Meta и плановете на Зукърбърг за нова икономика

Светът се движи към все по-усилена дигитализация, смята маркетинг директор
1 ное 2021 17:45, Анисия Иванова
24
Meta и плановете на Зукърбърг за нова икономика
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Създаването на компания-майка за всички приложения и фирми, собственост на Facebook, и смяната на името на Meta e ранна заявка за бъдещите планове на Марк Зукърбърг, но обявената метавселена е все още доста далеч, а технологиите на нейното постигане - в начален стадий. Новото име няма да изчисти лошата репутация на компанията покрай скандалите с обработката на лични данни, а ще има даже още повече проблеми с нарушаването на правото на личен живот на клиентите с развиването на виртуалната и добавена реалност. Това заяви Ален Попович, маркетинг директор на Connect Me, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Скандалите във Facebook винаги са свързани със защитата на лични данни (data privacy)." Голяма част от потребителите не различават кои приложения, които ползват, са собственост на компанията и новото име е комуникационна стратегия, която да ги привлече в една компания, допълни Попов.

Виртуалната и добавената реалност ще се нуждае от много повече данни, отколкото Facebook има в момента.

"Това означава нарушаване със сигурност" на неприкосновеността на нашите данни или "по-скоро карайки ни да не разбираме какво точно те имат нужда като информация."

Потребителите доброволно предоставят личните си данни, напомни Попович, но компаниите "ще ни държат дигитално виртуално необразовани максимално дълго време", докато не изградят своята визия за метавселената.

Макар компаниите все още да не работят особено във виртуалната реалност, те скоро няма да имат избор.

"Ако 3 милиарда потребители са в метавселената, имаме една паралелна икономика... Всичко, което сега съществува във Facebook - страници, реклами на брандове - всичко това ще се пренесе в метавселената.", обясни гостът.

"Facebook не може да направи това сама - има нужда от много други компании, които да разработят метавселената. Те казват, че са най-големите и няма как метавселената да се случи без тях. Ще минат поне още десет години до това, което видяхме в презентацията на Марк Зукърбърг."

Други големи имена като Google и Apple все още не са навлезли в сферата, но и самата идея не произлиза от Facebook или Марк Зукърбърг, а от директорите на Oculus, смята Попович. Виртуалната реалност все още не е толкова комфортна, че да се изпитва удоволствие от нея, а и дълго време ще липсват различни сетива като допир и мирис, смята Попович. Според него добавената реалност е много по-близка до осъществяване.

Светът се движи към все по-усилена дигитализация и по-лесен достъп до информация. "Ще трябва да се адаптираме и въпросът е да го направим с по-малко грешки."

Повече за бъдещето на метавселената и идеите на Meta може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
няма ли кой да ги спре тези фантазьори , ама иначе печелещи луди пари от това и насаждащи модел на поведение на цялата земна цивилизация безос , зукар , найлона билчо и още дузина си правят пари от парите на цялата цивилизация и понеже като боко са прочели една книга на клаус шваб великото зануляване ето докъде ни водят
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ползвам овчарника от години. Съветвам и вие да го избягвате.
11
1
 
7
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Мета не ползвам само Метакса :)))
10
1
 
6
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Социалните мрежи са вредни.Водят до психична зависимост и откъсване от реалността!
9
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За съжаление кл003ета наречен българия отново ще е на последно място по дигитализация, електронно правителство, електронна валута, информационни услуги - ей ги на - гледайте ги тука, върхът на неграмотността списват статийки. А бяхме на челните места през комунизма. Рупайте банани и тоблерони и се радвайте на демокрацията.
8
1
 
7
 
! Отговори
До 8 преди 2 години
Само по това, че не знаеш кога се пише брой и брои, ми става ясно, че си раждан след 1989-та. Ограмотете се бе хора.
7
1
 
0
 
! Отговори
Dev преди 2 години
Предполагам, че вече има достатъчно събрани данни с които храни AI. Интересен проект.
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мета от гръцки означава "после".
5
11
 
1
 
! Отговори
Стоев преди 2 години
Затова купувам негови акции. Винаги е бил новатор.
4
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само увредени продължават да ползват фейсбук и другите им апове.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Използващите този сайт сме без социални мрежи.
2
1
 
16
 
! Отговори
решение преди 2 години
Живот офлайн и къща в гората.
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този трябва да бъде о...н