Суперкомпютърът "Discoverer" заработи в "София Тех Парк"

Той е на 91 място в световна класация за високопроизводителни машини
56

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българският суперкомютър "Discoverer", който официално започва работа днес в "София Тех Парк", е класиран на 91-во място в световната класация на високопроизводителни машини - TOP 500, обяви на пресконференция Петър Статев, председател на Надзорния съвет на "София Тех Парк".

Машината е с изчислителна мощ от 4,5 петафлопа и върхова производителност 6 петафлопа. Петафлоп е хиляда трилиона, или един квадрилион, операции в секунда.

Суперкомютърът от световната класа е резултат от усилена екипна работа. С него, това което се прави за 365 дни, сега може да стане за 20 дни. Правим така, че възможностите на компютъра да са полезни на нашата индустрия и таланти, каза еврокомисарят Мария Габриел. Тази среща е доказателство, че България е дигитален и иновационен център в Европа, добави тя. Благодаря на правителствата на България за подкрепата на проекта - още през 2018 година правителството, с премиер Борисов, ни подкрепи, сега на тази церемония също има представители на правителството, посочи Габриел, цитирана от БТА.

Начинанието е скъпо, но е единственият начин е да бъдем модерна нация. Успешни и богати са тези нации, които успеят да внедрят новите технологии, каза министърът на образованието и науката Николай Денков. Всичко това ще е само скъп и безполезен хардуер ако нямаме кадри, каза министър Денков. Навремето техникумите бяха конкуренти на езиковите гимназии. Днес Техническото училище към Техническия университет в София отново се конкурира с най-добрите езикови гимназии в страната, добави министърът.

От утре машината започва да се използва и планираме през следващите пет или десет години да вградим графични ускорители, защото клиентите се интересуват от невронни изчисления. Планираме първата платформа за квантова изчислителна машина да бъде тук и да започне обучение на хора, защото това не е стандартен телефон или компютър. Има протегната ръка от ЕК за обучение на бакалаври и магистри за използване на суперкомютрите. Предстоят конкурси за създаване в ЕС на цифрови иновационни хъбове и "София Тех Парк" ще кандидатства в тях, каза Статев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: Discovererкомпютър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
5
 
25
 
! Отговори
Владо преди 2 години
Не става ясно за какво ни е този супер компютър на бедна изостанала държава като България?! Или е нещо като сделката за F16? Ще сме платили за нещо, което не ни трябва и за, което сме платили свръх цена
26
1
 
14
 
! Отговори
V2K преди 2 години
Сега ще смятат колко голяма е галактиката има ли мултивселена, кокошите глави извънземни ли са, в Перник що не пият вода и подобни занимания....
25
3
 
14
 
! Отговори
До Кака Мара преди 2 години
Како, как за какво? Ще обработват данните на сертифицираните в краставо зелено и ДНК пробите взети с тампоните от антигенните и писиар тестовете.
24
4
 
12
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Имам вътрешното чувство, че не е случайност, *** точно СЕГА цъфнахме със супер-ДЖАДЖАта. 30год ни връщаха към късното средновековие чрез деиндустриализация, а сега БАЦ... 21век.Като гледам лавинообразното увеличение на неидентифицирани МАС адреси около нас, странно защо корелиращи с увелич на % набодени. Ами, нЕкой трябва да следи на място за данните, да определя алгоритмите... ПРЕДИ да ги качи на нЕкой ОБЛАК.. Логично???
23
6
 
7
 
! Отговори
. преди 2 години
Като гледам всички тези сториджи няма как в главата ми да не изплува образът на регистър за чипи... пардон, за ваксинирани! А също наблюдението и управлението им в по-далечен план!
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Кака Мара ... Како, кога си видяла конкретика от политици, че да искаш и сега? При тях само общи приказки, много приказки, но нищо точно и ясно не ти казват.
21
2
 
30
 
! Отговори
Кака Мара преди 2 години
Обяснете ми с думи прости на чист български език това нещо в кои области ще се ползва, какво конкретно ще се прави с него, какви ще са ползите в цифрови/парични изражения за държавата. Стига сте ни омайвали с общи приказки ала бала и брюкселско каканижене
20
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ооооо, Борисов разбира от компютри. Колко ли чекмеджета е напълнил и от този?!
19
3
 
12
 
! Отговори
хаха преди 2 години
С този компютър, троловете на чорапа ще могат да пускат по 200 коментара в минута във възхвала на зелените чорап, сделка и сертификат
18
1
 
20
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Нашенския...суперкомп,освен за рекламата която си направиха Габриел и Бат Боко,ще служи и за...изчисляване на траекторията по която ще бъда...изстреляни македонските астронавти.За връщането им на земята,ще трябва друг суперкомп,ама още не сме го построили.
17
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Язе предлага до му сложим велогенератор и сите *** от администрацията на смени да бичат еко ток. Поне да си оправдаят заплатите. Анародните любимци всеко ден по 12 часа. Хем фитнес, хем здраве, хем еко.
16
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тетриса върви много добре на българския суперкомпютър...
15
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"С него, това което се прави за 365 дни, сега може да стане за 20 дни". Браво. Точно това ни трябва. Пускайте го да намери начин като как да се оправи държавата. А, и да замести армията от държавни служители, че там е баш мазало ...
14
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сметката му за ток ще я платите всички Вие започвайки още от идния месец.
13
1
 
25
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Хахахахаа, верно бря. Ся разбрахте ли що няма ток. Тези са го включили да бичи биткоин :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
12
16
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Най-големия радетел за Технопарка и Суперкомпютъра беше Плевнелиев. И това никой не може да му го отрече. Рундю аналоговия човек /както сам се определи/ е срам и позор.
11
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Биткоин ли ще копат с него?
10
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пускайте "копачката". Биткойна е в подем ...
9
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз така и не разбрах какво точно ще прави този суперкомпютър?
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Би4койни ли ще копа тоз невиждан суперкомпютър?Ами като вземат да спират тока...да му прикачат един парен котел и да го карат на въглища!