Газът ще поскъпне повече от предвидените 16% през октомври

За последния месец цените на европейските борси са се увеличили с 50%
70
Газът ще поскъпне повече от предвидените 16% през октомври
Снимка: Pixabay

През октомври газът ще поскъпне с повече от предвижданите 16 процента. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов по време на днешното открито заседание в енергийния регулатор.
Причината е, че обсъжданата прогноза на „Булгаргаз“ е правена преди близо три седмици, а само за последния месец цените на европейските борси са се увеличили с 50 на сто в резултат на по-голямото търсене на синьо гориво, каза Павлов, цитиран от БНР.

Още по темата

„Прогнозите на водещите агенции, които наблюдават пазара на природен газ, не предвиждат намаление на цените за зимния сезон като тези прогнози показват запазване на нивата през следващото тримесечие, дори и през първото тримесечие на 2022 година. За последния месец цените на европейските газови пазари са скочили с над 50 процента. При всички положения, дори и при тези увеличения „Булгаргаз“ ще предлага газа минимум на 20 процента по-евтино в сравнение с тези цени“, посочи той.

От своя страна председателят на енергийния регулатор Иван Иванов днес посочи, че цените в България са с около 20 процента по-ниски.

„Следим непрекъснато изявления, които могат да повлияят на цената на природния газ в световен мащаб. Изявлението, което направи руският президент Путин преди два дни, че ще се увеличат доставките на руски природен газ за Европа, очаквам да даде своето отражение в намаляване цените и вероятно след месец ще видим дали има такава промяна, когато обсъждаме цените, които трябва да бъдат определени за месец ноември“, каза той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още по темата: ценагазБулгаргаз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
2
 
! Отговори
xph преди 2 години
До Санданскитихо че като Ви чуя как говорите, хората се плашат чак... стой си там в дупката и кротувай, м/у другото *** и на училище, малко да се образоваш
22
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айдееее.....Сичкуту русофил на баламатума...!
21
0
 
5
 
! Отговори
xph преди 2 години
От речта на Путин очаквате да смъкнете цените... хайде бе, бих се обзаложил че няма да го направят, по-скоро ще задържите същите, от колкото да намалите!
20
0
 
5
 
! Отговори
Цървулан преди 2 години
Предполагам, че вече и терлиците се търгуват на европейските борси и имат висока волатилност.
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия предложи дългосрочем договор 127$ цена за газта. ЕС се тръшкаха, реваха, плакаха пред съдилищата - "нас ни ограбват"! Искаме цени които да се определят на пазарен принцип от спотовия пазар европейски пазар. Добре, Газпром вече няма никакво влияние върху определянето на цените на газта - ето ви сега цени от 1000$.
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички танкери с втечнена газ пътуват за Азия, която се възстановява от кризата, докато ЕС все повече затъва. Цените на газта в Азия са по атрактивни. Азия има нужда от енергия.
17
1
 
17
 
! Отговори
Словянин преди 2 години
На ви "зелена" сделка! ЕС бюрократщина е виновна.
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Германия се изхитри и сключи дългосрочен договор с Газпром на цена 220$, а сега бави пускането на Северен пото 2 който е напълно готов и газта може да потече всеки момент. Германия саботира пускането на газопровода поради натиск от САЩ които заплашват, че ще наложиат санкции на германски копании, ако газта потече по тръбата. Това забавяне доведе до рекордни цени на газта и рекордни печалби на Газпром. Газпром благодари на САЩ за забавянето на Северен поток 2.
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Северен поток 2 е завършен. Русия започва нов уникален мегапроект за доставка на газ в Азия.
14
0
 
10
 
! Отговори
Сандански преди 2 години
Жална Ви майка, шопска. Меткайте радиаторите през терасата и бегом за дръва на Витоша.
13
2
 
12
 
! Отговори
ХАХА преди 2 години
А бойковите хъбове,трансконектори,Бургас-Александрополоси,южни,турски и всякакви потоци и диверсификации и още куп Шменти капели за милиарди докъде ги докара той?Нали щяхме да се къпем в газ и да сме шейховете на балканите бе!?Мухаха!
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Газпром ще изпълни стриктно договорите с ЕС и ще достави договорените количества, но няма да увеличава доставките с новозаявени извън договора количества.
11
0
 
13
 
! Отговори
До 5 преди 2 години
Знам, че пускаш тролската въдица и аз се хванах, но ще напиша за останалите:Русия изобщо няма общо с поскъпването на газа.
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Печалбата на Газпром е рекордна, за първото полугодие на 2021 приходите са 22 пъти повече от същия период на миналата година. До края на годината се очаква да мине 25 миларда долара при тези цени на газта, дори и да намали доставките към ЕС като ги насочи към Азия където цените са още по-високи.
9
2
 
9
 
! Отговори
до 10 преди 2 години
Никой не му е вдигал на ЕС цената на газта, дори Газпром не може да определя цената на газта. Цената се определя на европейските спотови пазари.
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 5 Ако ЕС си беше изпълнил договорните обвързаности, никой нямаше да им вдига газта.
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И магистралките дигнали цената на гъзът си
6
1
 
12
 
! Отговори
Леша преди 2 години
На ви пландемия.
5
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама като казвате ,че ще поскъпне кажете кой го вдига-" братската" ви Русия. Нали оттам идва газът. Или не е политкоректно.Да не дразним Путин.
4
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В слуачая с газта, фигуранта не е видновен. В случая с тока - да!