Суперкомпютърът "Discoverer" заработи в "София Тех Парк"

Той е на 91 място в световна класация за високопроизводителни машини
56

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българският суперкомютър "Discoverer", който официално започва работа днес в "София Тех Парк", е класиран на 91-во място в световната класация на високопроизводителни машини - TOP 500, обяви на пресконференция Петър Статев, председател на Надзорния съвет на "София Тех Парк".

Машината е с изчислителна мощ от 4,5 петафлопа и върхова производителност 6 петафлопа. Петафлоп е хиляда трилиона, или един квадрилион, операции в секунда.

Суперкомютърът от световната класа е резултат от усилена екипна работа. С него, това което се прави за 365 дни, сега може да стане за 20 дни. Правим така, че възможностите на компютъра да са полезни на нашата индустрия и таланти, каза еврокомисарят Мария Габриел. Тази среща е доказателство, че България е дигитален и иновационен център в Европа, добави тя. Благодаря на правителствата на България за подкрепата на проекта - още през 2018 година правителството, с премиер Борисов, ни подкрепи, сега на тази церемония също има представители на правителството, посочи Габриел, цитирана от БТА.

Начинанието е скъпо, но е единственият начин е да бъдем модерна нация. Успешни и богати са тези нации, които успеят да внедрят новите технологии, каза министърът на образованието и науката Николай Денков. Всичко това ще е само скъп и безполезен хардуер ако нямаме кадри, каза министър Денков. Навремето техникумите бяха конкуренти на езиковите гимназии. Днес Техническото училище към Техническия университет в София отново се конкурира с най-добрите езикови гимназии в страната, добави министърът.

От утре машината започва да се използва и планираме през следващите пет или десет години да вградим графични ускорители, защото клиентите се интересуват от невронни изчисления. Планираме първата платформа за квантова изчислителна машина да бъде тук и да започне обучение на хора, защото това не е стандартен телефон или компютър. Има протегната ръка от ЕК за обучение на бакалаври и магистри за използване на суперкомютрите. Предстоят конкурси за създаване в ЕС на цифрови иновационни хъбове и "София Тех Парк" ще кандидатства в тях, каза Статев.


56
Още по темата: Discovererкомпютър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
ДО 46 ЕМО преди 3 седмици
Необразования човек неможе да вдене каква полза има от такива технологии... Все едно Радев да се осмили да спори с ПРОФЕСОР ГЕРДЖИКОВ...
49
0
 
2
 
! Отговори
етх преди 1 месец
ще копате ли?
48
0
 
1
 
! Отговори
Сурикат преди 1 месец
Тоя компютър не като компютару!
47
2
 
1
 
! Отговори
ДАААА преди 1 месец
А аз работих в Централен Институт по Изчилителна Техника и Технологии . . . . Около две хиляди души !
46
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе Я да кажат колко Милиарда Опраскаха гербите за тоя компютър ??? кво произвежда Бе Мародери Долни ??? народа събира капачки за Детска линейка ,Детска болница Няма ,пенсии 150евро ,а Гадовете Крадът ли Крадът .
45
2
 
7
 
! Отговори
Алтерниращ веганист преди 1 месец
Ми честито. Дано да успеят да го натоварят да смята нещо полезно. А заслугата на тая тъnа гъзка там каква е, освен че преди години е лаnнала правилната мека ... (не казвам какво че трият) във верния момент? Тя по какво е компетентна? И целта на появата й е да натякне за святостта на бойкоборисов гербавия?
44
0
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
До Анонимен..А!..Мария Габриел ли е направила тоя суперкомпютър?...Не знаех!..Абе,майтапи...Както винаги тези,които създават благата биват избутвани на заден план ,когато СИНЕКУРИНА требе да обере лаврите.../..странно,но май от векове е тая традиция..?../
43
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дано все още е рентабилен, на този скъп ток.
42
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добра новина. Браво на Мария Габриел.
41
1
 
7
 
! Отговори
Щерю преди 1 месец
С него ще следят ваксинираните граждани...
40
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Владо - Haahhha - ако си мислш, че това е за "ВАС", мног си се обръкал, моето момче.
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
100% поне 10 прчета копат крипто за без пари на него 🤣
38
0
 
2
 
! Отговори
До Кака Мара преди 1 месец
Каке, по тия географски ширини въпросите: кои, какво и защо никога не са били сред важните. Само кой е имал значение, и то само в ония от случаите, когато едва забележимо е мигал в долния десен ъгъл на екрана. Иначе рекнато, повечко ще може да ти каже единствено ония, дето в момента усилено цъка я някое солитаре или хартс на него...
37
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тва е контролен център за управление на флотилии на безпилотни военни обекти, както и за кибер войни. Това е за чужда полза, но рискът и сметката са си наши.
36
4
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Ако жирафът не беше про'ст и неграмотен, кат идола си Тиквата, щеше да знае, че още по тошово време България беше по-напред в ИТ-то от повечето държави.А сега - пуснали компютър, ама вече се предвижда, че има нужда от ъпгрейд. И пак ЕС, та ЕС... щот евроатлантиците ни са некадърни про'стаци кат тиквата и неспособни да направят нищо сами.
35
0
 
7
 
! Отговори
извод преди 1 месец
Благодарност за квалитетните мнения. Не помная от кога не съм се смял така обилно.
34
2
 
13
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 месец
А не може ли,вместо на 91 място да го...обявим на 19-то.По...престижно е,а и кой ще...забележи- цифрите едни и същи.
33
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гешев с голямата глава ще копа койни.
32
3
 
20
 
! Отговори
доц. д-р Чоко Боков преди 1 месец
Пояснения за 80-те %, които всъщност са 95%:1. Проста и неграмотна мутра ръководеше страната 12 г.2. Проста и неграмотна перука-меринджей ръководи футбола 16 г.3. Проста и неграмотна калинка-филолог открива супер нещо.4. *** и неграмотен филолог-хидроинженер владее ТЕЦ-ове и студени резерви.Ако не ви е станала ясна причината за дереджето, значи няма шанс. Приятен ден.
31
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как не се е разпаднал още?