Хората са с най-голямо доверие към лекари, учени и учители

Едва 10% се доверяват на политиците
13 окт 2021 14:58, Нели Христова
41
Хората са с най-голямо доверие към лекари, учени и учители
Снимка: БГНЕС

Глобалният индекс на доверие (ГИД) на Ipsos отчита нивото на доверие към много видове професии от 2018 г. насам, като предоставя сравнения между света преди пандемията и мястото, където се намираме днес.

На 28 пазара по света, средно за страните 64% считат лекарите за достойни за доверие, следвани от учените с 61% и учителите с 55%. От изследването става ясно, че само 10% смятат, че трябва да се доверяват на политиците, 14% казват същото за правителствените министри и 15% за рекламните ръководители.

Въпреки че позициите на много професии малко са се изместили през последните няколко години, едно забележимо въздействие по време на пандемията беше тласък на репутацията на лекарите, като ги издигна над учените, които бяха водещата професия в предишните проучвания. Средно почти две трети от тези в 22 държави, които са били изследвани, ги оценяват като надеждни (64%), което е увеличение със седем процента от 2019 г. насам и с девет точки над резултата им през септември 2018 г. За разлика от това , делът, който казва същото за учените, е останал на около шест на десет души през всичките три години (61% през 2021 г.).

Великобритания е водеща в света по доверие на лекарите, като 72% им се доверяват, като този дял леко се е увеличил от 2018 г. (67%). По същия начин лекарите се ползват с голямо доверие от холандците (71%) и канадците (70%).

И все пак най -големите промени в доверието към лекарите през последните няколко години се наблюдават другаде: В Унгария и Чили делът, класиращ лекарите като надеждни, се е увеличил с 19 процентни пункта между 2019 и 2021 г. През същия период също има голямо увеличение в Саудитска Арабия (+17 пункта), Полша (+12 пункта), Бразилия и Русия ( и двете +10ppt).

Има обаче държави, които все още са по-малко склонни да се доверяват на лекарите. Южнокорейците имат най-малко доверие - само на 38% - но това е увеличение с десет процентни пункта от 2018 г. Японците са на второ място с най-малка вероятност лекарите да се доверят на 52%, но има увеличение с 13 процентни пункта този резултат в сравнение с проучване преди пандемията през 2019 г. Въпреки че тези оценки все още са ниски по световните стандарти, трябва да се отбележи, че това се дължи на това, че мнозина дават средна оценка, вместо да смятат лекарите за ненадеждни.

Мексико е единствената страна, регистрирала спад в доверието към лекарите между 2019 и 2021 г., като доверието пада от 71% на 66%

Много други професии остават на сходни нива с тези, записани преди пандемията, включително политици, които са на дъното на списъка и през трите години. Тази година само десет процента средно гледат на политиците като на надеждни.

Учителите остават третата професия с най-високо доверие към нея за трета поредна година, като 55% ги оценяват като надеждни. Както и при учените, в много страни резултатите на доверието към учителите са се променили малко през пандемията, но се наблюдава увеличение на доверието с 16 процентни пункта в учителите в Саудитска Арабия между 2019 и 2021 г., както и с девет пункта в Унгария и Япония . През същия период възприятията за надеждност са се подобрили в Малайзия (+8 пункта), Италия и Южна Африка (+6 пункта), докато са спаднали в САЩ (-6 пункта) и Аржентина (-5 пункта).

В световен мащаб три професии се открояват като най -малко вероятните да се считат за надеждни: правителствени министри, мениджъри на рекламата и политици. Тази година глобално средно 14% имат доверие на правителствени министри и 15% на ръководители на рекламата. Само 10% правят същото за политиците. Въпреки че тези резултати са подобни на предишните години, нивото на недоверие в тези професии е спаднало донякъде. Между 2019 и 2021 г. делът, който смята политиците за ненадеждни в 22 държави, е спаднал с четири пункта от 66% на 62%, докато недоверието към правителствените министри е спаднало с пет процентни пункта (от 58% на 53%).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
Хаха какво доверие в учителите... В десети клас "учителя" по БЕЛ ме остави на поправителен, защото отказвах да пиша литературни разсъждения. На матурите имах 5.80 като се подготвих за по-малко от седмица и писах тема по произведение, което не бях чел. Учителите не са хората, които ме карат да уча шаблонно. Учител е живота, лекар е природата, другото са его-та. Учените... Познавам много, кой от кой по-голяма дрога, всички в БАН, пичаги, но нищо интересно. ;}
29
1
 
3
 
! Отговори
Епидемия преди 2 години
Благодаря на Витанов, че отбеляза 75000 починали от сърдечносъдови заболявания за миналата година. Благодаря му, че отбеляза прекрасният лечебен протокол в болниците, който може да очисти и най-здравия:кортикостероид, 2 до 7 вида антибиотик, релаксанти и лежане принудително. От горното сатурацията пада и хоп, на семейството се съобщава нужда от интубация. Оттам св.Петър чака, а болницата гушва 10 бона на интубация.
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ко? Не!
27
3
 
16
 
! Отговори
11 преди 2 години
Няма нищо вярно - лекарите станаха търгоовци, истински учени вече отдавна няма, а учителите са неграмотни.
26
1
 
8
 
! Отговори
Ха ха ха преди 2 години
Немам думи! Дори във във Великобритания вече наричат NHS не National Health Service, No Hope Service.
25
0
 
8
 
! Отговори
До КО? НЕ! преди 2 години
Авторитетите и Личностите бяха в миналото, сега има невежи неоезичници
24
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Учителите и лекарите не са това, което бяха.
23
0
 
5
 
! Отговори
КО? НЕ! преди 2 години
Като чуя "учен" и... да не би другите да са неуки? ИДВА КРАЯ НА АВТОРИТЕТИТЕ!
22
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От години докторите и учителите са имитиращ продут като храните в магазините.
21
2
 
2
 
! Отговори
Не народ а м***а преди 2 години
Само знаем и можеме, и щеме един други злобно да се ядеме...
20
1
 
5
 
! Отговори
В днешно време на преди 2 години
жена си не можеш да имаш доверие...какво оставе за другите?1
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Постигнаха целта - да разболеят здравите хора
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не може да има доверие в професия, защото няма професия, която да поставя условие за практикуването й доказани морални устои. Не можем да сравним лекаря, който поставяше стентове на здрави хора с д-р Богоева, примерно. Или Люк Монтание с прилепа, който изработи ковида.
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отдавна няма учители, няма и лекари, днес има сляпа вяра в суеверия и измамници, хората вярват в глупостта, че са преродени звездички
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз мисля, че са с най-голямо доверие към артисти, шоумени и фуболисти. Към инженери няма никакво доверие, щото ги няма.
15
2
 
9
 
! Отговори
Тиква преди 2 години
Лекари? Доверие, Само Луд може да вярва на Гербистите(Тиквата) и Бизнесмени в белите престилки, Учени? къде са, Слави-Чалгара?
14
1
 
7
 
! Отговори
това твърдение преди 2 години
е в минало бешело свършено време
13
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една майка с ин витро бебе пък е споделила е фб, че ин витро лекарите са били направлявани "свише"?!
12
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Миналата година бяха чалга певците, сега са рапърите. Имаме високо доверие и на адвокатите - Хаджигенов, Дончева, Манолова. Но с високо довери е се ползват и лица по закона магнитски, които са с ясно изявнеи политически позиции - пимер Божков, Пеевски. от учителите само Фандъкова открояваме от лекарите Мангъров. При нас с високо доверие се ползват и пожарникарите, застрахователите и хидроинженерите. Държава ли бе, да го опишеш.
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ХАХАХАХАХА