Орхан, оцелял от горящия автобус: Мислех, че шофьорът е заспал

След 20 минути минал друг автолус на "Беса транс", хората искали да помогнат
26 ное 2021 18:00, Нели Христова
59
Орхан, оцелял от горящия автобус: Мислех, че шофьорът е заспал
Снимка: Facebook

Орхан Алити, един от седмината, оцелели при жестоката трагедия с македонски автобус на магистрала "Струма" разказа за преживяното пред македонското издание "Слободен печат", цитиран от "24 часа". Алити пътувал заедно със сина си Висар, на 23 г., който обаче загина.

Бащата успял да счупи задното стъкло на автобуса и да скочи, заедно с другия оцелял Лулзим помогнали и на останалите. За жалост обаче Орхан не е могъл да помогне на сина си.

От болничната стая в "Пирогов" мъжът, който има и белгийско гражданство, разказва по телефона на репортер на "Слободен печат" последните часове преди трагедията. Казва, че е в добро здравословно състояние и се надява във вторник да бъде изписан от болницата.  Първия ден му била извършена интервенция на десния крак, а вчера - операция на гърба. Днес му направили още една радиография.

"Когато тръгнахме от Истанбул бяхме в търговския център „212“, а екскурзоводът Мусин Широки каза в 15:45 часа да сме в автобуса и да тръгнем за Македония. Тръгнахме оттам в 17 часа. Преди да тръгнем разговарях с чичко Хамди от Студеничани, изпушихме по една цигара. Той ми каза, че на предната дясна гума забелязал, че нещо тече. Отидохме и видяхме с фенерчето на телефона, изгледаше като дупка под гумата. Казах му на чичко Хамди, че може да е глицерин, но си мислех, че не  нищо страшно, защото в този момент нищо не капеше. Стигнахме до границата с България. След като минахме, на 20 метра ядохме и тръгнахме отново. В момент на нещастието бил буден и видял, че автобусът се е ударил в мантинелата.

Мислех, че шофьорът е заспал и затова му избяга воланът и се удари, но в това време избухна пожар и това не ми изгледаше нормално. Автобусът забави малко, после пак продължи да се движи, но пак имаше пламък", спомня си Орхан.

Всички изпаднали в паника и никой не знаел какво се случва. "В този момент човек много бързо премисля, че ако пожарът обхване рейса, вратите няма да се отворят. Скочих с двата крака към задното стъкло, но първия път не се счупи. Вторият път скочихме аз и Лулзим и пак с двата крака и успяхме да излезем навън. Мислих само как да стана и да извикам на другите да излязат навън от прозореца. Когато се опитах да стана, видях, че половината ми е счупена и не мога да се изправя. Счупен ми е и кракът.  Кога се намерих на асфалта на отсрещното платно помислих, че ако дойде автомобил, може да стане още по-лошо. Върнах се и минах пак от другата страна пътя и почнах да викам по сина ми Висар, но той не отговори", разказва Орхан през сълзи.

Казва, че експлозията се случила страшно бързо. Когато били навън видял, че автобусът и отзад вече е обхванат от пламъци. Видял някои хора да скачат след него. Лулзим викал по съпругата си Медна. Опитал се да стане на крака, но не успял.  Видял, че след него излезли пътници от Долно Количане, а 17-годишната Зулихя плачела много. След това минал друг автобус на "Беса транс", май от Тетово,  пътниците искали да им помогнат. Автобусът минал вероятно след 20 минути. "Помогнаха ни да побегнем от мястото, защото мислехме, че ще има нова експлозия", допълва разказа си Орхан.


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
1
 
! Отговори
Славянин преди 1 месец
Да ги *** у шиптерите. Тръгнали на излет да се молят на Турчулята. Всеки отказал се от нашия Господ и Бог Иисус Христос няма да сполучи.
56
1
 
0
 
! Отговори
БГ Гражданин преди 1 месец
"Това с пътната маркировка е ясно! Антигерберски протестъри." Другаркo, ясно е само едно. Вие Гeрбърските Идиoти сте безкрайно нaгли!! Ще ти дам Пример. Пътя Симеоновград - Чирпан. Чисто нов с Табели и Маркировки и т.н. обаче Неграмотно Проектирани (не изработени) и резултата е много катастрофи и смъртни случаи след като го направиха. Преди нямаше катастрофи а сега има! Защо?? Защото Табелата сочи дясно към нивата а пътя е направо, обаче през Остров. И няма Предупреждения за Завой 90 гр Ляво!
55
0
 
0
 
! Отговори
Istinata преди 1 месец
Horata sa trugna li na pazar ne za katastrofa. Pak shte napisha nai sigurniq transport e vlakakato shte putuvate cqloto semeistvo. Avtobusa purvo instruktag na vsi4ki kak da go napusnat pri avariq trqbva da ima i to za 60 sec. koito ne moge da napusne avtobusa da ne se ka4va ponege kakto sami razbirate pri pogar ot tozi tip avtobusa se ogazqva i zapalva v ramkite na 2 min i 30 sec sled tova idva fatalniq izhod za vseki ostanal vutre. mir na praha im na vsi4ki gertvi.
54
4
 
47
 
! Отговори
Не разбрах преди 1 месец
Другият автобус минал..... и заминал ????!!
53
35
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
***, можеш ли да ги разбереш. Зарязват жени, деца, всичко само и само да си спасят кожата. Само козата ако могат взимат със себе си. Тези по границите са същите. Оставят жени, деца, майки, сестри да ги порят талибаните, а те се изнизали като бити кучета, сакън да не се заноса безценния им живот.
52
9
 
56
 
! Отговори
1 преди 1 месец
Ясно, щом четвъртия автобус е драснал яко дим след такава катастрофа значи са носили нещо и в четирите автобуса. И за да не ги хванат максимално бързо са се мъчили да напуснат страната. Интересно само защо пътниците от другия автобус не са се противопоставили на шофьора и да окажат те помощ на пострадалите. Все пак всички са се познавали.
51
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това с пътната маркировка е ясно! Антигерберски протестъри. Колата се контролира единствено от шофьора! И ако шофьорът я контролира, може да се движи по всякакви пътища. Магистрали, второстепенни пътища, черен път дори. Шофьорът за това е там, да контролира колата според пътя.
50
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Или на шофьора е прилошало или е спукал гума и не е могъл да овладее автобуса.Но да изгори толкова бързо като факла,май има и нещо друго.
49
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От снимката на спешна помощ се вижда ясно,че пламъка минава от мястото на удара напречно на пътя по линията на спирачния път до изгорелия автобус.Дали е било удар или спукана гума или самозапалила се,ако е текло нещо запалимо,надявам се да разберат.Силен звук може да иа и при спукана и горяща гума.Автобуса е от 2007 г.,колко е реален техническия преглед е друг въпрос.Единия шофьор е бил с изтекъл срок на шофьорска книжка,изобщо неясна история.Отидоха си 13 деца и родители и млади хора.
48
5
 
36
 
! Отговори
До 45 преди 1 месец
Нещо ми се вижда гнила работата, ако са били 3ти и 4тия автобус е минал.. защо не търсят др автабуси и по точно последния за информация? Никой не говори за това? И нашите разбирачи, пътната маркировка била виновна .. ти ако си със стаж много добре знаеш къде ти е разположен автобуса/колата на пътя, накрая ще излезе и по точно ние ще си се набутаме и ще кажем виновни сме... Срам.. дугите автобуси? Къде са, хората от автобусите къде са, да излезат да кажат за тубите с бензин, гнила работа
47
1
 
12
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
До RutuПожар експлозия ,май глицерина е бил нитриран
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Светозар - Ем ся тай са си решили ...
45
2
 
61
 
! Отговори
Светозар преди 1 месец
Според този разказ излиза, че не са били последния автобус в колоната, както се твърдеше. А другия автобус от същата екскурзия, защо не е изчакал пожарна, полиция и бърза помощ ? Били са от същата група, мнозина са се и познавали. Видяли, че има тежък инцидент, спрели за малко и изчезнали яко дим. Не ми се вижда нормално това. Нещо са бързали да пресекат българската граница.
44
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В тоя автобус няма 1 човек с македонско име.
43
1
 
36
 
! Отговори
Rutu преди 1 месец
Дупка под гумата ? Теч на глицерин ? Тая статия в върха.
42
1
 
35
 
! Отговори
Брр преди 1 месец
МНОГО ЦЕННА ОПЕРАТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ДАВА ОРХАН. АКО ИМА КОЙ ДА Я ЧУЕ.
41
4
 
29
 
! Отговори
До 31 преди 1 месец
ТОЛКОВА ЛИ НЕ МОЖЕТЕ ДА РАЗБЕРЕТЕ, ЧЕ ЧОВЕКЪТ Е СЧУПИЛ СТЪКЛОТО С ДВАТА СИ КРАКА И ТАКА СЕ Е ОЗОВАЛ ВЪН ОТ АВТОБУСА И ТО С ДВА СЧУПЕНИ КРАКА!!! КАКВО ДРУГО МОЖЕ ДА НАПРАВИ ОСВЕН ДА ВИКА, КАТО ДОРИ НЕ МОЖЕ ВЕЧЕ И ДА ХОДИ, А Е ПЪЛЗЯЛ!
40
5
 
39
 
! Отговори
aaa преди 1 месец
Мда, това със сигурност не е станало заради проблем с пътя. Няма как да се запали автобус от пукане на гума заради удар в знак, просто невъзможно.
39
0
 
37
 
! Отговори
и те така преди 1 месец
каквато и да е причината това е голяма трагедия .
38
3
 
15
 
! Отговори
Нещо преди 1 месец
Абе, докладвайте ги тия *** с призиви за смърт във форума, бе, кво им се чудите