Газът ще поскъпне повече от предвидените 16% през октомври

За последния месец цените на европейските борси са се увеличили с 50%
70
Газът ще поскъпне повече от предвидените 16% през октомври
Снимка: Pixabay

През октомври газът ще поскъпне с повече от предвижданите 16 процента. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов по време на днешното открито заседание в енергийния регулатор.
Причината е, че обсъжданата прогноза на „Булгаргаз“ е правена преди близо три седмици, а само за последния месец цените на европейските борси са се увеличили с 50 на сто в резултат на по-голямото търсене на синьо гориво, каза Павлов, цитиран от БНР.

Още по темата

„Прогнозите на водещите агенции, които наблюдават пазара на природен газ, не предвиждат намаление на цените за зимния сезон като тези прогнози показват запазване на нивата през следващото тримесечие, дори и през първото тримесечие на 2022 година. За последния месец цените на европейските газови пазари са скочили с над 50 процента. При всички положения, дори и при тези увеличения „Булгаргаз“ ще предлага газа минимум на 20 процента по-евтино в сравнение с тези цени“, посочи той.

От своя страна председателят на енергийния регулатор Иван Иванов днес посочи, че цените в България са с около 20 процента по-ниски.

„Следим непрекъснато изявления, които могат да повлияят на цената на природния газ в световен мащаб. Изявлението, което направи руският президент Путин преди два дни, че ще се увеличат доставките на руски природен газ за Европа, очаквам да даде своето отражение в намаляване цените и вероятно след месец ще видим дали има такава промяна, когато обсъждаме цените, които трябва да бъдат определени за месец ноември“, каза той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още по темата: ценагазБулгаргаз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
3
 
4
 
! Отговори
КРАСАВИЦАТА МИТЕВА преди 2 години
Уважаеми, Дами и Господа, ПП ГЕРБ създадоха този ХАОС, не.адъ.ната им Шефка Десислава Атанасова, само ме ядосваше Дуловската от трибуната, ах тази Гербаджийка, малко и съпругът й, ами и на Лидера си д.ха !!!
42
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
фенчетата на чорапа защо си траят , че в Европа цените може да са малко по-високи, но доходите им са 5 пъти на нашите.Значи, като имаше протести за цените на горивата преди 2 години, никой не го интересуваше, как се търгува петрола на международните пазари, а сега оправданието е , ами не само в България цените се вдигат. Да, не само в България, но от ЕС само в България заплатите са като в Африка.
41
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Купони за ток, газ, енергийна криза и енергийна бедност очаква Зелена Европа................АЕЦ Белене щеше да печели луди пари, да се изплати предсрочно.................Седесарите пречеха на печелившия проект Белене.............Бъдещето дойде и седесарите и русофобите се видя, че грешат. За тях токът е перпетуум мобиле и се надяваха, че за богатите винаги ще има ток. Бедните да го дуЙат.........
40
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американската компания CF Indurstries, един от най-големите производители на азотни торове, преустановиха производството на два от заводите си в Англия заради високите цени на газта. Западна Европа няма достатъчно територия за селско стопанство и за да се изхранва разчита на добиви от високи реколти благодарение на азотните торове. Азотните торове се произвеждат от природен газ, който е нужен за насищане на азота и амоняка. Високите цени на газта правят нерентабилно производството на азотни торове, което буквално застрашава ЕС с глад.
39
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Холандия и Англия спират местното производство на зеленчуци заради високите цени на газта с който се отопляват оранжериите. За да се избегне дефиците се обмисля внос на зеленчуци от Турция. Потребителите няма да могат да платят три пъти по-високата цена на местните зеленчуци.
38
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали искахте промяна - ето ви радева промяна, след няколко месеца упревление на Радев - резултата е налице.
37
3
 
7
 
! Отговори
КРАСАВИЦАТА МИТЕВА преди 2 години
Уважаеми, Дами и Господа, видяхте ли докъде Уважаемият Г - н Бойко Борисов и неговата ПП ГЕРБ докараха Република България, те отнеха бъдещето на Българската младеж и култура !!! Долу ПП ГЕРБ, да живее Републиката !!!
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спиране на тока заплашва Европа. Пандемията от Covid-19 се превърна в безпрецедентна здравна криза, засягаща всички страни по света. И сега европейските държави се подготвят за нова криза, която също няма аналог. Става дума за недостиг на енергийни ресурси, който според експерти се очаква от няколко години. Континентът има остър недостиг на газ и въглища, което създава риск за мащабни прекъсвания на електроенергията, тъй като вятърните и слънчевите енергийни източници могат да осигурят не повече от 10-15% от необходимите мощности.
35
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Белорусия. която е под тежки икономически санкции наложени от ЕС и САЩ, цената на газта е ниска, и не расте.
34
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въвеждайте купони за газ и бензин, купони за ток..................Да спрем спекулантите на ток чрез квоти за ток, купони за бизнеса. Бизнесмените спекулират с тока, изкупуват на едро и продават на другите бизнесмени..............Спекулата се бори само с купони и ограничаване на изкупуванията от спекулантите.
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Инфлацията в ЕС расте. Голямото увеличение на цените на енергията вероятно ще тласне инфлацията в цяла Европа тази година, предупреждават икономистите.
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Джонатан Брирни, шефът на енергетическия регулатор на Англия, предупреди, че стотици хиляди британци ще се окажат в критична ситуация тъй като част от доставчиците на електроенергия могат да фалират тази зима. Очаква се голям брой доставчици на електроенергия да фалират до Нова година заради резкия скок в цената на газта.
31
3
 
1
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Очакваме да се включи и Боби, за да ни убеди в руското технологично превъзходство :))))))))))))))) Ако ковида не го е заковал.
30
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Теменужката и Боко Мекокитков нали направиха диверсификация и докараха евтините азербайджански и американски газ? Излъгаха ли? Питайте ги.
29
2
 
4
 
! Отговори
Добра новина преди 2 години
Добра новина, но доста популистка. Увеличението няма да е в проценти, а в пъти.
28
3
 
1
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
До Анонимен...... руското ЩЕ и ТРЯБВА го знаем :)))))))) Новата Волга кога? :)))))))))))
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ смятат, че в резултат на изключително ниското запълване на газовите хранилища поради повишаването на цените на газа, Европа може да се сблъска с необходимостта от въвеждане на квоти за разпределение на горивото сред населението. Съветникът по енергетика на президента на САЩ Амос Хохщайн в интервю за Блумбърг отбеляза основната заплаха за ЕС: ако зимата се окаже студена, подобна комбинация от обстоятелства ще засегне сериозно енергетиката на региона. "Редица страни ще купуват повече газ на високи цени, докато други ще трябва да го разпределят според квоти. Всички ще го усетят", каза той.
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първият от няколкото нови големи града, които се появяват в Сибир в съответствие с плана на руския министър на отбраната Сергей Шойгу вероятно ще бъде построен на границата на два региона. Това съобщи на 14 август агенция Ura.ru, позовавайки се на високопоставен източник. Според него градът ще бъде построен в басейна на Минусинск близо до границата на Красноярската територия и Хакасия. Информиран източник каза също, че проектът трябва да започне през 2022 г.
25
2
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
То гъзът винаги си е бил по-скъп
24
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Човек като ги чете русофилчетата и ще си помисли че те получават пари от печалбата на Газпром. Реалносста, дугари е че плащате. В България основно чрез сметката ви парно. Глупави хора сте ей. Радвате се на нечия чужда печалба.