Суперкомпютърът "Discoverer" заработи в "София Тех Парк"

Той е на 91 място в световна класация за високопроизводителни машини
56

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българският суперкомютър "Discoverer", който официално започва работа днес в "София Тех Парк", е класиран на 91-во място в световната класация на високопроизводителни машини - TOP 500, обяви на пресконференция Петър Статев, председател на Надзорния съвет на "София Тех Парк".

Машината е с изчислителна мощ от 4,5 петафлопа и върхова производителност 6 петафлопа. Петафлоп е хиляда трилиона, или един квадрилион, операции в секунда.

Суперкомютърът от световната класа е резултат от усилена екипна работа. С него, това което се прави за 365 дни, сега може да стане за 20 дни. Правим така, че възможностите на компютъра да са полезни на нашата индустрия и таланти, каза еврокомисарят Мария Габриел. Тази среща е доказателство, че България е дигитален и иновационен център в Европа, добави тя. Благодаря на правителствата на България за подкрепата на проекта - още през 2018 година правителството, с премиер Борисов, ни подкрепи, сега на тази церемония също има представители на правителството, посочи Габриел, цитирана от БТА.

Начинанието е скъпо, но е единственият начин е да бъдем модерна нация. Успешни и богати са тези нации, които успеят да внедрят новите технологии, каза министърът на образованието и науката Николай Денков. Всичко това ще е само скъп и безполезен хардуер ако нямаме кадри, каза министър Денков. Навремето техникумите бяха конкуренти на езиковите гимназии. Днес Техническото училище към Техническия университет в София отново се конкурира с най-добрите езикови гимназии в страната, добави министърът.

От утре машината започва да се използва и планираме през следващите пет или десет години да вградим графични ускорители, защото клиентите се интересуват от невронни изчисления. Планираме първата платформа за квантова изчислителна машина да бъде тук и да започне обучение на хора, защото това не е стандартен телефон или компютър. Има протегната ръка от ЕК за обучение на бакалаври и магистри за използване на суперкомютрите. Предстоят конкурси за създаване в ЕС на цифрови иновационни хъбове и "София Тех Парк" ще кандидатства в тях, каза Статев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: Discovererкомпютър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
ДО 46 ЕМО преди 2 години
Необразования човек неможе да вдене каква полза има от такива технологии... Все едно Радев да се осмили да спори с ПРОФЕСОР ГЕРДЖИКОВ...
46
0
 
2
 
! Отговори
етх преди 2 години
ще копате ли?
45
0
 
1
 
! Отговори
Сурикат преди 2 години
Тоя компютър не като компютару!
44
2
 
1
 
! Отговори
ДАААА преди 2 години
А аз работих в Централен Институт по Изчилителна Техника и Технологии . . . . Около две хиляди души !
43
2
 
7
 
! Отговори
Алтерниращ веганист преди 2 години
Ми честито. Дано да успеят да го натоварят да смята нещо полезно. А заслугата на тая тъnа гъзка там каква е, освен че преди години е лаnнала правилната мека ... (не казвам какво че трият) във верния момент? Тя по какво е компетентна? И целта на появата й е да натякне за святостта на бойкоборисов гербавия?
42
0
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Анонимен..А!..Мария Габриел ли е направила тоя суперкомпютър?...Не знаех!..Абе,майтапи...Както винаги тези,които създават благата биват избутвани на заден план ,когато СИНЕКУРИНА требе да обере лаврите.../..странно,но май от векове е тая традиция..?../
41
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано все още е рентабилен, на този скъп ток.
40
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добра новина. Браво на Мария Габриел.
39
1
 
7
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
С него ще следят ваксинираните граждани...
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Владо - Haahhha - ако си мислш, че това е за "ВАС", мног си се обръкал, моето момче.
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
100% поне 10 прчета копат крипто за без пари на него 🤣
36
0
 
2
 
! Отговори
До Кака Мара преди 2 години
Каке, по тия географски ширини въпросите: кои, какво и защо никога не са били сред важните. Само кой е имал значение, и то само в ония от случаите, когато едва забележимо е мигал в долния десен ъгъл на екрана. Иначе рекнато, повечко ще може да ти каже единствено ония, дето в момента усилено цъка я някое солитаре или хартс на него...
35
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тва е контролен център за управление на флотилии на безпилотни военни обекти, както и за кибер войни. Това е за чужда полза, но рискът и сметката са си наши.
34
4
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Ако жирафът не беше про'ст и неграмотен, кат идола си Тиквата, щеше да знае, че още по тошово време България беше по-напред в ИТ-то от повечето държави.А сега - пуснали компютър, ама вече се предвижда, че има нужда от ъпгрейд. И пак ЕС, та ЕС... щот евроатлантиците ни са некадърни про'стаци кат тиквата и неспособни да направят нищо сами.
33
0
 
7
 
! Отговори
извод преди 2 години
Благодарност за квалитетните мнения. Не помная от кога не съм се смял така обилно.
32
2
 
13
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
А не може ли,вместо на 91 място да го...обявим на 19-то.По...престижно е,а и кой ще...забележи- цифрите едни и същи.
31
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гешев с голямата глава ще копа койни.
30
3
 
20
 
! Отговори
доц. д-р Чоко Боков преди 2 години
Пояснения за 80-те %, които всъщност са 95%:1. Проста и неграмотна мутра ръководеше страната 12 г.2. Проста и неграмотна перука-меринджей ръководи футбола 16 г.3. Проста и неграмотна калинка-филолог открива супер нещо.4. *** и неграмотен филолог-хидроинженер владее ТЕЦ-ове и студени резерви.Ако не ви е станала ясна причината за дереджето, значи няма шанс. Приятен ден.
29
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето за това ни е този супрекомпютър, за да имаме директна връзка с кораба-майка. Така че ваксинирайте се и всеки ще има незабавна връзка с компа. Няма да имате нужда от телефони, за да общувате, а директно чрез вградения чип от ваксината. Аз вече се вързах към него, готино е.
28
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Откъде са го откраднали?