Те избягаха от Лукашенко, но животът извън Беларус също е кошмар

Много от бежанците са си мислили, че скоро ще се върнат у дома
9 окт 2021 19:15, Нели Христова
72
Те избягаха от Лукашенко, но животът извън Беларус също е кошмар
Снимка: БГНЕС

Между август и декември 2020 година Наста Захаревич е арестувана два пъти. Тя прекарва седем дни в затвора през септември и 15 през ноември.

Обвинена в "участие в неразрешено масово събитие" и "несъдействие на полицията", властите в Беларус държат нейното местонахождение скрито от семейството в продължение на 48 часа след ареста й. Първоначално тя е отведена в скандалния център за задържане Окрестина в Минск, а след това е транспортирана до друго съоръжение в град, наречен Жодино, малко извън столицата.

"Държаха пусната ярка светлина в продължение на 24 часа и през цялото време радиото свиреше много силно... понякога пускаха музика с текстове като "Обичам Лукашенко". Жените обикновено получават менструация след задържането си поради стрес, но не ни дадоха никакви санитарни продукти. Охраната се шегува с теб, а малко след това крещи в лицето ти. Опитваха се да ни разбият. Биеха мъжете много жестоко", спомня си Захаревич пред VICE.

При второто си освобождаване от затвора тя решава, че е време да напусне страната. Крие се в къщата на приятел в продължение на десет дни, преди да се отправи към границата с Латвия.

"Сигурена съм, че щях да бъда арестуван отново. Полицията и данъчните власти се обадиха на майка ми, а данъчните изпратиха няколко заплашителни писма, напълно неочаквани. Също така полицията дойде в апартамента, който наемах четири години, преди да напусна страната", разказва тя.

От границата тя отива с приятели в малка къща край брега близо до Рига. Тя описва това като "център за рехабилитация" - някъде, където да се отпусне след суматохата в Минск, докато се обработват документите.

През август 2020 г. белоруският диктатор Александър Лукашенко получи 80 % от гласовете на избори, които бяха помрачени от обвинения за широко разпространени измами. Резултатът беше отхвърлен от опозицията, както и от много страни, включително Европейския съюз, който наложи санкции на белоруски служители. Когато протестиращите излязоха по улиците, военните и специалните сили бяха извикани се втурнаха след тях и хиляди хора бяха арестувани, бити и изтезавани. Хората бяха изтеглени от улиците и транспортирани до центрове за задържане, които щяха да станат известни с тяхната нечовечност.

Оттогава Лукашенко само затегна властта си, насочвайки се към опозицията както у дома, така и в чужбина. На 3 август Виталий Шишов, киевски активист на организация, която помогна на беларусите да напуснат страната си, беше намерен обесен в парк в Киев. Опозиционните групи в Беларус смятат, че режимът на Лукашенко стои зад убийството, което от своя страна е предполагаемо предупреждение към активистите отвъд границата. Те не са в безопасност, дори в изгнание.

Беларуска неправителствена неправителствена организация "Вясна" съобщава, че в момента в Беларус има 704 политически затворници. Мнозина, които се обявиха против режима, решиха да потърсят убежище в чужбина. Те носят със себе си дългогодишните си надежди за по-светло бъдеще и травмата от насилието, което са преживели. Всички те оставят след себе си приятели, семейство и страната, в която са прекарали целия си живот.

Заловена от държавата за участие в протест и  след жестокото отношение в затвора, Захаревич стига до привидното светилище на съседна държава. Въпреки това, докато тя е в безопасност от полицията на Лукашенко, животът извън границата има свои собствени предизвикателства. Вместо еднократно събитие, което завършва с преминаването на държавна граница, убежището е непрекъснат процес, натоварен с несигурност, който изисква постоянна адаптация към постоянно променящите се обстоятелства.

От малката къща тя беше приета в бежански лагер в покрайнините на Рига. Тя остана там осем месеца, преди да се премести в апартамент в самия град.

Опитът на Захаревич в бежанския лагер беше особено предизвикателен. Жертва на опит за изнасилване от друг бежанец, тя се бори да накара латвийската полиция да вземе на сериозно жалбата й.

"Полицията реагира по типичния "съветски" начин. Първият им въпрос беше "защо не напусна мястото, където хората пиеха алкохол?" И цялата комуникация вървеше по този начин. Нямах никакви следи по тялото си, защото реагирах бързо и ефективно, затова реших, че полицията може да говори с моя психолог, за да прецени дали казвам истината, но те не се интересуваха. Те дори не започнаха наказателното дело", разказва тя и добавя: "Когато попитах дали ще зададат същия въпрос на мъжете, които са били там, офицерът каза, че не разбира какво не е наред с въпроса й, който беше зададен„ според ролята на хората в ситуацията. Извършителят все още живее в лагера. По-късно го чух да се хвали пред други мъже как ме докосва по време на партито. Той е мъж на средна възраст, със съпруга и деца вкъщи в Минск."

Въпреки мъчителния си опит, Захаревич е измъчена от вина. "Повечето от колегите ми са или в затвора, или в чужбина. Чувствам се виновена и се срамувам пред тези, които бяха арестувани, след като напуснах страната. Не е логично, но имам чувството, че ако бях останала, те пак щяха да бъдат свободни."

Захаревич избяга от хватката на потисническото авторитарно правителство на Лукашенко, но като много други, животът й се обърна с главата надолу и тя беше принудена да започне наново.

Юлия Лисаковская беше учителка в детска градина, когато дойдоха изборите. Тя е имала надежди, че демокрацията най-накрая може да дойде и в нейната страна.

"Те дойдоха в детската стая и поискаха да подпишем формуляр, подкрепящ кандидатурата на Лукашенко за президент", казва тя. "Не можах да подпиша. След това видях неща, за които никога не съм предполагала, че ще видя. Хората бяха бити навсякъде. Имаше огромни водни оръдия и взривове навсякъде от гранати. Хората, които трябваше да ни защитават, ни атакуваха."

В края на май 2021 г. правителството затрудни пътуването и тогава Лисаковская разбира, че трябва да напусне. Тя си купува самолетен билет от Минск до Варшава. "Властите промениха правилата за напускане на страната и знаех, че трябва да си тръгна, преди да направят още по-трудно", споделя тя. 

Лисаковская се уговаря да остане в полска ферма близо до Гданск в замяна на труда си, като използва приложение за намиране на работа. "Не знаех какво ще правя. Чух се с тях само седмица по-рано. Стигнах до Варшава и бях много стресирана", казва тя. Сега се бори емоционално. След като напуска фермата, тя се насочва към Краков и работи в училище по английски език. "Помолиха ме да се преструвам, че съм австралийка, защото учениците искат учители, които са носители на езика. Една жена в езиковата гимназия започна да ми разказва за Беларус... Трябваше да се преструвам на изненадана. Звучи глупаво, но ме накара да се почувствам толкова сама. Имала съм моменти, в които се чувствах толкова невероятно малка."

Отначало Лисаковская се надява, че положението й е временно, но трябва да се примири с възможността никога да не се върне у дома. "Спрях да мисля, че това ще се промени след месец. Когато за първи път дойдох в Полша през декември, бях сигурена, че ще мога да се върна след максимум три месеца. Когато това не се случи, беше изключително болезнено разочарование. Страхувам се, че просто няма да мога да се справя отново с такива чувства, така че вече не мисля по отношение на времето. Ние казваме: "направи каквото трябва и така ще бъде", обяснява тя.

"Когато за първи път разбрах, че може би никога няма да мога да се върна в Беларус, почувствах много болка. Беше уникално чувство, такова, каквото не съм изпитвала досега", казва Лисаковская. "Бях толкова възмутена, че мечтите ми за бъдещето ми бяха откраднати, че този човек отне живота на толкова много хора."

Нейната история е само една от многото.

На 11 август 2020 г. Кирил - който дава само първото си име на VICE, тъй като се страхува, че появата му в медиите ще засегне молбата му за убежище - беше арестуван с оръжие, докато се прибира от търговски център в центъра на Минск. Той е принуден да влезе в полицейски микробус "автозак" - прословутия масивен ван за транспортиране на затворници - където полицията се отнасяше с него изключително жестоко.

Той и неговите спътници бяха бити безмилостно и обвинени, че работят по заповед на чужди политически сили. "Колко ви плащат?" - това беше обикновен рефрен.

В полицейския микробус Кирил е хвърлен върху купчина хора. Тези на дъното на купчината се мъчат да дишат. Тези отгоре усещат пълната сила на палките на OMON. "Бяхме като червеи, когато ни биеха", разказва той. "Една жена молеше за милост, а те заплашваха да я изнасилят. Хората на дъното на купчината припаднаха поради липса на кислород. "

След мъчителния си опит в затвора Кирил бяга в Полша. "Отидох в Гродно. Трябваше да кандидатствам за виза, но не се страхувах да не бъда арестуван отново. По това време ситуацията беше толкова нестабилна, че режимът нямаше интерес да арестува хора като мен. Всъщност те вероятно бяха щастливи, че си тръгвам. Исках да се махна, преди да е станало твърде късно. "

Сега, живеещ във Варшава, Кирил има сравнително голям късмет по отношение на непосредствената си жизнена ситуация. Разработчик на софтуер, той успява да продължи с предишната си работа и отсяда в апартамент, докато чака резултата от молбата си за убежище. Въпреки това умствената жертва на разселването е значителна. "Познавам много момчета, на които толкова им липсват приятелите и семейството им. Изпадат в отчаяние, защото им липсват", казва Кирил.

Той е посещавал терапия: "Имах толкова много гняв", казва Кирил. "Мисля, че ако сте мъж и изпитвате такъв гняв, не го изразявате, но това може би не е наред. Потискате го или нещо такова. Сега се чувствам по-малко ядосан, но преди изпитвах гняв през цялото време. "

Захаревич също е потърсила професионално лечение за психично здраве. "В лагера получаваме безплатно психологическо лечение, но повечето хора, особено мъжете и момчетата, не го приемат поради стереотипи. Те искат да се справят с всичко сами", казва тя. "Работих с психолог и тя увеличи дозата ми антидепресанти. Бях диагностициран с посттравматично стресово разстройство от моя опит с правоприлагащите органи."

Тъй като Лукашенко все още е на власт, нещата в Беларус не изглеждат оптимистични - едва ли скоро ще има смяна на правителството. "Радвам се, че избягалите се страхуват", похвали се той на неотдавнашна пресконференция.

Но освен страх, в думите на тези в чужбина може да се открие различна емоция. Надежда, гняв и чувството, че са тръгнали по необратим, неустоим път към ново начало.

"Продължавам да работя и пиша за ситуацията в Беларус", казва Захаревич. "Нямам надежда скоро да се промени, но чувствам, че нямам право да спирам. Моите колеги са в затвора, стотици и може би дори хиляди хора са в затвора. Знаем само списъка на онези, които официално са наричани политически затворници, но ако лицето наистина е извършило нещо агресивно, той или тя обикновено не се счита за политически затворник. Така че в действителност дори не знаем пълния списък на хората, които са в затвора заради протестите."

"Чувствам, че не мога да спра, защото не мога просто да продължа да живея нормален живот, знаейки, че те са там. Не мога да кажа "извинете момчета, уморен съм".  Не мога да простя и на това правителство за болката, която причини на майка ми и факта, че загубих нормалния си живот. Трябва да продължа да се боря за свободна Беларус", допълва тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия пропаганди ги четем вече като от конвейр. И в соца ги имаше същите.
52
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Досаден пропаганден бълвоч е това поредно творение на западната пропаганда. Благодаря, че редовно ни публикувате подобни нагласени истории.... Чакам да пуснете нещо за преследваните и бити протестиращи срещу борисов, а също и за изтезавани, пребити и ограбени от приближени до властта бизнесмени в България. Примерно дайте малко светлина върху историите около "Осемте джуджета", арестуваните без основание за докато си подарят бизнеса и други подобни.
51
5
 
18
 
! Отговори
Az da vi преди 2 години
*** ***, ето така се пази държава от безумно разграбване от "добрия запад"
50
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щото на над милион българи им е много лесно в чужбина и на всеки е нужен по един психолог да му превързва душевните рани!Тая схваща ли, че падне ли соца в Беларус, световните хищници ще схрускат страната на две хапки? Лукашенко верно си пада диктатор, но злото куче пази кошарата, доброто върти опашка всекиму и даже не лае по вълците.
49
3
 
19
 
! Отговори
За какво? преди 2 години
За какво протестират? Че не са задължени да носят маски? Че нямат вечерен час? Че никому не е отказана медицинска помощ и безплатно лечение? Че не са затворени училищата и университетите? Че работят заведенията? Че не са ограничени спортуващите? Да бъдат така добри да обяснят.
48
0
 
2
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Настя да прай партия Изправи се мутри вън... като Мамаша :)))
47
2
 
3
 
! Отговори
Крокодила Гена преди 2 години
До ДемократИ колко можеш да си купиш от това изобилие?
46
5
 
19
 
! Отговори
Що"Да"Вида преди 2 години
Днеска по тубата изгледах доста клипове на западни туристи от Беларус.Ми направо са си прекрасна страна в сравнение с наща ***.Лукашенко бих го оприличил на бай Тошо, не случайно и ддвамата са деви, мислят за другите и за народа си.Верно минималната им е 250$ някъде, но при социализма цините са фиксирана и за моя изненада с 3$ може да си купиш 2 шишета водка и цигари.Жените им са китка със социалистическо образование още вярват в любовта.Като цяло прекрасна дестинация, ако им махнат санкциите
45
5
 
21
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Малко са ги били. Всеки платен от чужбина протестър трябва доживот да чукa камъни!
44
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предателите са пионки, които никой не обича! Предал веднъж, ще предаде и втори път, въпрос на цена!
43
3
 
25
 
! Отговори
такава преди 2 години
съдбата на ренегатите
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АСЕН ИЛИЕВ Челябинската само на танкове
41
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде хайде, стига с тези сълзливи истории. Не стига, че хапчета са им изписали, ами и мрънкат.
40
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така както е тръггнало ще взема някой ден да подам документи за пребиваване в Белапус.
39
2
 
13
 
! Отговори
антиджендар преди 2 години
До 49 в БГМаллееееейййй 1 Ама ти си изключително болен гербероСедераскоГендерски мозък ако изобщо имаш мозък ! Все съм виждал безмозъчни но ти чупиш рекорди за Гинес бе !
38
18
 
3
 
! Отговори
в БГ преди 2 години
Метежниците на Радев с хитлериски пречупени кръстове и бомби нападнаха народното събрание защитени с президентски юмрук търсят реваншизъм от задълженията на полицията.
37
19
 
6
 
! Отговори
Алооууу, преди 2 години
Рубло*филчетата, прочетохте ли изобщо статията?
36
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Срива се западния свят, не целия свят. Русия и Китай се развиват и повишават стандарта си на живот.
35
14
 
6
 
! Отговори
Демократ преди 2 години
При социализма при Тодор Живков нямахме тоалетна хартия и банани, а при демокрацията имаме тоалетна хартия и банани и магазините са пълни с красиви западни стоки като корекоми.
34
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички страни от източния блок които се ориентираха към запада загубиха стандарта си на живот и днес живят много по-бедно от преди, а България и Прибалтийските е просто трагедия. Освен това през последната година загубиха и свободата си, и никога няма вече да си я върнат. Само в Белорусия хората са свободни и запазиха стандарта си на живот.