Ще има ли скоро ваксина срещу рака?

BioNTech вече тестват такъв препарат
22 сеп 2021 14:05, Нели Христова
86
Ще има ли скоро ваксина срещу рака?
Снимка: БГНЕС

След като ваксината им срещу Ковид-19 постигна безспорен успех, изследователите от BioNTech вече тестват и ваксина срещу рак.

Угур Шахин, Йозлем Тюреджи и Каталин Карико получават най-реномираната награди за медицина в Германия. Отличието "Паул Ерлих и Лудвиг Дармщедтер" за 2022 година им ще им бъде връчено за "тяхната визия, издръжливост и последователност при разработването на нов терапевтичен метод въз основа на РНК-технологията".

Според Тома Бьом, директор на института "Паул Ерлих", тримата учени са работели в тясно сътрудничество, което в крайна сметка е довело и до успеха. Първоначално тримата наградени изследователи са искали да разработят нови методи за терапия на раково болните.

"Представете си, че е възможно да назначите индивидуална терапия за всеки болен от рак, вземайки предвид генетичните признаци на съответния вид тумор. А сега си представете, че тази индивидуална терапия е репродуктивна, бърза и евтина. Искаме да революционизираме лечението при болните от рак", разяснява на сайта на BioNTech Угур Шахин, цитиран от "Дойче веле".

Когато през януари 2020 избухва пандемията от коронавирус, Шахин и Тюреджи изцяло насочват усилията си към разработването на ваксина срещу неизвестната дотогава вирусна инфекция. Тогава никой не е вярвал, че за по-малко от година те ще разработят многообещаваща иРНК-ваксина.

"Този кратък срок е безподобен", казва по този повод Бьом. Казано по друг начин: BioNTech и нейните основатели успяват да напишат история в медицината.

Малко преди миналата Коледа BioNTech и американската фармацевтична компания Pfizer получават разрешение за приложението на тяхната ваксина в страните от ЕС, която продължава да играе важна роля за предотвратяване на разпространението на SARS-CoV2.

Но разработването на ваксината не спира усилията за напредък в превенцията на рака. Обратното дори – успехът на BioNTech с ваксината срещу Ковид-19 осигурява на компанията необходимите финансови средства за продължаване на нейната изследователска дейност.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
10
 
4
 
! Отговори
Кънчо Спрънджев преди 2 години
До всички фенове на теориите на конспирациите: А бре, вас кога ви изтърваха от лудницата? И няма ли да ви прибират скоро? Кога ще ви подлагат на химическа обработка да не можете да се размножавате?
26
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато тук за една година всички плоскоземни станаха и антиваксъри, хората през това време ваксина за рак измислиха.
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще има ама друг път. Как се убива такъв печелив бизнес.
24
1
 
4
 
! Отговори
Ами... преди 2 години
До Анонимен 28: Абе аз н съм чул за причините за смърт на когото и да било от фамилиите Рокфелер, Ротшилд, Хилтън и др. Може и от рак да са умрели някои. Не знам. Обаче Стив Джобс беше милиардер, но умря от рак на панкреаса.
23
2
 
10
 
! Отговори
Отговор преди 2 години
До Анонимен 28 Във всички фамилии умират хора от рак. Това, че не си чувал, не значи, че няма починали от тази болест.
22
0
 
3
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 2 години
Точно в това е силата на тези "ваксини", а не срещу ковид.
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обясниха ли на хората че магнитофекцията ще се постига с графенов оксид който се трупа в организма ... Ама като си пред умирачка има ли значение .Сегашните ковид ваксини бяха тестови по тая технология само че отричат магнетизма в тях....което е ултра странно
20
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
като хванат рак всички ваксинирани от ковид до няколко години, тогава ще пуснат и тая за рака който убива причинения от ковид ваксата, но тогава ще е реалната цена за плащане
19
2
 
5
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 години
Явно е дошъл ваксинния социализъм - защото е абсурдно една ваксина да предотвратява ракови заболявания предизвикани от друга ваксина т.е социализмът смело решава проблемите, които той причинява. "Убитите" животински вируси, които се съдържат във ваксините са са доказано причинители на десетки ракови заболявания и да са довели да разпространението на опасни смъртоносни заболявания като ХИВ/СПИН сред хората, които е разпространен от ваксина срещу хепатит в САЩ съдържаща неизвестни маймунски вируси
18
0
 
0
 
! Отговори
славянин преди 2 години
!!!???
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аха, ваксина срещу лошите гени? 87% от раковите случаи са от това. Той един Бачо германец с мустачки я беше измисли ваксината срещу това през 1940-та още, ама ми затвориха ваксинационните центрове. Хахах.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ами да я пускат, както пуснаха за ковид, защото от рак доста има на планетата, където лералноста е 100%, докато при ковид не е 100%, експеримента го пуснаха, а за рака сега ще се туткат с години вместо да спасят милиони животи и хора умиращи от болки от рака
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никога няма да се случи това, просто е икономически неизгодно. Така е огромна индустрия и машина за пари. Нереално е тази болест да съществува толкова десетилетия и до сега да няма лекарство или ваксина срещу нея. Новината е поредната реклама на ковид ваксите!
14
1
 
6
 
! Отговори
Има ваксини за рак преди 2 години
Има ваксини за определени видове рак, дори са безплатни - пример срещу HPV. Но познайте дали в България изобщо ги знаят, а още по-малко си ги слагат
13
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
дори и да направят в българия тя ще бъде отречена , какъв рак няма никакъв рак всичко е измислено от щаба и искат да чипират българите
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До славянин 13 Последните 50 години все излизат гръмки заглавия, че е намерено лечение на рака; че ще има ефективна ваксина и т.н. и накрая все става ясно, че това е пропаганда. Да не говорим за ужасяващата вреда, която ще имат тези "ваксини".
11
4
 
5
 
! Отговори
До славянин преди 2 години
Срещата с вируси, бактерии и определени токсини провокира.клетките да започнат да се делят прекомерно.
10
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 1 Никаква успешна ваксина срещу рак няма да има. Това е пак реклама, за да печели турчинът. Колкото ваксините му срещу ковид са ефективни, толкова и тази. Поредният бизнес.
9
6
 
5
 
! Отговори
славянин преди 2 години
А ваксина срещу апендицита кога ще има!? Тези *** въобще знаят какво е ваксина и срещу какви болести може да се създава ваксина!?
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 2 С ти как се казваш и какво си постигнал, освен да дращиш по жълти сайтове? Кажи, че и на твоята комедия на абсурда да се посмеем