Русия застраши МКС с теста на антисателитната си ракета, а това вбеси САЩ

Космическите отломки са най-големият проблем в орбитата около земята
Обновена: 17 ное 2021 08:57 | 17 ное 2021 08:42, Нели Христова
66
Русия застраши МКС с теста на антисателитната си ракета, а това вбеси САЩ
Снимка: Pixabay

Един от най-големите проблеми в космоса са космическите отломки. Те могат да се сблъскат с действащ сателит и дори с Международната космическа станция и да причинят огромни щети. Поради тази причина фактът, че Русия тества антисателитна ракета, разрушавайки един от своите сателити и отприщвайки хиляди космически отломки, разгневи САЩ.

САЩ нарече провеждането на теста "опасно и безотговорно". Той е застрашил екипажа на борда на МКС.

Тестът взриви един от руските спътници, създавайки отломки, които принудиха екипажа на МКС да се приюти в безопасни капсули и да се подготви за евентуална евакуация.В момента на борда на станцията има седем членове на екипажа - четирима американци, един германец и двама руснаци.

Космическата станция обикаля на височина от около 420 км.

"По-рано днес Руската федерация безразсъдно проведе разрушителен сателитен тест на противосателитна ракета с директно издигане срещу един от собствените си спътници", каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс. "Тестът досега е генерирал над 1500 парчета проследими орбитални отломки и стотици хиляди парчета по-малки орбитални отломки, които сега заплашват интересите на всички нации."

Администраторът на НАСА Бил Нелсън каза, че е възмутен от инцидента.

"Със своята дълга и богата история в човешките космически полети е немислимо Русия да застраши не само американските и международни астронавти партньори на МКС, но и техните собствени космонавти, както и всички китайски "тайконавти" на борда на китайската космическа станция", каза той в изявление.

Руската космическа агенция Роскосмос омаловажи инцидента.

"Орбитата на обекта, който принуди екипажа днес да се премести в космически кораб съгласно стандартните процедури, се отдалечи от орбитата на МКС. Станцията е в зелената зона", написа в Twitter агенцията.

Отломките засега са преминали без инциденти, но произходът им сега е под светлината на прожекторите. Изглежда, че те идват от разбитият руски спътник Космос-1408 - шпионски сателит, изстрелян през 1982 г., който тежи над един тон и е спрял да работи преди много години.

LeoLabs, компания за проследяване на космически отломки, заяви, че нейното радарно съоръжение в Нова Зеландия е уловило множество обекти, където е трябвало да бъде отдавна несъществуващият космически кораб.

Прайс определи руската акция като "опасна и безотговорна" и каза, че тя демонстрира, че "претенциите на страната за противопоставяне на въоръжението на космоса са неискрени и лицемерни".

"САЩ ще работят с нашите партньори и съюзници, за да отговорят на техния безотговорен акт", категоричен бе той.

А Бен Уолъс, министър на отбраната на Обединеното кралство, каза, че тестът "показва пълно пренебрежение към сигурността, безопасността и устойчивостта на космоса".

"Отломките, получени от този тест, ще останат в орбита, излагайки на риск сателитите и човешките космически полети за години напред", добави той.

Трудно е да не се разглеждат тестовете на противосателитни ракети като форма на лудост.

Невъзможно е да се контролира полето от отломки, което е резултат от удар с висока скорост. Произвеждат се хиляди фрагменти. Някои ще се отправят надолу към Земята и вече няма да създават опасност, но много ще се отправят и към сектори, където ще тормозят оперативни мисии в продължение на години в бъдещето - включително тези на Русия, която извърши теста.

"Какво трябва да са си помислили руските космонавти на космическата станция, когато се е наложило да се приютят в своята капсула "Союз" рано в понеделник, поради риска, че отломките от този тест могат да се пресекат с орбиталния им дом?", пита журналистът на BBC Джонатан Амос.

Космическите боклуци са бързо влошаваща се ситуация. Шестдесет и четири години дейност над главите ни означават, че сега има около милион обекти, които се въртят наоколо неконтролирано, а размерите им са от 1 см до 10 см. Въздействието на някое от тях може да доведе до край на мисията за важен метеорологичен или телекомуникационен спътник. Нациите трябва да изчистят космическата среда, а не да я замърсяват още повече.

Редица страни имат възможност да извеждат сателити от земята, включително САЩ, Русия, Китай и Индия.

Тестването на такива ракети е рядко, но винаги предизвиква широко осъждане, когато се случи, защото замърсява космическата среда за всички.

Когато Китай унищожи един от пенсионираните си метеорологични спътници през 2007 г., той създаде повече от 2000 парчета проследими отломки. Този материал представляваше постоянна опасност за оперативните космически мисии, не на последно място и за тези на самия Китай.

Брайън Уидън, експерт по космическа ситуационна осведоменост, по-рано каза, че ако се потвърди, че Русия е извършила тест, който застрашава МКС, поведението би било "отвъд безотговорно". Космическата станция заема орбитална обвивка, която другите оператори се опитват да държат далеч от хардуера, независимо дали той е работещ или пенсиониран.

Въпреки това, астронавтите все по-често трябва да вземат предпазни мерки, когато фрагменти от стари спътници и ракети се приближат притеснително близо.

Скоростите, с които се движи този материал, означава, че може лесно да пробие стените на модулите на станцията.

Предпазните мерки обикновено включват затваряне на люкове между модулите и, както се случи в понеделник, или  катерене до капсулите, които са отвели астронавтите до станцията. Тези превозни средства остават прикрепени към МКС по време на дежурствата на екипажа, в случай че има нужда от бързо бягство със "спасителна лодка".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.