От днес: Газът поевтинява, вместо да поскъпне, защо?

"Булгаргаз" искаше ръст от 32%, но е успял да се договори с "Газпром"
1 ное 2021 18:10,
63
От днес: Газът поевтинява, вместо да поскъпне, защо?
Снимка: БГНЕС

От 1 ноември цената на природния газ в България ще бъде 93,19 лева за мегаватчас, което означава поевтиняване от 1,4% спрямо 1 октомври. Това е съществена промяна спрямо очакванията до днес.

Заявлението на "Булгаргаз" от 11 октомври беше за ръст на цената от 32% до 124,76 лева за мегаватчас.

Но "Булгаргаз" е успял да договори допълнителни количества газ със "значително по-ниска цена" от "Газпром Експорт". Така цената от 1 ноември ще бъде 93,19 лева за мегаватчас. Това е с 33% по-ниско спрямо заявлението от 11 октомври и с 1,4% надолу спрямо цената от 1 октомври.

На 1 октомври КЕВР одобри цена от 94,54 лева за мегаватчас.

Поевтиняването е много важно за всички топлофикационни дружества, отбеляза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов по време на брифинг в Министерския съвет.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: природен газ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
1
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 1 година
ДОГОВОРИТЕ С ГАДНИЯ РУСКИ МОНОПОЛИСТ ГАЗПРОМ---СВЪРШИХА!!!! СЛАВА НА ЕС И САЩ!!!.... ИДВА ЕВТИНАТА АМЕРИКАНСКА И АЗЕРСКА ГАЗ---РУСОФИЛИТЕ ВИЯТ НА УМРЕЛО.... ХАХАХААА.... КЕФ!!!!!!!!!!
52
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната предизборна лъжа на Радевата хунта. "Намалението" от 1.35лв за MWh за някои битови потребители и топлофикационните дружества се случва за сметка на увеличение за индустрията и бизнеса с 25.33лв за MWh. Нищо повече от предизборен шопинг от страна на лицето Радев!
51
0
 
3
 
! Отговори
шопендар преди 2 години
ОТ ДНЕС на газостанциите ще се продава газ не на литри,не на кубици ,а на киловат час.моля сипете ни 2 киловатчаса газ.хайде сега прости българино познай колко е истинската цена на газа,и колко големи герои са тези които са отработили цените
50
0
 
2
 
! Отговори
вернолибе преди 2 години
Отново имбецилски новини !!Поевтинял на фона на....КАКВО ?!Да ви приличаме на ***?И пред Алф няма да мине
49
2
 
2
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Трудно ще бъде да се диверсифицираме за газа. Русия държи повече от 70% от световните запаси. Ако получаваме втечнен газ с хладилни кораби, би било много по-скъпо. Природният газ е 90% метан, а той кипи при -160 С.
48
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Направихме диверсификация на диверсификацията. Да премахнем зависимостта от европейския и американския газ. Да ги диверсифицираме с договор с Газпром на ниска цена.
47
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен,да бе, хубаво, ама нали точно потаран нареди гзпром да врътне кранчетата 2-3 месеца по-рано. Та да разясня на 80%овите какво излиза, пу тя създава кризата и като се почне реването - идва на бял кон и спасява света. Звучи ли ви познато? КГБ школа, грешка няма. Та си остава герой само в очите на 80% от най-прз. народ на планетата.
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Събраа се и решиа........Затова.
45
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сключвайте договор с Газпром. Американският газ няма да дойде. Ще дойдат само корабите разрушители да разрушават.
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Направихме диверсификация на европейския газ от европейската борса. Заменихме европейският руски газ на европейска висока цена, с руски газ на газпромска цена..................
43
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Газа ще поевтинее драстично, защото противно на очакването на Путин че ЕС ще падне на колене пред него и ще му се моли реши да заеме антируска позиция и курс към бързо отказване от руския газ.
42
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Унгария сключи дългосрочен договор с газпром и сега получава газ на цена 250 до 300 долара за 1000 кубика. А ние си правехме устата да плащаме по спотовите цени на европейските хъбове - плащай сега по 800-900 долара за 1000 кубика.
41
1
 
4
 
! Отговори
Фил преди 2 години
Природният газ наистина ли се измерва в мегаватчасове?
40
5
 
6
 
! Отговори
СМЕХ... преди 2 години
Абе , да не се окаже , че след като намаляват ценете на газта с 1,5% , след СПУКАНАТА ТРЪБА В БЪЛГАРИЯ---да плащаме загубите на Газпром с над 10% над цената за България!АЙДЕ НА БАС , ЧЕ РАШКИТЕ ЩЕ НИ ТРОПОСАТ ТИЯ ЗАГУБИ ....ЗА ДА СИ КОМПЕНСИРАТ ТОЯ 1,5%....ха,ха,хааааааааааа./....АЗ НЕ ВЕРВАМ НА РУСНАЦИ ... А , ОЩЕ ПО-МАЛКО НА ПУТИН/
39
7
 
0
 
! Отговори
Путин няма шанс преди 2 години
Навремето така Мусадък /минисър председател на Иран/ губи главата си. След като въвежда 40% данък върху износа на нефт, цените на вноса се увеличават съответно с 40% и той не само не постига обещанията си ами тотално се дискредитира. Яно Путин е прочел каква е била съдбата му.
38
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото избухва,че като скрит дали е качествен на тези пари за услуга,че още под налягане сякаш повече газ ще прекарат,е наистина някои ще ги прекарат с големи щети,които причинява.
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинските власти са потресени и протестират срещу нечуваната печалба на Газпром. За деветмесечието на тази година руският гигант спечели 1 трилион рубли.
36
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Русия има глад, а пари няма, затова Газпром продава на по-ниски цени. :))
35
3
 
7
 
! Отговори
СПОКО, БЕ.... преди 2 години
СЛЕД ИЗБОРИТЕ ШЕ ГО. ТАКСУВАТ 2-йно и 3-йно.....ЗА ДА СИ НАВАКСАТ ЦЕНАТА!.... НЕМА БЕЗПЛАТНИ ОБЕДИ----БЕЗПЛАТНО Е САМО СИРЕНЦЕТО В КАПАНА ЗА МИШКИ...... ОТ БЪЛГАРИЯ.. ХАХАХААА
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А пък аз купувам газ на килограм.