Пандемия, по-опасна и от COVID-19: Птичи грип се появява във ферми по цял свят

48 работници са били заразени в Южен Китай
Обновена: 19 окт 2021 10:42 | 18 окт 2021 21:15, Нели Христова
129
Пандемия, по-опасна и от COVID-19: Птичи грип се появява във ферми по цял свят
Снимка: БГНЕС

През декември миналата година 101 000 пилета в гигантска ферма близо до град Астрахан в Южна Русия започнаха да припадат и да умрат. Тестовете на държавния изследователски център показаха, че циркулира сравнително нов щам на смъртоносен птичи грип, известен като H5N8, и в рамките на дни 900 000 птици в завода "Владимирская" били заклани набързо, за да се предотврати епидемия.

Птичият грип е другата продължаваща пандемия в света, а H5N8 е само един щам, който е пробил в хиляди ята пилета, патици и пуйки в близо 50 държави през последните години. Вирусът не показва признаци на забавяне.

Но инцидентът в Астрахан е различен. Когато 150 работници във фермата били тествани се оказва, че пет жени и двама мъже са заразени, макар и леко. За първи път бе регистрирано, че H5N8 прескача от птици на хора.

Световната здравна организация (СЗО) е предупредена, но тъй като сме в разгара на пандемията от COVID-19, малко внимание е обърнато на случая, дори когато Анна Попова, главен консултант на потребителите в Руската федерация, излезе по телевизията, за да предупреди, "че е силно вероятно"  предаването на H5N8 от човек на човек да започне да се развива скоро и че работата по разработването на ваксина трябва да започне незабавно.

Глобалното внимание е насочено към произхода на COVID-19, било то в природата или от лаборатория, но осем или повече варианта на птичи грип, всички от които са в състояние да заразят и убият хора, и са потенциално по-тежки от COVID-19, сега редовно циркулират около световните фабрики, едва забелязани от правителствата.

Няма по-нататъшни съобщения за човешки инфекции с H5N8 през 2021 г., но загрижеността миналата седмица се насочи към Китай, където друг вид птичи грип, известен като H5N6, е заразил 48 души, откакто е идентифициран за първи път през 2014 г. Повечето случаи са свързани с хора, които работят в птицефермите, но през последните седмици има скок и повече от половината от всички заразени хора са починали, което предполага, че H5N6 набира скорост, мутира и е изключително опасен.

СЗО и китайските вирусолози са достатъчно притеснени, за да призоват правителствата да повишат бдителността си. "Вероятността от разпространение от човек на човек е ниска, но спешно е необходимо по-широко географско наблюдение в засегнатите в Китай райони и близките райони, за да се разбере по-добре риска и неотдавнашното увеличаване на прескачането върху хората", каза говорител на Тихоокеанският регион на СЗО в изявление.

По-рано този месец Китайският център за контрол на заболяванията (CDC) идентифицира няколко мутации в два скорошни случая на H5N6. Разпространението на вируса H5N6 сега е "сериозна заплаха" за птицевъдната индустрия и човешкото здраве, заявиха Гао Фу, директор на CDC и Ши Уайфън, декан по обществено здраве в Първия медицински университет в Шандонг.

"Зоонотичният потенциал на вирусите на инфлуенца по птиците гарантира непрекъснато, бдително наблюдение, за да се предотвратят нови преливания, които могат да доведат до пагубни пандемии", казват те.

Ферми и болести

СЗО подозира, но няма доказателства, че COVID-19 е свързан с интензивното развъждане на животни в многото едва регулирани ферми за диви животни в Югоизточна Азия. Големите огнища през последните 30 години, включително Ку-треска в Холандия и високопатогенните огнища на инфлуенца по птиците, са свързани с интензивното животновъдство.

Научните доказателства показват, че стресиращите, пренаселени условия водят до появата и разпространението на много инфекциозни заболявания болести и действа като "епидемиологичен мост" между дивата природа и човешките инфекции.

Органите на ООН, учени и епидемиолози признават връзката между появата на високопатогенни вируси на инфлуенца по птиците и все по-интензивното птицевъдство.

Според Организацията на ООН по храните и земеделието (ФАО): "Вирусите на инфлуенца по птиците се развиват в голям, разнообразен вирусен генофонд ... Патогенът може да се превърне в хипервирулентен болестен агент; в монокултурите, включващи масово отглеждане на генетично идентични животни, избрани за висока конверсия на фураж, възникващ хипервирулентен патоген бързо ще се разпространи в стадото и сред хората."

Дивите птици рутинно се обвиняват от правителствата и индустрията за разпространението на птичи грип по миграционните пътища, но се натрупват доказателства, че интензивните ферми са потенциални "смесители" за нови, смъртоносни вируси.

"Обвиняването на мигриращите водолюбиви птици очевидно вече не е устойчива позиция", казва Роб Уолъс, американски вирусолог, който твърди, че новите щамове на грип, които се появяват, се адаптират към индустриалното птицевъдство. "Инфилтрацията на грипа в индустриалния добитък и домашните птици е толкова пълна, че сега тези ферми действат като свои собствени резервоари на болести", казва той пред The Guardian. "Те са свой собствен източник на зарази."

Тъй като повече от 20 милиарда пилета и близо 700 милиона прасета се отглеждат едновременно, Уолъс казва, че шансовете за появата и разпространението на нови грипни щамове и варианти върху хората са големи.

Той е подкрепен от Сам Шепърд, биолог от университета в Бат, който казва, че прекомерната употреба на антибиотици, пренаселеността и генетичното сходство между животните осигуряват идеални условия много бактерии, вируси и други патогени да се слеят, мутират, разпространяват и след това да скочат в хората.

Шепърд изследва как отглеждането на животни заедно предизвиква генетични промени в обикновените бъгове като кампилобактер, които сега са широко разпространени при домашни птици, свине и говеда. "Те се появяват за първи път през 20-ти век, съвпадайки с голямото увеличение на броя на отглежданите говеда. Вирусите сега са устойчиви на антибиотици в резултат на прекомерна употреба на лекарства", казва той.

Но не става дума само за домашни птици и прасета. Появата на респираторни заболявания като MERS при камили, коронавируси във ферми за норки и BSE при говеда предполага, че интензивното развъждане на всяко животно увеличава риска от инфекция.

Следващата пандемия

Мариус Гилбърт, епидемиолог от Université Libre de Bruxelles в Белгия, и други показаха как птичият грип е свързан с бързото засилване на птицевъдството, което сега прави вирусите на птичи грип по-опасни.

Експертите по обществено здраве отдавна предупреждават за опасностите от индустриалното земеделие, но след COVID залогът е станал по-висок, тъй като се виждат пълните разходи свързани с една съвременна пандемия, казва лекарят и историк Майкъл Грегър.

Грегер твърди, че е имало три ери на човешки болести: първо, когато човечеството започва да опитомява животни преди около 10 000 години и е заразено с техните болести, като морбили и варицела; след това през 18 и 19 век, когато индустриалната революция доведе до епидемии от диабет, затлъстяване, сърдечни заболявания и рак и сега, поради интензификацията на селското стопанство, която води до зоонозни или пренасяни от животни болести като птичи грип, салмонела, MERS, Нипа и COVID-19.

"В еволюционен план отглеждането на домашни птици, едър рогат добитък и прасета в интензивни, претъпкани, ограничени, напълно неестествени условия може да бъде най-дълбокото изменение на връзката човек-животно за 10 000 години", обяснява той. "Виждаме безпрецедентна експлозия на огнища на нови вируси на птичи грип, които исторически представляват най -големия риск от пандемия и със сигурност имат потенциал да бъдат по-лоши от COVID."

Гилбърт казва, че не само фабричното земеделие води до опасен птичи грип, но и промените, които хората правят в по-широката среда. "Повечето вируси, които циркулират сред дивите птици, са с ниска опасност и причиняват само леки симптоми. Но от време на време те влизат в системата на домашните птици, където преминават през еволюционна промяна, свързана най-вече с условията, в които се отглеждат животните. Видяхме, че нископатогенните вируси придобиват патогенност във фермите. "

Това може да създаде порочен кръг, при който вирусът мутира във ферма и след това се прелива обратно в популацията от диви птици, където може да се разпространи по-нататък по миграционните пътища, казва той. "Всеки път, когато хората са заразени, съществува опасност вирусите да станат по-опасни или преносими."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
5
 
21
 
! Отговори
. преди 2 години
Глупости! Целта е да умрете от глад!
9
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия пилета защо са без маски?
8
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде да спрем да паникьосваме хората! Някой от джурналята, ако беше учил вирусология, сега щеше да развива теми по всичко възможно и апокалиптично. Има си институции, които се занимават с пандемиите, В Африка, пък всичко е цвете, защото там са като експериментална база и разликата човек/животно почти я няма, за което Джеимс Уотсън беше изключен от редица организации.
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До xaxsasб-Важно е че звездите ти говорят
6
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече не сте ми интересни с тези нови щамове.
5
3
 
20
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Дедо е стар и вече доста изкуфял . Затова , ако може малко по-простичко да ми обясните , какво означава " заразен , ама малко..... "
4
11
 
13
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
Оф, добре си бях веган 8 години, последната година проядох пилешко, ама май се връщам на маруля. Бях позабравил защо ме е гнус от месо, но започнах да се присещам.
3
3
 
47
 
! Отговори
Психоза преди 2 години
Отново стресират умишлено хората! Как така изведнъж започнаха всички вируси да се прехвърлят на хората?!? И веднага ваксини,всяване на страх и психотата на бегом под строй готови да станат на цедки...
2
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пускайте веднага КППетата
1
4
 
42
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
САМО ЕДНО ГРЪМКО ЗАГЛАВИЕ И НИЩО ПОВЕЧЕ!