"В ада е по-хладно": Грета Тунберг начело на шествие в Милано

Стотици младежи настояха за бързи действия за климата
1 окт 2021 20:08, Елка Василева
42
"В ада е по-хладно": Грета Тунберг начело на шествие в Милано
Снимка: архив, БГНЕС

Под лозунга: "В ада е по-хладно", стотици младежи преминаха в шествие през центъра на Милано, водени от шведската активистка Грета Тунберг. Те настояха за бързи действия за климата един месец преди решаващата конференция КОП26 в Глазгоу, предаде Франс прес.

След близо две години пандемия и ограничения, които ги принудиха да протестират само онлайн, те се завръщат, както вече го направиха миналия петък в Берлин заедно с Грета Тунберг - лицето на това движение, което изведе на улиците милиони хора от цял свят през 2019 г.

"Трябва да върнем вниманието към огромния проблем на климатичната криза", каза пред АФП 15-годишната Мария, облечена в бял защитен костюм и с лице, намазано със зелена боя.

"Толкова сме щастливи да се върнем на улицата", добавя италианската тийнейджърка.

Застанали начело на шествието, някои уважавани гости, включително Грета Тунберг и активистката от Уганда Ванеса Накате, пристигнаха в Милано на среща с 400 младежи от цял свят, събрани от ООН, за да представят своята визия за битката за климата преди конференцията КОП26 в Глазгоу през ноември.

"Светът се събужда и промяната идва, независимо дали ви харесва, или не", гласи един от многото плакати, заедно със станалите вече класически - "няма планета Б" или с планетата Земя с тъжно изражение на лицето и с термометър в устата, която вика "спаси ме".

Тази демонстрация се провежда в момент, когато министри от няколко десетки държави се събраха в Милано за подготвителна среща за конференцията КОП26 в Глазгоу, отбелязва АФП, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая сигурно се е ваксинирала, за да е в Рим на шествие. От това не се притеснява, но от топлото време очевидно има неистов страх. Победиха ковид, та сега ще се "борят" с климата. Това е като битките с вятърни мелници...
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
трябва да си бил ада за да твърдиш това.
30
6
 
1
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Като хората не се сещат за климата и какво става, ще се запълни нишата на активистите. Реално сме прескочили двата по-благоприятни сценария и нещата не вървят добре. За справка - летните кризи, температури, наводнения. Ако така продължава, ще става все по-бързо. Може да е весело да гледаш банани в Швеция, но на много други места току виж е невъзможно да се живее изобщо. Изчезване на видове, изчвзване на храната ви.След 50 години. Тогава?
29
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами права е, това лято и въобще от няколко години лятото си е същински Ад!!! 40 температура и повече...А що се отнася до Грета, какви уроци, тя вече си е начертала бъдещето след училище?! Знаете ли колко пари има вече в банковата си сметка? И яко лоби. онзи ден я гледах как говори на един митинг - ами тя е перфектен оратор, може и актриса да стане! А ако беше в България, щяха да й лепнат диагноза аутист и да я съсипят за 1 година!
28
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тогава върви в ада, Грета! На мен си ми е добре, по-топла зима, по-малко за огрев, Дървеница само за скарата! А ти *** да зимуваш в ада, Грета!
27
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дайте я на Джо да байдъняса!
26
1
 
12
 
! Отговори
o/o преди 2 години
ама тея *** от ада ли идват? да си стоят там като е по хубаво.
25
3
 
10
 
! Отговори
Грета преди 2 години
Държа микрофон а си мисля че съм хванала ..р
24
2
 
16
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Да ги забират в ТВУ Бойчиновци :)))
23
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Швеция, социалните служби къде са? Тя защо не е на училище? Моите ако отидат, до седмица са ме привикали за обяснения. Кой и спонсорира цирковите турнета по света? Както стигна до Америка с лодка за милиони, я да си вземе 2 чифта обувки и пеша при Китайците да протестира. По пътя, може да изкачи и Еверест да протестира оттам малко.
22
1
 
28
 
! Отговори
Сосидж преди 2 години
Днес ходих до Варна и беше хладно да ви кажа. Не посмях да сляза до първа алея, че много студен вятър духаше. Та Гретхен да си гледа там държавата и да не се обажда.
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименДа се връща пак там!
20
4
 
24
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Това момиче пак не ходи на училище.Без образование я чака тежко бъдеще.В един момент ще се окаже ненужна на кукловодите,които са зад нея.
19
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поздрав за Грета от Карлуково.
18
3
 
15
 
! Отговори
Ценител преди 2 години
Тази вече става за...
17
2
 
13
 
! Отговори
мак преди 2 години
Пак повтарят това, за което се говори от години. Много оригинално, няма що.
16
8
 
9
 
! Отговори
Тео преди 2 години
Някой масово не одобрява, но да покаже доводи - няма! Думите са едно, действията - друго! Как ще накараш държави, в които е концентрирано 5% от населението на земята и използват над 30% от ресурсите и да спрат? А тази ножица продължава да се разтваря. Но това бедните младежи не го отчитат. Още едни хипита, водени за носа. Човечеството не е тръгнало на добре.
15
6
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Анонимен==да,и аз забелязах и щях да напиша нещо подобно...Дали ще я използват и в друг смисъл,не само като "агитаторка",като стане на 18?
14
10
 
5
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Прифорсирах си 300D-то няколко пъти по случая
13
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Грета започнала да издува пазвата... май ще стане страшна мадама докато навърши 18 години. Чакаме!