Коледата застрашена: Ще намери ли Великобритания шофьори на камиони?

Недостигат близо 100 хил. души
26 сеп 2021 22:45, Нели Христова
56
Коледата застрашена: Ще намери ли Великобритания шофьори на камиони?
Снимка: Getty

До 10 500 шофьори на камиони и птицевъди ще могат да получат временна британска виза като част от опитите на Лондон да не допусне нарушаване на снабдителните вериги по Коледа.

Липсата на шофьори вече наруши зареждането на бензиностанциите във Великобритания. През последните месеци проблеми изпитват и супермаркети, и заведения за бързо хранене. Министърът на транспорта заяви, че не иска да подбива британската работна сила, но не може да стои безучастен пред образувалите се опашки.

"Хората леко полудяват, да се наредиш в шест часа на опашка за гориво си е малко налудничаво", коментира шофьор, цитиран от БНТ.

Британският транспортен бранш говори за недостиг на около 100 000 шофьори на тежкотоварни камиони. Само супермаркетите се нуждаят от 15 000 водачи за работа на пълен капацитет по Коледа. Дефицитът на шофьори се изостря от ковид пандемията, данъчните промени, Брекзит, застаряващата работна сила, ниското заплащане и лошите условия за труд. Затова сега чужденците са необходими.

"Трябва да направят нещо. Трябва да им дадат всичко. Дори закуска или сладолед, всичко. Нуждаят се от тях", заяви Григориън, който е шофьор на лимузина.

Освен привличане на чуждестранни работници правителството планира и мобилизация на инспектори от Министерството на отбраната, за да се ускорят специализираните шофьорски изпити. Търсенето на дългосрочни решения включва безплатно, кратко и интензивно обучение на 4000 шофьори на големи камиони.

Чуват се и гласове за отпускане на заеми за специализирани курсове, по подобие на студентските. Коледните пуйки за британците също трябва да се подсигурят, защото индустрията традиционно разчита на работна ръка от Континента, но след Брекзит тя стана по-дефицитна и по-скъпа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 49...С тея 2500 паунда, дето ще ви "кихат" в UK ще сте социално слаби и едва ще вързвате двата края. Не че 900лв не са смешна заплата....Ще връзва много краища за разлика от българските обрулени и "весели" , "доволни" български работници в България.:))))))))))))))))))))
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще намерят! Пуснали са безплатни курсове за професионални шофьори и ако се наложи имат истинска армия която е оборудвана на много високо технологично ниво.
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докъде ли още ще стигне светът?!
45
1
 
11
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Сезонната работа е разбираемо 3 месеца. В момента съм към 30 паунда на час.Но за тия другите професии за три месеца е нереално. Тия хора трябва да спят някъде,ще трябва да платят по два наема напред и един на мига в края на седмицата или месеца. После? Студио х не е реално. Хората ще предпочитат да заминат за Германия или Франция или Белгия...
44
2
 
17
 
! Отговори
до Шоферче преди 2 години
С тея 2500 паунда, дето ще ви "кихат" в UK ще сте социално слаби и едва ще вързвате двата края. Не че 900лв не са смешна заплата....
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да пускат армията или и за това не стават.
42
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тц, тц, тц явно са много зле ингилизите, предлагам да им предложим убежище в някой мигрантски център, да са сред свои, клетите...
41
0
 
14
 
! Отговори
Вуте и Пена преди 2 години
Странна работа стадионите пълни с хора няма кой да кара камион,,,работи,,.И ние сме се родили на опашка,но от нямане не от Виденова зима всеки я помни.
40
0
 
15
 
! Отговори
Абееее... преди 2 години
тоооооо.... шофери ше има, байно. Както винаги е имало. Но въпросът е: на каква цена. Там е заровено кучето.
39
0
 
9
 
! Отговори
Новичок, а... преди 2 години
Имат, нямат, ще търсят британЯци. А ние лошите източноевропейци ще ходим там с преференциални визи и за по-високо заплащане. Така стоят нещата. А който не му харесва винаги има вряла супа с него, той знае какво да прави с нея. Нещо неясно?
38
1
 
23
 
! Отговори
Нямат ли си в UK преди 2 години
Защо Англичани не почнат да работят не може пък цялата работа в държавата им да се върши само от роби от трети страни.
37
3
 
15
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Талибаните имат много шифьори със сатъри :)))
36
1
 
19
 
! Отговори
БургЪзлия преди 2 години
Е, кЪк не мое си намерят шОфЕри британяците? Нали ние източноевропейците им ядяхме хляба, работейки там. Сега нека с радост да работят на свободните места, кво се цупят? Пак ли искат лошите шОфери от източна Европа? Ей таа работа не ми е ясна и ако мое некой ми обЯсни.
35
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като бръгнат по-дълбоко в джоба т.н. работодатели и увеличат заплатите що да не намерят. Държат ниски заплатите и после риват че нямало желаещи за работа.
34
0
 
13
 
! Отговори
Еми... преди 2 години
колкото по-отвисоко падаш, толкова повече боли. Нас що не ни боли? Ааре въз, пияни мързеливци.
33
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Работиш ти, дистанционно, както баба ми е космонаФтка, кepпeдeн такъв. Коментарите са пълни с такива opъфляци като тебе. Ръчкай там кОзите.
32
10
 
2
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
До 36 - така си мислиш ти, всяко чудо за 3 дни. Или както повтарят калегите лайф ис лайф мейт. ;} не се плашат от почивка англичаните. Работя с тях вече над 8 години и са супер забавни и позитивни. Не ги мисли англичаните и от глад да умират ще го обърнат на бъзик. Особено пък в Шотландия и Уелс всички са пълно хахо, вчера един инженер седя в един магазин 4 часа за да чака доставка на части. Ние му викаме прибирай се свърши ти смяната, той вика "мързи ме, цъкам си на лаптопа ще остана". ;}
31
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
смеят се те, ама като започнат боеве за кльопачка по магазините, ще трябва да си размърдат дебелите
30
6
 
2
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
Супер са без бензин. Работя дистанционно на английският пазар в сферата на логистиката и половината шофьори и инженери отказват доставки и обаждания защото не им се рискува да останат без гориво за прибиране. Хубавото е, че няма почти никаква работа. Всичките ми колеги англичани се смеят и хич не се вълнуват, че няма движение. Коледа за някои може да няма, но за други започна още вчера. ;}
29
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Cyльо и Пyльo, родени след 2000-та година се изцвъкали в коментарите. Брали чушки и домати 6 месеца общо за две години и големи експерти и професори. Стойте си на село и кОпайте с теслата, там ви е силата.