Газът ще поскъпне повече от предвидените 16% през октомври

За последния месец цените на европейските борси са се увеличили с 50%
70
Газът ще поскъпне повече от предвидените 16% през октомври
Снимка: Pixabay

През октомври газът ще поскъпне с повече от предвижданите 16 процента. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов по време на днешното открито заседание в енергийния регулатор.
Причината е, че обсъжданата прогноза на „Булгаргаз“ е правена преди близо три седмици, а само за последния месец цените на европейските борси са се увеличили с 50 на сто в резултат на по-голямото търсене на синьо гориво, каза Павлов, цитиран от БНР.

Още по темата

„Прогнозите на водещите агенции, които наблюдават пазара на природен газ, не предвиждат намаление на цените за зимния сезон като тези прогнози показват запазване на нивата през следващото тримесечие, дори и през първото тримесечие на 2022 година. За последния месец цените на европейските газови пазари са скочили с над 50 процента. При всички положения, дори и при тези увеличения „Булгаргаз“ ще предлага газа минимум на 20 процента по-евтино в сравнение с тези цени“, посочи той.

От своя страна председателят на енергийния регулатор Иван Иванов днес посочи, че цените в България са с около 20 процента по-ниски.

„Следим непрекъснато изявления, които могат да повлияят на цената на природния газ в световен мащаб. Изявлението, което направи руският президент Путин преди два дни, че ще се увеличат доставките на руски природен газ за Европа, очаквам да даде своето отражение в намаляване цените и вероятно след месец ще видим дали има такава промяна, когато обсъждаме цените, които трябва да бъдат определени за месец ноември“, каза той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още по темата: ценагазБулгаргаз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да благодарим на другарят Бойко Борисов, че за 12 години не построи връзката с Гърция, загубиха пътната карта за развитието на газопреносната мрежа с Газпром или по-скоро са я скрили, за да не се види слугинажа му към Путин. И подаряваше всяка година едни милиони за студен резерв на Доган и Ковачки. Къде отиде милярд кум. м. газ от Азербейджан? Крадене, крадене, крадене, ей това беше мотото на гербаджийската хунта.
2
2
 
11
 
! Отговори
101 преди 2 години
А стига вече с тия борси че съсвсем ще ни съсипете.
1
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
успехите на фигуранта следват един след друг.