Кимченунизъм - новата идеология на Северна Корея

Изглежда Ким Чен Ун се опитва да се откъсне от предшествениците си
4 ное 2021 21:10, Нели Христова
171
Кимченунизъм - новата идеология на Северна Корея
Снимка: БГНЕС

Преди няколко дни се появи информация, че лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун е премахнал портретите на баща си и дядо си и е започнал да популяризира нова идеология - "Кимченунизъм". Според експертите, това е ясно усилие, че Ким Чен Ун иска да се откъсне от сянката на своите уважавани предци и да подчертае собствените си пълномощия като героичен водач

Според шпионската агенция на Южна Корея новият термин се използва в правителствените кръгове и снимките на бащата на лидера на КНДР - Ким Чен Ир и президента-основател Ким Ир Сен са премахнати от официалните сгради в Пхенян. Държавните медии започнаха да наричат ​​Ким "великия лидер", термин, запазен преди за неговия дядо Ким Ир Сен.

Промените са безпрецедентни в Северна Корея, където смирението към предците винаги е било част от култа към семейството на Ким. Това предполага, че месец преди десетата годишнина от неговото наследяване на властта, 37-годишният Ким Чен Ун е много уверен в своята сила и авторитет.

"Сигналът не може да бъде по-ясен", пише Фьодор Тертицки, специалист по Северна Корея от университета Кукмин в Сеул, на уебсайта NK News. "Ким Чен Ун не харесва определени аспекти на системата, които баща му и дядо му са изградили – по-специално този, който обвързва легитимността на наследника с неговото уважение към неговите предшественици. Настоящият лидер иска да бъде собствен автократ."

Терминът "Кимченунизъм" все още не е използван от официалните медии, но е открит от Националната разузнавателна служба на Южна Корея, която информира депутатите в Сеул миналата седмица. Значението на термина не е ясно - вместо да описва ясно дефинирана политическа идея, той вероятно е не повече от широко твърдение за величието и мъдростта на Ким.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А в Европейстан и уса-то броди Хазар - глобализма
104
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и ние вървиме на там - радевкирчококоризъм!
103
1
 
5
 
! Отговори
притча от Учителя преди 2 години
До Спокоен - Внимавай какво си пожелаваш
102
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Спокоен - доообре!
101
3
 
0
 
! Отговори
до 116 преди 2 години
Че то и в "европейска" България през зимата в 2/3 от селата няма електричество през зимата. А в някой селца и целогодишно.
100
3
 
5
 
! Отговори
Спокоен преди 2 години
Абе, нямам спомен северна Корея да е обсъждала България какъв режим на управление има, каква религия изповядват хората и т.н. Но пък за последните 30 години северна Корея е увеличила населението си с над 5 милиона, а според официални данни на СЗО, средната продължителност на живота е със 7 години по висока от тази в България. Да им имам глада на севернокорейците.
99
3
 
8
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
Колкото повече власт се концентрира в една точка, толкова повече тя се извращава!
98
5
 
14
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Оставете кимчетата,а кажете за марксизма в америка как е там. Как олд джи нига и бай монкеу залитнаха по това? Там командват левичарите от антифа и братията им блек лайс метър.
97
9
 
8
 
! Отговори
онбашията преди 2 години
Северна Корея колкото и да е затворена, все пак има някакъв снимков материал, изровете снимки от Пхенян и ги сравнете със снимки от Сан Франциско. Ще кажете ама защо Сан Франциско, защо не Лихтенщайн или друго по-нормално място. Защото Сан Франциско е бъдещето на целия западен свят. Това което е днес там, това е утре навсякъде.
96
4
 
7
 
! Отговори
до 144 преди 2 години
Скоро и да искам няма да мога да отида там и не само там като ме ваксинират, сертифицират и локдауннат и ти няма да можеш. А и както са литнали цените и пари няма да имам да ида до съседното село даже.
95
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 143 "Може да е по-читава от най-новата световна идеология и диктатура наречена ковидизъм." Ами, за да се увериш, отиди да поживееш в Северна Корея. Като се върнеш (ако се върнеш) тъкмо ще можеш добре да сравниш. Нещо обаче ми подсказва, че няма да стане.
94
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може да е по-читава от най-новата световна идеология и диктатура наречена ковидизъм.
93
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 139 Ами точно затова, да ти напомня какво ще се случи с държавата ни/ какво ще се случи с нас, ако се осрравим на диктатори като Путин и Ким да ни ръководят решенията. Нагледен пример!
92
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква е целта на тези статии за Севрна Корея, всяка седмица минимум по една в този сайт?Умират от глад там и крият от тях колко са добре събратята им от Южна Корея.
91
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Новините за това какво става в Северна Корея за нас българите са като слънцето и въздуха за всяко живо същество. Какво ни интересува че американците щели да си правят някаква си нова военна база у нас и че някакъв си Путин се бил заканил по този повод в случай на война да ни издуха с предимство
90
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам какво може да отеква, когато 2/3 от градовете и селата нямат електричество.
89
20
 
7
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 2 години
Да живее Маршал Ким Чен Ун - най-великият ръководител, баща държавник ! Единствен не се надупи на запада ! Севернокорейците са велик народ ! ДА ЖИВЕЕ МАРШАЛА ! ВЕЛИКИТЕ МУ ДЕЛА ЩЕ ОТЕКВАТ ВЪВ ВЕЧНОСТТА !
88
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
2021 си играят още на мишка и котка, провал
87
3
 
5
 
! Отговори
Кимченунист преди 2 години
Чорапът да се учи от Ким, ако иска да кара втори мандат.
86
5
 
5
 
! Отговори
Кокорчо преди 2 години
Асен ще размаже Бойка и Томислава като мече дерек.