Заради недостиг на ток: Заводи в Китай затварят, градове гасят лампите

Очаква се дефицит на всичко - от текстил до електронни компоненти
Обновена: 27 сеп 2021 21:26 | 27 сеп 2021 21:00, Анисия Иванова
53
Заради недостиг на ток: Заводи в Китай затварят, градове гасят лампите
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Временно затваряне на фабрики и заводи от различни индустрии - от стоманодобивна, през фабрики за текстил до доставчици на Apple и Tesla. Спиране на уличното осветление в 14 града. Така изглежда ситуацията в момента в Китай, като се очаква мерките да продължат, а причината е една – недостиг на електроенергия, пише Bloomberg.

Втората най-голяма икономика в света може би е пред сериозна криза заради комбинацията от повишено потребление на ток, растящите цени на въглищата и природния газ и по-строгите държавни изисквания за производство на „зелена“ енергия, които ограничават възможностите за преодоляване на недостига.

Проблемите с електричеството идват на фона на сериозните финансови проблеми на най-голямата компания за инвестиции в недвижими имоти в страната - Evergrande, която е заплашена от фалит. Сезонът не е добър за китайската икономика.

„Изглежда политиците са готови да приемат по-бавен растеж през останалата част от тази година, за да постигнат целта за въглеродни емисии“, казва Лари Ху, ръководител на в Macquarie Group. Целта на правителството да е постигне 6% ръст на икономиката, което е два пъти по-малко, спрямо резултатие за първите 6 месеца на тази година.

„Целта за БВП от повече от 6% е лесно постижима, но целите на емисиите не са лесни за постигане предвид стабилния растеж през първото полугодие.“, казва още Ху.

Проблемът ще се задълбочи с идването на зимата, когато потреблението ще нарасне, заради нуждата от отопление на домовете и в заводите. По тази причина китайското правителство вече изпраща предупреждения до големите заводи, че трябва да намалят производството.

В Дзянсу, провинция близо до Шанхай, чиято с икономика е с мащабите на тази на Канада, стоманодобивните заводи са затворени. В съседната Джецзян са затворени около 160 предприятия, които са с високо потребление на електричеството. В 14 града в в северната провинция Ляонин бяха направени аварийни прекъсвания на електрозахранването. Един от най-големите производители на алуминий - Yunnan Aluminium Co., е ограничил дейността си.

Още по темата

В неделя компании, които произвеждат продукти на Apple Inc. и Tesla Inc, са спрели работа в някои от обектите си. Най-голямото съоръжение за производство на Apple обаче засега е останало незасегнато.

Много по-малки компании също започват да информират фондовата борса, че ще ограничат или спрат дейността си. Крайният резултат може да бъде недостиг на всичко - от текстил до електронни компоненти.

Спирането на електрозахранването създава несигурност за начина, по който производителите на електроника ще посрещнат засиленото търсене покрай Коледа и края на годината.

В опит да решат проблема, поне частично, от Китайската национална енергийна администрация (NEA) са наредили на въглищните и природните газови компании да увеличат производството си, пише Reuters. Целта е да се гарантира, че страната има достатъчно количества енергия, за да поддържа топлината на домовете през зимата.

Същевременно китайският президент Си Дзинпин миналата седмица заяви пред Общото събрание на ООН, че Китай няма да строи никакви централи, работещи с въглища, като част от плана на страната да премине към зелена енергия. Крайната цел на страната е да достигне до нулеви въглеродни емисии до 2060 г.

Целият анализ четете в Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам чувството, че напоследък някой седи някъде и задейства по телефона драма след драма. Две години се натаковаха с Ковида, сега пускаме втора серия - тока. След тока какво? Срив на фондовата борса? Инвазия на рептилите от Орион? Трета световна? Абе важното е екшън да пада, и без това страшно сме се изнежили.
21
4
 
10
 
! Отговори
не може да бъде! преди 2 години
Имам едно подозрение,че в Кремъл ще се наложи да направят сериозни разходи за купуване на нови килимени пътеки...да почакаме да видим само кога и кои държавни глави ще започнат да търкат килимите пред Путин ....
20
6
 
13
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 години
Троцкистите властват в Австралия, интернета им е спрян, за Англия знаем, че глада започна, в Италия преди часове започна блокирането на магистрали, липсват продукти от рафтовете и започна премахването на банкоматите от улицата. След 15 октомври започват ограниченията за пътуване между държавите.
19
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия ще се справят и с енергийната криза да не ги мислим,какво ще стане обади нас и с разглезеният запад не се знае!
18
7
 
12
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 години
Всички католически държави + Гърция са мъртви, бягайте от там.
17
12
 
2
 
! Отговори
Бой по китайци преди 2 години
Уб.ивай китайци !! Като уб.ият китаец в ТЪМНОТО, хем РАЗЧИСТВАТ всякакви ВИРУСИ, хем ВЗИМАТ пари, хем СПАСЯВАТ България....Тия китайци са ОТРОВИЛИ въздуха в Китай и искат да отровят и въздуха в БЪлгария..Китайците да бягат ОБРАТНО към Китай, за да НЕ ни ТРОВЯТ въздуха, да НЕ ни ЗАРАЗЯВАТ с вируси и да НЕ ни КРАДАТ Бизнеса, Работата и Парите на нас, българите.
16
3
 
13
 
! Отговори
Гладен Китае от Ухан преди 2 години
Пак ви Лъжат - тука и Вирус нямаше - всичкото видео от Ухан с припадащи по улиците хора бяха фалшиви - в Европа да е припаднал на улицата някой с ковид?! А и Вирус придължава да си няма в Ухан - всичко е нормално!!
15
2
 
3
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 години
До Гларус. Далеч съм от мислълта, че пиша нещо за теб. Ти си от самодоволните, и те умират, не само неподготвените.
14
2
 
6
 
! Отговори
Red pill преди 2 години
До Гларус, а самотниците, инвалидите, тези, които живееят на отдалечени места, многодетни семейства. Много ти е остро ножчето, като отсъждаш чужди животи, явно изобщо не разбираш за какво говориш.
13
7
 
4
 
! Отговори
Гларус преди 2 години
Ако са си свършили работата с възпитанието на децата няма да имат проблеми, защото младите ще помагат...
12
1
 
5
 
! Отговори
Red pill преди 2 години
До Гларус, чалгарите добре, а възрастните? Или викаш тях кучета ги яли. Браво, човешко същество за пример...
11
14
 
1
 
! Отговори
Гларус преди 2 години
Да го вдигат с 200% на мен не ми пречи...Крайно време е чалгарите да умрете от студ.
10
3
 
17
 
! Отговори
Гостенин преди 2 години
Великите меринджеи от всякакв калибър, дето изнесоха производството във Китай (във смесеното предпрятие Китай има 51% и технологиите, необходими за производството) построиха най-голямата "пирамида" във Историята.Сега дп.рогара Си ще подмята производствата на ляв крак и ще си прави каквото иска.Цените на продуктите се връщат на нивата отпреди 80-те години, но сега печалбата ще остава у Китай.Велики меринджеи. Да ви е честито. Велики *** нари на кведрат!
9
11
 
4
 
! Отговори
Гларус преди 2 години
до Кал ЕлОт 20г ми говорят такива дървени философи като теб за голяма криза и друго освен просперитет не съм видял, защото вместо да трупам храна в килера трупам знания и без кариера няма да остана...Всеки си получава това за което е работил!
8
2
 
31
 
! Отговори
Red pill преди 2 години
Короната свърши. Идва нов епизод от сериала "Отупването на брашнения чувал". Това е новата пандемия. Сега ще ни го набутат чрез тока. Световните икономически сили в момента са като траулер с огромни мрежи в морето. Вече не се задоволяват с по една държава или регион. Всичко е под ножа. Посягат на основите на пирамидата на Мазлоу. Мислете си с главите и вземайте трезви решения.
7
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зелените талибани и Китай ли налазиха. Не се учудвам. Там са големите пари за крадене!
6
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има яка криза. Ако не вярвайте, питайте например някой който се занимава с климатици или друга техника, от кога не е имало доставки. Каквото има на склад, това ще е.
5
13
 
18
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 години
Цяло лято ви повтарях да не подготвяте децата си за училище, да не се оставяте да ви вадят парите от джоба за глупости, да им купите топли дрехи и да напълните килера със запаси. Другото което ви казах е, че боденето с графенките приключва най късно до нова година. За стотен път - следва криза, глад, бой и локални войни. Умират неподготвените.
4
1
 
7
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Птин ше им напрай 100 АЕЦ-и :)))
3
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не можаха да ни изтребят с ковида и ваксините, сега се почва с тока.