Само за година чуждите инвестиции намаляха с 60 на сто

Чуждестранни компании продават бизнеса си на български фирми
107
Само за година чуждите инвестиции намаляха с 60 на сто
Снимка: Pixabay

Преките чужди инвестиции в страната за периода януари–август 2021 г. възлизат на 797,1 млн. евро, като намаляват с 1,23 млрд. евро (-60,7%) спрямо същия период на миналата година, обявиха от БНБ. Само през месец август чуждите инвестиции са 165,6 млн. евро, при 288,2 млн. евро година по-рано, информира "Труд".

Привлеченият дялов капитал (вноски на чуждестранни компании в капитала на български фирми и плащания по сделки с имоти) е отрицателен и възлиза на минус 8,8 млн. евро за периода януари–август. Това показва, че чуждестранни компании продават бизнеса си на български фирми и изтеглят капиталите си от страната. Привлеченият дялов капитал е по-малък с 224 млн. евро спрямо същия период на 2020 г., когато е бил е в размер на 215,2 млн. евро.

Нетните инвестиции на чуждестранни граждани и фирми в недвижими имоти са отрицателни в размер на минус 3,7 млн. евро за първите осем месеца на годината. Това означава, че чужденци подават имотите си в България. През същия период на миналата година пак имаше отлив на вложения в имоти, но изтеглените средства бяха само 0,1 млн. лв.

Реинвестираната печалба от чуждестранни компании в притежавани от тях български дружества възлиза на 1,1 млрд. евро за периода от януари до август. За същия период на миналата година реинвестираната печалба е 742,1 млн. Оказва се, че именно на печалбата, оставена в български дружества от задграничните собственици, се дължи наличието на чужди инвестиции в страната.

Промяната на нетните задължения между дружествата с чуждестранно участие и техните собственици в чужбина е отрицателна и възлиза на 294,4 млн. евро за първите осем месеца на годината. Явно българските дружества са върнали повече кредити на собствениците им зад границата, отколкото са получените от тях заеми. Миналата година ситуацията беше различна като от януари до август задълженията на български фирми към чужд

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още по темата: капиталинвестиции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
4
 
8
 
! Отговори
Биволъ преди 2 години
Измислените протести от Васил Божков и" co", от изхвърлените от политиката червени отломки, от новосъздадената популистка про-комунистическа партия на чалгарите доведе с помощта на президента-българомразец кризата от здравна в икономическа и социална. Постави държавността на колене. Лъжите, охулването, лъже компроматите станаха президентска политика. България за една година се срина. Ето сега Комитова сключва нови и нови договори за снегопочистване със страшно завишени цен. Батко и Братко се зав
44
5
 
9
 
! Отговори
и те така преди 2 години
хората като видяха че комунизма се опитва да се върне на власт , спряха да инвестират тук . а ако фигуранта спечели изборите инвестициите ше спрът на 100%
43
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глад идва.
42
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами кой луд ще инвестира в страна където властваше мафията и безаконието в продължение на 12 години ?
41
3
 
9
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 2 години
Гледам се оплаквате от липса на качествени инвеститори с добра репутация, дали пък не е щот матряла по тези земи е кофти?
40
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА...
39
1
 
9
 
! Отговори
Васко преди 2 години
Как така намалели чуждите инвестиции, хора се отказват от канадско гражданство за да дойдат в България да правят бизнес и управляват.От Дубай Президента получава указания за светло бъдеще. Ще правим електромобили в изобилие.Скоро братя Бобокови и акумулаторна индустрия от *** ще развиват.Ще живнем! Чакам новата власт.
38
4
 
4
 
! Отговори
Бою Тиквочето преди 2 години
На мен не ми трябват чужди инвестиции, сичко праим със собствени сили. Е сега ако някой иска да си вложи парите тука, нема да го върнем, винаги имам място в чекмеджето за такива случаи.
37
1
 
3
 
! Отговори
В.Узунов преди 2 години
На времето е било друго. Бобо ми разправяше как всичко са имали и 300 брава на Беломорието водил. Имало е справедливост. Разбрал ,че един от аргатите му кауриин естествено е черквар. Да го накаже му смигъл към лява -Карагегов,яла бре *** да подковем коня. И го опенал. После ония самбпитал- аго нема ли па да ковем коня?. А даже на смъртния одър бобото гълчеше за аргатина- ейй,златна дупа имаше.
36
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма как да не е така, като се превърнахме в Ковид гетото на Европа. Кой би инвестирал в държава, която ще затваря бизнесът периодично, поради слабоумието на работната ръка?
35
4
 
7
 
! Отговори
3 преди 2 години
Де жа вю с Виденовата система и сладваща Радева криза. Младите да погледнат в миналота как в София се редяха на опашки за супа !
34
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ясно и красноречиво накъде ни водят смянаджиите!
33
3
 
3
 
! Отговори
Някои си преди 2 години
Наи тежката мигрантска криза за целия свят идва кои ще поеме отговорност от това правителство кои ще организира нещата,за кво да работиме заплатката си върви,имаме си интернет тролиме си по цял ден,държавата е богата,пандемията новия пик сега започва,българи вървиме към челна катастрофа в стена,само за няколко месеца държавата е докарана под нулата,а кризите те първа започват.
32
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Последните 10 години инвестициите са предимно в строеж на хранителни магазини , вече няма къде повече да построят и затова и намаляват.
31
0
 
10
 
! Отговори
WTF преди 2 години
Чакай малко... нали умни и красиви вече бивши министри разправяха как чуждестранните инвестициите заради тях са скочили много над нивата в последните 10 години. Хммммммм.. не мога да повярвам, май са излъгали, та те никога не са лъгали, как е възможно това. Noooooo </3
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не забравяйте че скоро беше като една чужда фирма продаде българското подразделение за ел . енергия- това са много милиони в минус
29
1
 
5
 
! Отговори
:D преди 2 години
Ако това бай Фуей да прати от Германия пари на баба си, която да му купи 6-я апартамент в София, 4-та къща в село Куртово конаре и още 15 декара нива е инвестиция, то мога само да се усмихна съркастично.
28
2
 
12
 
! Отговори
Радев , преди 2 години
Президент !При тая корона и туристите няма да дойдат!За Радев ще говорим като за Виденов!
27
7
 
3
 
! Отговори
двойно изклатени преди 2 години
От написаното се разбира, че ако немските бакалии построят нов магазин с парите от печалбите , които имат от българските офчици се води чуждестранна инвестиция!?
26
0
 
9
 
! Отговори
Вън червения преди 2 години
Радев, оставка крадецо нагъл!