Мохамед бин Салман поръчал убийството на бивш шпионин от Саудитска Арабия?

Той бил предупреден, че го очаква съдба, подобна на тази на Джамал Хашоги
27 окт 2021 08:33, Нели Христова
20
Мохамед бин Салман поръчал убийството на бивш шпионин от Саудитска Арабия?
Снимка: БГНЕС

Бивш топ шпионин на Саудитска Арабия заяви, че престолонаследникът на страната Мохамед бин Салман е изпратил страховит екип от наемници, за да го убият, докато е бил в изгнание в Канада.

В интервю за предаването "60 минути" на американската телевизия Си Би Ес Саад Алджабри - бивш топ шпионин и посредник между разузнавателните служби на кралството и западните правителства - твърди, че е бил набелязан за мишена, след като е избягал от страната след завземането на властта от престолонаследника през 2017 г.

По думите му негов приятел от близкоизточната разузнавателна служба го е предупредил, че може да го сполети съдба, подобна на тази на саудитския дисидент и журналист Джамал Хашоги, за когото разследванията твърдят, че е бил убит от свързан с Рияд отряд на смъртта, след като е посетил консулството на кралството в Истанбул през 2018 г.

"Предупреждението, което получих, беше да не се приближавам до нито една саудитска мисия в Канада. Не отивай в консулството. Не отивай в посолството... Ти си на първо място в списъка", заяви Алджабри пред "60 минути".

Той каза, че екипът е пристигнал в Канада през октомври 2018 г. - само за да бъде депортиран, след като излъгали митническите служители и е установено, че носят подозрителни предмети.

АФП не успя да провери независимо твърденията на Алджабри, а молбите за коментар до канадското външно министерство останаха без отговор.

Но канадски официални лица заявиха пред "60 минути", че са "наясно със случаи, при които чуждестранни участници са се опитали да... заплашват... живеещите в Канада", като определиха заплахите като "напълно неприемливи".

Алджабри заяви, че групата е била съставена от членове на група, назована в разследванията като "Тигров отряд" - сенчест екип от платени убийци, създаден от принц Мохамед, специализиран в "извънсъдебни убийства, изнасилвания и изтезания", според съдебна жалба от 2019 г., подадена от бившия шпионин.

Той заяви, че групата е част от модела на деспотично поведение на престолонаследника, който някога е бил възхваляван като реформатор, но откакто реално управлява страната, безмилостно прочиства опонентите си.

Алджабри заяви също, че две от осемте му деца са били задържани от саудитските власти като отмъщение за бягството му от кралството.

"Тук съм, за да алармирам за един психопат, убиец, в Близкия изток с безкрайни ресурси, който представлява заплаха за своя народ, за американците и за планетата", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да,но тия камилари са фактор защото точно САЩ и Запада ги направиха такива.Защото ги отглеждаха и обучаваха в САЩ.Затова и канадските власти мълчат като неми на въпросите на журналистите за тези килъри,които са екстрадирали от Канада.
10
1
 
0
 
! Отговори
Черна пантера преди 2 години
Този *** и циркаджия защо не е в затвора този не убили журналист от лондон.
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е една от причините Европа дА ускорява електрическите коли. Много спите ,а милиарди отиват в джоба на тоя камилар.Ние ток си имаме.
8
2
 
5
 
! Отговори
Талибан Ер-джолан преди 2 години
Еее, бетер турска работа!
7
1
 
9
 
! Отговори
аз преди 2 години
Сега очакваме мерки срещу Саудитска арабия както имаше такива срещу Русия след случая "Скрипал". Но май ще си останем само с чакането
6
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По стандартите на ФАЩ, този трябва да е диктатор и са необходими жестоки санкции, ама надали.
5
2
 
5
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Всеки шпионин би трябвало да е свикнал да го очаква насилствена смърт !?
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Особености на племенното общество.
3
5
 
4
 
! Отговори
Анонимeн преди 2 години
Всеки шпионин предал страната си, трябва да очаква възмездие. Не разбирам какво учудващо има, че се опитват да го ликвидират. Нима великите сили не ликвидират предалите ги шпиони ?
2
3
 
5
 
! Отговори
До 3 преди 2 години
Ти пък сега на какъв се направи? Никога, никой и никъде не е обичал предателите! Или МОСАД и ЦРУ техните ги черпят с кафе...
1
3
 
9
 
! Отговори
Стига бе, преди 2 години
нали само руснаците наказваха предателите?