз строя АЕЦ, и ще се смея последен, всички ще купуват енергия от мен :)
13
22
 
5
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 2 години
Ква енергийна криза у ЕВРОПА , БЕ....живея И работя в Улм-Германия...НЕМА ТАКОВА НЕЩО....ВИЖ У БЪЛГАРИЯ ,КРИЗАТА Е НЕПРЕКЪСНАТА И КОМУНИСТИЧЕСКА.....ХАХАХАААА
12
2
 
32
 
! Отговори
Зайо Байо преди 2 години
Преди 10 години Путин им го каза на германците на някаква среща, по памет цитирам: Газ не щете, атомна енергетика не искате да развивате, на дърва ли мислите да минавате!? ... защото дърва има в Сибир (последва бурен смях в залата от страна на присъстващите германци).
11
2
 
5
 
! Отговори
до Европа възмутена преди 2 години
Тези глупости кой Ви ги говори. Тока да не би да е от Господ даден?Или сме изгорили една камара въглища, за да го имаме?
10
14
 
2
 
! Отговори
Василев преди 2 години
Ние българите може лесно да си решим проблема с енергийната криза!Като поканим транзитно да минат 10 млн.афганистанци и всеки се изп.рди по един път в транзитната газова руска тръба на Боко Мутрата, ще напълним капацитетат й, заобикаляме елегантно Газпром, и после ще продаваме и на сърби и ще имаме за вътрешния пазар!Всички са доволни, афганистанците доволни, че влизат в Европа, и Булгаргаз доволни, ще запълват дупки от потъналите 4 млрд. лева на Боко Мутрата руската тръба! Брадли Мейсън!ЦРУ!!
9
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Талепиетра или Телепиетра съвсем съзнателно мълчи по въпроса кой създава недостига на газ за Европа. Другарят Путин намали драстично доставките на газ след като германски съд включи газопровода му СП-2 към 3-ти енергиен пакт на ЕС т.е. само 50% от капацитета му може да се ползва от Газпром. Това съвсем обърква сметките на тов. Путин по задушаването на Украйна и той беше принуден да си го върне на ЕС гъпкано.