5 стъпки за дълголетие

Смейте се по-често
24 сеп 2021 20:00, Михаела Лазарова
7
5 стъпки за дълголетие
Снимка: Istock

Когато говорим за дълголетие, смятаме, че то се дължи предимно на добри гени и здравословен начин на живот. Не само. Оказва се, че освен редовната спортна активност и полезните храни в менюто ни, има някои малки навици, които могат да ни приближат към столетниците. Ето някои от тях.

По-малко коремни мазнини

Според западни учени, жените, които са в период на менопауза и имат прекомерно омазняване в областта на корема, има вероятност да живеят по-малко. При някои дами телосложението е нормално, но талията е повече от закръглена. Редица изследвания са доказали, че централното затлъстяване, това, което е в областта на корема крие риск от диабет, сърдечносъдови заболявания и други.

Проверявайте редовно стойностите си на витамин D

Може да обичате да се разхождате лятото под слънцето, да сте имали лятна почивка със слънчеви бани, но това не ви гарантира, че нивата ви на витамин D са в норма. Понякога дори не обръщаме внимание на признаците (повече за тях вижте тук), че не ни достига слънчевият витамин. Витамин D намалява риска от преждевременно стареене, ето защо попитайте вашия лекар кога е добре да си направите нужните изследвания, за да проверите неговите нива в организма ви.

Приоритизиране на щастието ви

И това не звучи никак егоистично, особено ако искате да добавите още някоя година към живота си. Да се чувстваш щастлив е много важно за всеки от нас, но учените вярват, че това има отношение и към дълголетието.

Ето защо е важно да изпитваме удовлетворение от живота, да имаме по-малко негативни емоции, да сме оптимистично настроени, да си осигуряваме по-често положителни емоции.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз съм в влюбен в една певица, но нищо няма да се получи.
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дядо ми е на 94 години. Нищо от горните не спазва. При човек е индивидуално. Едни цял живот спортуват, пазят диети, и т. н.- и умират по на 60, 70, други пък - от нищо не се ограничават и живеят по 90+. Така че много индивидуално е,
4
4
 
9
 
! Отговори
Гацо Бацов преди 2 години
1-Домашна рикия. 2-яко мезе. 3-Домашно винце. 4-яко мезе.5-Яко мандръсанье на жената.Ей ги мойте 5 стъпки. И те така баце.
3
2
 
8
 
! Отговори
Стамат преди 2 години
За дълголетие,изхвърлете телевизора,идете в гората,станете битник! Ни ковид ще ви хване,ни нищо!
2
1
 
7
 
! Отговори
столетник преди 2 години
Аз се ваксинирах, сега съм безсмъртен.
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шестата е ваксиниране според МЗ.