Ще има сериозен инфлационен натиск през следващите 3-4 месеца

Причината - скокът на цената на енергоносителите
59
Ще има сериозен инфлационен натиск през следващите 3-4 месеца
Снимка: Pixabay

Енергоносителите ще доведат до сериозен инфлационен натиск, който ще усетим през следващите 3-4 месеца, защото във всеки един продукт има енергия. Това заяви пред БНР Антон Петров, председател на Българската  асоциация на металургичната индустрия и член на УС на Българската стопанска камара.

„Когато говорим за газа, там е много по-леко, защото е очаквано, може да бъде калкулирано. Имаш представа в каква посока се върви. И ако забелязвате, бизнесът не говори за газа толкова много, колкото за електроенергията“, коментира Петров.

„Газът е повече на пазарни начала, през газа не се прави социална политика, каквато правителството прави през електроенергията. И през парното прави социална политика, но не до такава степен, не натоварва допълнително цената на газа“, допълни той.

При електроенергията нямаме полезен ход, докато при газа нещата са малко по-спокойни, подчерта Антон Петров.

Той изрази надежда, че пикът в търгуването ден напред „няма да бъде постоянен, ще бъде 2-3-4-5 месеца и след това цените ще се нормализират“.

Много правителства се опитват по някакъв начин да омекотят този пик, защото се смята, че ще е временен, отбеляза Петров.

„И се опитват да предпазят своите предприятия, своите индустрии и даже бита от този ценови шок. Да предпазят икономиката от инфлационния натиск, който неминуемо ще дойде от цените на електроенергията", посочи той.

„Правителства идват, правителства си отиват, а индустрията остава, или може би. Металургията са дълги пари, огромни инвестиции. Досега са инвестирани близо 5 милиарда в металургията – от промените досега. Нашите предприятия са водещи в световен мащаб“, изтъкна Антон Петров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: токинфлация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Световните медии с неохота съобщават, че на фона на глобалната енергийна криза, обхванала всички водещи пазари, Европейският съюз трябва да разчита само на себе си в осигуряването на собствената си енергийна сигурност: танкерите на отвъдокеанския съюзник с втечнени молекули на свободата - като алтернатива на авторитарния руски газ - няма да дойдат.
46
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 52 И като излезеш кво? Ще изгониш експерт-калинките сина и дъщерята на Янев от БЕХ и Булгаргаз ли?
45
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 52 - Така е , щот АЕЦ-а се чудят как да го спрат и накрая , ще внасяме от чуждите АЕЦ-ове ! Акъл нямаме за 5ст.
44
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха така, сега се надявам че като ни бръкнат в джоба, ще излезнем с кой каквото има под ръка !!! 400лв ток как ще се плаща а?
43
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ще ИМА а той вече е ТУК!!!!Авторът на тия "размисли"явно не пазарува,не плаща сметки и живее в свой измислен розов свят!
42
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продължаваме Промяната? Спрете я тая промяна бе, хляба ще стане 4 лева скоро!
41
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има ли продукт на който да са му увеличила цената по някаква причина и след някакъв период как благоприятен за него да му се е намалила цената по веригата до краен потребител в гаранциония му срок изискван,като всички по веригата гонят бързо възстановяване на разходите за кратък срок да правят печалби от вложенията им на капитала пренебрегвайки някакви наложени норми за окупаемост с амортизации на материалите вложени в проекти как нормални на производствени отношения за икономстабилност с пазар
40
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хлябът който купуваме и харесваме беше 90 стотинки после лекичко го вдигнаха на 1 лев а сега гледам същия хляб 1,20. Олиото най евтиното е 3,95. Вчера си карам минавам покрай бензиностанция гледам дизела е 2,25 след няколко часа се връщам и гледам същата бензиностанция дизелът е 2,27.
39
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Народът на Дионисий не се вълнува от ифлацията и сметката си за ток. Дай му кръчмите да са отворени и е щастлив. Какво му трябва на човек освен хубавото винце и приятната компания?
38
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 37Аз се отказах от абонаментия план и минах на предплатен. За 5 лв имам 250 национални минути към всички мрежи в БГ за 28 дни и неограничен Интернет 64kbps който става за чат с вайбър. Преди плащах по 25 лева на месец. Бойлера преди беше включен 24 часа но стоп сега го включвам през два дни. Иначе той постоянно се включва като охладнее водата. И крушките смених с 5W LED. Икономия.
37
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Инфлационния натиск е основно в поради скъпия ток, в благодарение на служебното правителство. Ех този предизборен популизъм, да вдигнете пенсиите преди изборите. Вдигнахте ли ги? Реално не. Инфлацията им изяжда парите на хората. Че направихте сега криза за всички та хем за възрастните хем за младите да е по-трудно. Как после да ги харесаш червените тикви? Чудя се алчни ли са или просто са си некадърни. Или и двете!
36
5
 
11
 
! Отговори
позор преди 2 години
Когато едни "родолюбци" начело с Трайчо и Плевналиев преди 9г. казаха стоп на Беляне и че туй било гьол, не риваха а сега ревът. Ако днес на 19 градуса недостига тока- що чи чинем ний зимъска? Дано поне руснаците да завършат по скоросяване АЕЦ в Унгария и Турция че да се молим на Ердоган и Орбан за някой мегават.
35
6
 
1
 
! Отговори
Българин преди 2 години
До НатовецаКраварска колония с регистрирани над 100 000 (СТО ХИЛЯДИ) руски фирми.
34
5
 
5
 
! Отговори
120процента преди 2 години
Нали сте бананова ##WC република какво се оплаквате от поредните избори, държава няма президент няма .....има само монополи на батко и картели на баце има и назначени тв *** а и политически тв чалгари , всичко си е тв точно ....в ес #цирк губернията..??..!!
33
4
 
6
 
! Отговори
Българин преди 2 години
До Натовецаще дойдат времена при ,които и най -големия психодесен парапитек антикомунист и пещерняк ,атлантик примитив ще реве за комунизма да се върне помнетеЕ та той комунизма се връща бе.Нали в момента точно това става.
32
2
 
20
 
! Отговори
Най-големият преди 2 години
Инфлационен фактор са трилионите долари, печатани от САЩ.
31
1
 
6
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Ко ше има че не разбрах :)))
30
1
 
9
 
! Отговори
Нали Ганьо е баровец преди 2 години
и ходи на ресторанти?!Там тока и отоплението са безплатни...
29
5
 
15
 
! Отговори
Натовеца преди 2 години
ми ....ДА!Ако имах машина на времето бих се върнал даже!Ще ни занулят неразбираш ли какво става подложени сме на тотален геноцид ,това е сатанинската запдна система за която ни закачиха!Новият световен ред ,виждаш в самия прехвален запад какво става ,тирания и фашизъм там пълен,готвят вече конц лагери за непослушковци и неваксинирани,инфлация и недостиг на храна там!Това е плана за елита за депопулация и западняците ще го отнесат даже най-много !Идва тотален ад !Това е само началото хора ...
28
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При бай Тошо крадяха чистачките на колите дори. Ама иначе престъпност нямало.