Митничари хванаха 9000 литра, представен за дезинфектант

Стоката е задържана на Дунав мост II и в база в Габрово
4 окт 2021 22:52, Анисия Иванова
5
Митничари хванаха 9000 литра, представен за дезинфектант
Снимка: Агенция "Митници"

Митничари задържаха близо 9000 литра спирт, водка и ракия, маскирани като дезинфектант, съобщиха от Агенция "Митници".

До разкриването на големите количества се стига, след като митнически инспектори отклоняват за проверка товарен автомобил, напускащ страната през на ГКПП Дунав мост II – Видин Калафат. Водачът декларира, че превозва групажна стока за Великобритания.

Митническите служители се усъмняват в част от товара, описан като "хигиенен разтвор за ръце“ и разпределен в 192 туби по 20 литра с общо количество 3840 литра. Направена е последваща проверка, от която става ясно, че част от течността в тубите е с алкохолно съдържание 37,8 градуса с мирис на водка, а друга - 41,3 градуса с мирис на ракия. Количествата са задържани.

На следващия ден митнически служители извършват проверка в обекта, посочен в документите на товара като производител – цех за биоторове и дезинфектанти в област Габрово.

Инспекторите от ТД Митница Русе, отдел „Митническо разузнаване и разследване“, сектор „Оперативен контрол Свищов“ откриват на мястото близо 5000 литра течност – част от нея в два куба с вместимост 1000 литра, а останалата - в туби с етикети с надпис „хигиенен разтвор за ръце“.

Според данни на служители в обекта течностите представляват денатуриран (негоден за консумация) спирт и дезинфектант. Направените лабораторни проби обаче показват, че така нареченият "хигиенен разтвор за ръце“ е неденатуриран етилов алкохол, годен за консумация с алкохолен градус 67,6%.

Пробите от представения като денатуриран спирт показват, че това също е годен за консумация неденатуриран етилов алкохол с градус 95,5%. Акцизната стока е иззета от митническите органи, а по двата случая са образувани досъдебни производства под надзора на Районна прокуратура-Видин и Районна прокуратура-Габрово. Работата по случаите продължава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Митничари хванаха 9000 литра, представен за дезинфектант . . . . . . . . . ..........Тези 9000 литра защо са от мъжки род?Изобщо схващате ли какво пишете,и дали има връзка с правописа?
3
1
 
20
 
! Отговори
пфффф преди 2 години
С мирис на водка?!?!?И на кво мирише водката бе алооо...???Тия завалиите митничарчетата явно не са чували руския израз, че чара на водката е в това че няма мирис,вкус и че не остава между зъбите.
2
1
 
9
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 2 години
имитиране на дейност ....както и прокаратурата ! нищо правене ...
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми то си е дезинфектант.Само,че нямате ли малко кафенце,щото инфото изтече по литража.Той бяга митницата го гони.Хеле,са го сгащили някъде. Ми да си пийнат за проба,та до зори.